Dr. Mihai Craiu, unul dintre cei mai cunoscuți medici pediatri din România, a declarat că la sfârșitul lunii martie vom ști dacă adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani vor putea fi vaccinați anti-COVID.

Încă de la începutul pandemiei a fost transmis faptul că cei mici nu fac forme severe ale bolii și nu sunt atât de sensibili în fața infecției cu coronavirus, excepție făcând copiii care prezintă comorbidități. Însă acest lucru i-a transformat pe cei mici în cei mai posibili purtători de virus, mai ales în cadrul familial (motiv pentru care s-a recurs și la închiderea școlilor).

”Maladia COVID este mai puțin severă la copii. Spre exemplu, în SUA în jur de 1 milion de copii au necesitat internare. Dintre aceștia, aproximativ 170 de decese au fost înregistrate”, a precizat medicul pediatru.

Având în vedere că a început campania de vaccinare, medicul a menționat că Moderna a început deja testarea vaccinului pe copii cu vârste între 12 și 16 ani, pe adolescenți, mai degrabă.

”La sfârșitul primului trimestru al anului vom afla când vor putea fi vaccinați adolescenții și care va fi eficiența vaccinului în cazul acestora”, a adăugat dr. Craiu.

Ce se întâmplă cu sindromul de inflamație multisistemică

Deși copiii nu fac forme severe, au existat câteva cazuri excepționale la nivel intern și internațional. Și în România a existat un astfel de caz de sindrom inflamator multisistemic, care a dus copilul infectat cu COVID pe patul de ATI.

”Există speranțe în ceea ce privește sindromul inflamator multisistemic. Un grup de experți din Roma a publicat caracteristicile genetice ale copiilor predispuși spre această afecțiune, ceea ce ne face să credem că vom putea trata mai ușor o astfel de manifestare a bolii”, a precizat medicul pediatru.

Acesta a mai spus că, de cele mai multe ori, copiii luptă cu infecția cu COVID prin imunitatea înnăscută, și nu prin cea dobândită. Și nu în ultimul rând, dr. Craiu a precizat că cei mici pot avea aceleași încărcături virale ca adulții, iar cel mai probabil, aceștia riscă să se infecteze în familie.

Dr. Mihai Craiu a participat la conferința Vaccinarea COVID-19 pe înțelesul tuturor, organizată de Colegiul Medicilor, din data 8 ianuarie. La conferință au mai participat:

  • Prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România,
  • Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu,
  • Prof. dr. Simona Ruță, UMF Carol Davila, București,
  • Conf. dr. Mihaela Lupșe, UMF Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca,
  • Şef lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta,
  • Prof. dr. Cristian Oancea, medic pneumolog, UMF Victor Babeș din Timișoara,
  • Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist, Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș,
  • Dr. Valeria Herdea, medic de familie, CMR,
  • Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, UMF Craiova, CMR,
  • Şef lucr. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19,
  • Prof. dr. farm. Robert Ancuceanu, UMF Carol Davila, București,
  • Conf. dr. Septimiu Voidăzan – medic epidemiolog, UMFST George Emil Palade, Tg. Mureș,
  • Prof. dr. Doina Azoicăi, medic epidemiolog, UMF Grigore T. Popa Iași,
  • Prof. dr. Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca,
  • Dr. Vlad Mixich, Observatorul Român de Sănătate,
  • Prof. dr. Alina Bârgăoanu, decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice, SNSPA.

Sursa foto: Facebook/Craiu Mihai

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri