Cazurile de reacţie alergică severă la vaccinul împotriva coronavirusului produs de Moderna sunt rare şi nu au afectat decât 10 persoane din cele peste 4 milioane care au primit primele doze de vaccin administrate în SUA, au declarat vineri autorităţile sanitare.

Niciunul dintre aceste cazuri de alergie nu s-au soldat cu un deces.

"Pe baza acestor controale preliminare, şocurile anafilactice (reacţii alergice grave - n.r.) după injectarea vaccinului Moderna împotriva COVID-19 sunt un eveniment rar", a scris Centrul de prevenire şi de luptă împotriva bolilor (CDC), potrivt Agerpres.

Principala agenţie federală pentru sănătate publică din ţară a studiat, în perioada 21 decembrie 2020 - 10 ianuarie 2021, 108 cazuri posibile raportate de reacţie alergică din primele 4.041.396 de doze injectate.

Doar 10 cazuri s-au dovedit a fi într-adevăr şocuri anafilactice, dintre care şase au necesitat spitalizare. Aceasta reprezintă o rată de 2,5 şocuri anafilactice la un milion de injectări. În cazul vaccinului Pfizer, rata este de 11,1 şocuri anafilactice la un milion de injectări, potrivit unui studiu precedent al CDC.

Din cele 10 cazuri, nouă persoane aveau antecedente cunoscute de reacţii alergice, de exemplu la anumite medicamente sau alimente, dar nu după injectarea unui vaccin. Simptomele s-au manifestat la 15 minute după administrarea vaccinului în nouă din cele 10 cazuri şi la mai bine de 30 de minute într-un singur caz.

Lucru notabil, toate cele 10 persoane care au avut reacţii alergice - şi care aveau vârste cuprinse între 31 şi 63 de ani - sunt femei. Aceeaşi situaţie s-a observat şi în cazul reacţiilor alergice la vaccinul Pfizer, dar acest rezultat ar putea influenţat de faptul că un număr mai mare de femei a primit o doză de vaccin Pfizer comparativ cu numărul de bărbaţi (circa două treimi au fost femei, faţă de o treime bărbaţi).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri