Varianta de coronavirus depistată iniţial în Marea Britanie, B.1.1.7, şi caracterizată printr-o transmisibilitate crescută a fost identificată la Suceava în urma secvenţierilor efectuate la Universitatea "Ştefan cel Mare" (USV), proba biologică fiind recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava de la un pacient cu un istoric recent în Marea Britanie.

Tulpina secventiaţă aparţine unui lot de 20 de probe ce au fost analizate în ultima săptămână în cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al USV, probe provenind de la Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova şi SJU Suceava.

În cazul probei menţionate anterior s-a constatat că prezintă mutaţiile înregistrate la nivelul a 4 proteine, şi anume ORF1ab, S, ORF8 şi N. Aceste mutaţii sunt caracteristice noii tulpini SARS-CoV-2, denumită varianta B1.1.7, 20I/501Y.V1 sau VOC 20201/01. Adiţional, s-au mai înregistrat 11 alte mutaţii, distribuite in cadrul aceloraşi 4 gene.

Noua variantă britanică a tulpinii SARS-CoV-2, B.1.1.7, a fost depistată la Suceava, la un barbat de 39 de ani care a venit în Romania din Marea Britanie în 5 ianuarie 2021.
Când a devenit simptomatic se afla în carantină la domiciliu. A fost testat pozitiv în data de 9 ianuarie 2021 în CPU Rădăuți, după care a fost internat in Spitalul Orășenesc Siret și din 11 ianuarie în Spitalul Județean Suceava unde a ramas internat pana în data de 22 ianuarie 2021.

În data de 24 ianuarie 2021, pacientul se reinternează în spitalul județean, la secția de Boli Infectioase unde se afla și in prezent în investigații și tratament.

DSP Suceava a realizat ancheta epidemiologica în urma careia au rezultat 4 contacti direcți care se afla în carantină, sub supraveghere.

Secvențierea probelor s-a făcut la Institutul Cantacuzino.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri