Până acum, în Europa au fost raportate 71 de decese apărute DUPĂ administrarea vaccinului anti-COVID. Aproape toate au apărut la persoane trecute de 75 de ani. Fuga redacțiilor după like-uri și interacțiuni pe Facebook, dorința țărilor comuniste de a-și promova propriul vaccin și de a decredibiliza țările din vest, dar și lipsa de responsabilitate a cititorilor care distribuie materiale cu titluri alarmiste fără să le citească crează un ocean de dezinformare. Specialiștii au explicat că decesele au apărut după vaccin, nu din cauza vaccinului. Totuși, atunci când este distribuită trunchiat, informația aceasta pune în pericol viețile oamenilor, dar și eforturile autorităților de a imuniza populația. Altfel spus, dacă distribui articole dubioase fără să le citești ești unul dintre cei care face ca normalitatea de dinainte de COVID să fie din ce în ce mai îndepărtată.

Diana Iovanovici Șoșoacă, senator AUR, a distribuit pe 21 ianuarie un articol scris de publicația conservatoare ActiveNews, publicație care a avut în trecut istoric de dezinformare și de oferire a informațiilor scoase din context sau a titlurilor senzaționale. Materialul are titlul „După Norvegia și Germania, Franța anunță și ea primele decese post vaccinare: NOUĂ OAMENI AU MURIT după vaccinul Pfizer-BioNTech. Peste 130 de efecte secundare”. În postarea sa, Șoșoacă se întreba mirată „130 de efecte secundare????????”.

Până la publicarea acestui material, articolul de la ActiveNews a fost distribuit în 53 de grupuri anti-vaccinare, anti-Iohannis sau anti-europene care au cumulat peste 2 milioane de membri. Spre deosebire de titlu, conținutul articolului nu este atât de alarmist și menționează faptul că nu există o cauzalitate între vaccinuri și decese. În plus, Șoșoacă se dă de gol că nu a citit conținutul articolului pentru că vorbește despre „130 de efecte secundare”, în contextul în care articolul face referire la 139 de CAZURI în care au fost depistate efecte secundare.

Senatoarea Diana Iovanovici Șoșoacă / Agerpres Foto

Pentru a face curat în haosul informațional din jurul morților apărute după, nu neapărat din cauza administrării vaccinului anti-COVID, am cules articolele și declarațiile oficiale ale autorităților din țări în care au apărut decese după vaccinul anti-COVID, adică Norvegia, Germania, Franța și România.

Norvegia - 33 de decese după administrarea vaccinului, dar fără vreo legătură cu vaccinul

Morțile au fost înregistrare în rândul bătrânilor de peste 75 de ani, bătrâni care aveau afecțiuni severe. Inițial, pe 15 ianuarie, Bloomberg informa că oficialii norvegieni investigau moartea a 23 de persoane care au murit la scurt timp după ce au fost inoculate cu vaccinul anti-COVID. Dintre acestea, 13 persoane au fost autopsiate și rezultatele au sugerat că unele efecte adverse comune „ar fi putut contribui” la reacții mai severe în rândul bătrânilor bolnavi.

Explicația oficialilor clarifică mai multe aspecte referitoare la siguranța vaccinurilor. Institutul Norvegian de Sănătate Publică a spus că „pentru cei care sunt foarte fragili, chiar și efecte secundare relativ blânde pot avea consecințe serioase”. În plus, Institutul susținea că „pentru cei care mai au oricum foarte puțin de trăit, beneficiul vaccinului ar putea să fie marginal sau irelevant.

Agenția Norvegiană a Medicamentului a explicat chiar și înainte de debutul campaniei de vaccinare că atunci când vor fi vaccinați cei mai bătrâni și cei mai bolnavi, este de așteptat ca unii dintre ei să moară după administrarea vaccinului. Înainte să te inflamezi, continuă să citești. Oficialii spun clar că „ACEST LUCRU NU ÎNSEAMNĂ CĂ VACCINURILE PROVOACĂ MOARTEA”. În 18 ianuarie, Fizicianul șef a agenției norvegiene, Sigurd Hortemo, a menționat că, în medie, 400 de bătrâni mor săptămânal în azile, dar că, în continuare, nu poate nega complet faptul că reacții adverse comune ale vaccinului le pot pune în pericol viața celor care sunt extrem de bolnavi.

Keipp Talbot, profesoară de medicină la Universitatea Vanderbilt din SUA și consilier pentru Centrul pentru Control și Prevenție a Bolilor din SUA (CDC), a fost singurul consilier al CDC care s-a opus prioritizării bătrânilor din azile în procesul de vaccinare. Ea a explicat că nu se temea de faptul că vaccinurile ar putea să fie periculoase pentru cei bătrâni și bolnavi, ci de faptul că, în mod natural, bătrânii vor muri din cauze care nu sunt legate de vaccin, iar acest lucru ar putea să scadă încrederea populației în vaccinuri.

Într-un final, pe 18 ianuarie, oficialii norvegieni au spus că nu a fost găsită nicio legătură între vaccinul anti-COVID și decesul celor care au fost inoculate. Conform CBS News, raportul norvegienilor sugerează faptul că, reacții adverse comune ale vaccinurilor cu ARN mesager precum febra sau amețeala ar fi putut contribui la agravarea bolilor grave de care sufereau cei foarte bătrâni, dar că, într-un final, pacienții au murit din cauza bolilor de care sufereau, nu din cauza vaccinului.

Franța, 5 persoane moarte DUPĂ administrarea vaccinului, dar nu din cauza vaccinului

Pe 20 ianuarie, publicația franceză Connexion France vorbea despre faptul că cinci persoane de peste 75 de ani, rezidenți ai azilelor de bătrâni și suferinzi de boli severe, au murit după administrarea vaccinului anti-COVID.

Autoritatea franceză responsabilă de securitatea medicamentelor și a produselor sanitare a lansat un comunicat de presă în care evidențiază faptul că, „bazat pe informațiile pe care le avem, nimic nu ne face să credem că aceste morți au fost legate de vaccinare”. În plus, oficialii au mai spus că „chiar și fără COVID-19, 465 de bătrâni din azile mor în fiecare zi și peste 1.000 ajung în spitale.”

În plus, Agenția Europeană a Medicamentului a declarat că niciunul dintre decese nu a fost cauzat de administrarea vaccinului anti-COVID.

Citeste si:

    Shutterstock

    Germania, 10 persoane au murit după administrarea vaccinului. Din nou, morțile lor nu au fost cauzate de vaccin

    În Germania, specialiștii investighează 10 cazuri în care persoane au decedat după ce au fost vaccinate împotriva COVID-19.

    Conform publicației germane Der Spiegel, cei care au murit aveau între 79 și 93 de ani, fiecare bolnavi grav de mai multe afecțiuni. Experți de la Institutul German Paul Ehrlich au declarat că „bazat pe datele pe care le avem până acum, cei zece bătrâni au murit din cauza afecțiunilor pe care le aveau”.

    O femeie din Bacău a murit la câteva ore după vaccin, dar fără vreo legătură cu acesta

    Direcția de Sănătate Publică Bacău a anunțat, pe 22 ianuarie, decesul unei femei în vârstă de 73 de ani, cunoscută cu multiple afecțiuni cronice, care fusese vaccinată împotriva COVID. Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea (CNCAV) a afirmat că decesul femeii nu are legătură cu vaccinul. Femeia a fost vaccinată împotriva COVID- 19 în cursul zilei, la Centrul de Vaccinare al Spitalului Județean de Urgență Bacău. În perioada de supraveghere post-vaccinală, nu a prezentat modificări ale stării de sănătate.

    Citeste si:

      Vaccinurile sunt periculoase doar dacă vrem să credem asta

      Faptul că oamenii încearcă să găsească tipare și ignoră faptul că dacă cineva moare DUPĂ vaccin nu înseamnă că a murit DIN CAUZA vaccinului duce la crearea unui mediu perfect pentru a dezinforma.

      Altfel spus, într-un exemplu ipotetic, dacă un tânăr de 18 ani se vaccinează și apoi moare călcat de mașină, e corect să spui că a murit DUPĂ ce a fost inoculat. Mai multe publicații care încearcă să profite de pe urma faptului că majoritatea cititorilor nu vor deschide articolul, ar putea să pună titlul „TÂNĂR DE 18 ANI MORT DUPĂ CE A FOST VACCINAT”. Distribuit pe Facebook, la fel ca articolul de la ActiveNews despre care am vorbit inițial, ar putea să ajungă la sute de mii sau milioane de oameni care să creadă că vaccinul este cel care a cauzat moartea. Foarte puțini vor ajunge să citească articolul și să afle că tânărul a murit călcat de mașină și că vaccinarea e doar un reper temporal folosit pentru a-i induce în eroare pe cititori și pentru a genera clickuri, like-uri, distribuiri, adică bani, sau discordie socială.

      Chiar dacă conținutul articolului reușește să clarifice faptul că decesele nu au fost cauzate de vaccin, titlul rămâne cel care ridică bănuieli. Pentru majoritatea persoanelor, asta e de ajuns, pentru că nu ajung să citească articolul integral.

      Citim doar titlul, ne enervăm, distribuim și dezinformăm

      Shutterstock

      În 2016, The Science Post, o publicație de satiră din SUA, publica un articol cu titlul „STUDIU: 70% din utilizatorii de Facebook distribuiesc articole științifice după ce le-au citit doar titlul”. Până în prezent, articolul a fost distribuit de aproape 200.000 de persoane, chiar dacă conținutul lui era un text generat automat de tipul „Lorem ipsum”.

      În plus, un studiu publicat în 2016 de informaticieni de la Universitatea din Columbia și de la Institutul Național Francez arată că 59% din linkurile distribuite pe social media nu au fost niciodată deschise.

      Unul dintre co-autorii studiului, Arnaud Legout, a declarat pentru The Washington Post că „persoanele sunt mai dispuse să distribuie un articol decât să îl citească”. În plus, chiar dacă conținutul articolului neagă teoriile anti-vacciniste care susțin că vaccinurile sunt periculoase, el a fost distribuit masiv în grupuri în care se adună persoane care se poziționează împotriva vaccinului. Pentru că titlul le-a confirmat o credință, a fost de ajuns pentru a-l da mai departe prietenilor, cunoscuților, sau chiar și străinilor.

      În plus, majoritatea anti-vacciniștilor, inclusiv senatoarea AUR Diana Iovanovici Șoșoacă, vor distribui articole care le confirmă credința că vaccinurile nu sunt sigure, indiferent de sursa din care provin. Asta se întâmplă pentru că majoritatea persoanelor citesc știri pentru a-și confirma propriile credințe, nu pentru a se informa. Publicația LiveScience vorbea încă din 2009, an în care internetul nu era atât de avansat și de populat, despre faptul că oamenii consumă știri și articole cu care sunt de acord și nu au vreo intenție de a vedea mai multe perspective.

      La începuturile sale, internetul promitea să fie un loc în care să fim egali și în care putem să putem ajunge la informații din toate colțurile lumii. În schimb, s-a demonstrat chiar opusul. Din cauza algoritmilor care ne arată doar informațiile care ne plac și cu care interacționăm, ajungem să fim închiși în colivii din ce în ce mai mici, colivii în care ajung la noi doar oameni care sunt construiți după tiparul nostru și care sunt de acord cu opiniile noastre.

      Într-un articol publicat în 2017 de Harvard Law Today, site al departamentului de drept din cadrul Universității Harvard, Cass Sustein, profesor de drept în cadrul Universității Harvard, vorbește despre cum din ce în ce mai multe persoane trăiesc în comunități virtuale îngrădite din cauza algoritmilor rețelelor de socializare. El avertizează despre faptul că libertatea de a alege știrile pe care le citim ne pune în pericol de a filtra informațiile până când ajungem să le citim doar pe cele cu care suntem de acord, fie că sunt false sau adevărate.

      China - încercarea gigantului comunist de a decredibiliza vaccinurile europene și de a-și promova propriul vaccin

      Chinezii s-au folosit de decesele apărute după administrarea vaccinurilor împotriva COVID pentru a continua lupta cu Vestul, dar și pentru a-și promova propriul vaccin, vaccin care a fost refuzat de majoritatea țărilor europene în detrimentul celor produse în Europa sau în SUA.

      Publicații deținute de guvernul comunist chinez, dar și oficiali chinezi, au încercat să acuze presa occidentală că ascunde informațiile referitoare la decesele apărute după administrarea vaccinului anti-COVID, chiar dacă mai multe publicații au scris despre decesele apărute în Germania, Norvegia sau în Franța și au explicat faptul că nu există vreo legătură directă între decesele menționate de chinezi și vaccinul Pfizer-BioNTech.

      În contextul în care imunitatea de turmă poate fi atinsă doar când aproximativ 80% din populația lumii va fi vaccinată, dezinformarea referitoare la siguranța vaccinurilor pune în pericol siguranța fiecăruia dintre noi. Fiecare persoană e responsabilă să facă minimul efort de a citi până la capăt un articol sau, măcar, de a nu distribui materiale cu titluri alarmante fără a le citi.

      Totuși, dacă ai ajuns să citești această frază, cel mai probabil nu ești printre cei care riscă să îi pună în pericol pe alții și să distribuie materiale dezinformatoare care au rolul de a ajuta unele entități să obțină clickuri, distribuiri și implicit bani, sau chiar de a promova narativa anti-occidentală a guvernului chinez.

      Sursa foto: Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Andrei Petre
      Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


      Setari Cookie-uri