Vaccinare anti-COVID-19 | Mă pot vaccin dacă iau tratament cu anticoagulante?

Ministerul Sănătății a făcut câteva precizări cu privire la vaccinare anti-COVID-19 în România. Oficialii au transmis, într-o postare pe pagina de Facebook a ministerului că persoanele care iau tratamente cu anticoagulante sau antiagregante se pot vaccina împotriva coronavirusului.

Informațiile sunt oficiale și sunt validate de prof. Univ. dr. Theodora Mariana Nicoleta Benedek, președinta Comisiei de cardiologie a Ministerului Sănătății.

Citește și: Noile categorii de persoane incluse în etapa a doua de vaccinare anti-COVID

Iată răspunsul integral venit din partea Ministerului:

„Pacienților aflați sub tratament anticoagulant cronic cu preparate cumarinice (Warfarină, Acenocumarol ) cu INR în marja terapeutică (2,0-3,0) li se poate administra vaccinul în siguranță. Nu se va întrerupe tratamentul anticoagulant.

  • Pacienții cu proteze metalice mitrale și aortice trebuie să-și dozeze INR-ul înainte de vaccinare. În cazul în care INR este peste 3,0 se recomandă consultarea medicului prescriptor în vederea ajustării dozelor de anticoagulant
  • Pacienților aflați sub tratament cu noile anticoagulante de tip NOAC (Apixaban, Rivaroxaban, Edoxaban, Dabigatran) li se poate administra vaccinul în siguranță, fără a omite nicio doză de anticoagulant.
  • Pacienților aflați sub tratament cu anticoagulant injectabile (heparine cu greutate moleculară mică sau fondaparinux) li se poate administra vaccinul în siguranță. Ca măsură de precauție suplimentară se poate recomanda administrarea dozei zilnice de anticoagulant după administrarea vaccinului, fără a omite nicio doză de anticoagulant.
  • Pacienții în tratament cronic cu antiagregante plachetare (Acidul acetilsalicic, Clopidogrel, Ticagrelor, Prasugrel) nu necesită nicio ajustare a medicației și nu trebuie să întrerupă medicația.
  • Se recomandă utilizarea seringilor de 1 ml, cum ar fi cele de 23G sau 25G grosime a acului (acele trebuie să fie foarte subțiri).
  • Este recomandată menținerea unei presiuni continue la nivelul locului de injectare, prin apăsare, pentru minim 2 minute.
  • În cazul formării unui hematom, pacientul trebuie sa contacteze medicul curant”.

Da, pacienții care iau tratament anticoagulant sau antiagregant se pot vaccina împotriva COVID-19. ✅ Pacienților...

Citeste si:
Grecia emite primele certificate de vaccinare pentru cei imunizați...
Grecia începe să emită...
Posted by Ministerul Sănătăţii - România on Friday, 22 January 2021

Sursa foto: Agerpres FOTO


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri