A doua etapă de vaccinare anti-COVID începe vineri pentru populaţia cu grad ridicat de risc şi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale. Preşedintele Klaus Iohannis urmează să se vaccineze public, în cursul acestei zile, anunță Agerpres.

Persoanele cu grad de risc

Din categoria celor cu grad ridicat de risc fac parte adulţii cu vârsta peste 65 de ani, precum şi persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcţie de indicaţiile vaccinurilor utilizate.

Persoanele cu boli cronice

Conform Comitetului naţional pentru coordonarea activităţilor privind vaccinarea anti-COVID, în conformitate cu dovezile ştiinţifice actuale, în categoria "boli cronice" se încadrează oricare dintre următoarele afecţiuni:

  • diabet zaharat
  • obezitate
  • alte boli metabolice, inclusiv congenitale
  • afecţiuni cardiovasculare
  • afecţiuni renale
  • afecţiuni oncologice
  • afecţiuni pulmonare
  • afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
  • afecţiuni hepatice moderate/severe
  • afecţiuni autoimune
  • imunodepresii severe: pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA.

Lucrătorii din domenii cheie

Tot în această etapă vor fi imunizaţi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale:

  • personal cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului (Administraţia Prezidenţială, Parlament, Guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora);
  • personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autorităţii judecătoreşti;
  • personalul din sectorul economic vital:
  1. procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază (panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume);
  2. uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă;
  3. centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric;
  4. unităţi de producţie, transport şi distribuţie gaze;
  5. unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi;
  6. unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare;
  7. transport de persoane şi mărfuri;
  8. noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale;
  9. comunicaţii (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Radio şi Televiziune naţionale);
  10. personalul din unităţile de învăţământ şi creşe;
  11. personalul poştal şi din servicii de curierat;
  12. personalul cultelor religioase; personalul din mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unităţi medicale);
  13. personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor.

Vaccinarea în masă reprezintă singura soluţie pentru a ne întoarce, cât mai rapid, la normalitate şi a ne relua în siguranţă toate activităţile care ne-au lipsit enorm în ultimul an. De succesul campaniei de vaccinare depind în egală măsură relansarea economiei şi evitarea unor crize profunde, ale căror efecte pot lăsa urme adânci în societate, educaţie şi economie.

-Klaus Iohannis, Președintele României-

El a anunţat că, vineri, se va vaccina anti-COVID-19.

"Nu am dorit nici eu, nici premierul, ca să zic aşa, în ghilimele, să ne băgăm în faţă. Ar fi fost, probabil, mesajul greşit, dar vineri, în 15 ianuarie, începe a doua etapă de vaccinare în care este prevăzută vaccinarea, de exemplu, a personalului de învăţământ, a persoanelor de peste 65 de ani şi a persoanelor cu comorbidităţi, cu boli cronice, dar şi a personalului numit esenţial, de exemplu Administraţia Prezidenţială, Guvernul şi aşa mai departe. Şi pentru a marca debutul campaniei de vaccinare din etapa a doua, eu mă voi vaccina public vineri", preciza Klaus Iohannis.

Cum te poți programa la vaccinarea anti-COVI-19

Persoanele cu vârsta peste 65 de ani, dar și cele cu boli cronice și lucrătorii în domenii esențiale se pot programa fie online, pe site-ul oficial al pus la dispoziție (îl puteți accesa apăsând AICI), fie prin medicul de familie sau prin aparținători. În cazul persoanelor care deservesc activități esentiale, programarea se face prin angajator, dar beneficiarii pot alege ziua și locul unde vor să se vaccineze.

Programări pentru vaccinare anti-COVID-19 se pot face și prin call-center, la numărul de telefon 021.414.44.25.

Coordonatorul campanie le recomandă însă celor cu boli cronice să se programeze prin medicul de familie, scrie Digi24.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri