Începând de astăzi, una dintre cele mai importante zone roșii pandemice din România și anume, Bucureștiul, a intrat în segmentul de relaxare, după ce, în urma calculelor, rata de incidență a scăzut sub pragul de 3 la mia de locuitori. Ce înseamnă relaxarea pentru București? Răspunsul e simplu: se redeschid restaurantele, teatrele și cinematografele. Ei bine, nu teatrele și cinematografele au generat o suită de păreri în întreaga Românie, ci posibilitatea de a mânca din nou într-un restaurant. Cu atât mai mult cu cât redeschiderea are loc cu maximum două săptămâni înainte de eventuala redeschidere a școlilor și în plină ascensiune a noilor tulpini ale COVID.

Dr. Irina Costache, medic pediatru și mama a doi copii, susține că redeschiderea școlilor trebuia să fie prioritară, cu atât mai mult cu cât depindem de respectarea unor norme de protecție pentru a putea menține echilibrul în care ne aflăm.

”Autoritățile trebuiau să prioritizeze redeschiderea școlilor, sub egida unor reguli, bineînțeles. În plus, trebuie să conștientizăm că ne pândesc două pericole. Pe de o parte, decizia redeschiderii școlilor vine imediat după vacanța copiilor și nu putem ști ce se întâmplă în acea vacanță și pe unde merg copii, împreună cu părinții, desigur. Pe de altă parte, e doar o chestiune de timp până când noua tulpină va deveni predominantă și în România”, a declarat dr. Costache.

De ce școala e mai puțin ”contagioasă” decât restaurantul

Medicul pediatru atrage atenția asupra slăbiciunii pe care oamenii o manifestă în fața dorinței de relaxare, astfel uitând de măsurile de protecție, precum purtarea măștii.

Nici dacă sunt singură în cabinet nu îmi dau masca jos.

În acest sens, al relaxării, medicul vorbește despre weekend-urile la munte și despre aglomerația din stațiuni, unde nu puțini sunt cei care nu poartă mască.

”Stațiunile montane sunt exagerat de aglomerate. Se întâlnesc prieteni, cunoștințe, ba chiar familii întregi. Stau la masă împreună, fumează împreună, se distrează împreună fără să mai poarte masca de protecție, pentru că ei consideră că sunt în familie”, a precizat dr. Costache.

Comparativ cu aceste imagini, la școală copiii poartă mască, învățătorii și profesorii pot purta mască, în acest mod, putând fi ținută pandemia în frâu.

”Copilul ajunge să fie purtător de virus din cauza adultului. Dacă un copil vine bolnav la școală, e ceva în neregulă cu mediul de acasă, cu adultul. Vorbesc, în principiu, despre copiii mici, care sunt traumatizați de statul acasă și de lipsa de socializare. Pentru aceștia regulile sunt mai ușor de impus, pentru că nu sunt adolescenți, să treacă prin momente rebele”, a explicat medicul.

Medicul insistă asupra faptului că cei mici stau acasă, își așteaptă părinții sau alte rude care vin de la locul de muncă, unde socializează cu colegii, lăsând garda jos. Odată ajunși acasă, adulții pot da cu ușurință virusul celor mici.

De la Vestul la Estul Sălbatic

Asistăm la o închidere treptată a Occidentului față de tot ceea ce înseamnă măsuri de relaxare. În schimb, România se află la polul opus.

Sunt medici care susțin că România se află într-o situație mult mai bună față de alte state europene, datorită restricțiilor dure impuse. Chiar și aceia insistă asupra unei relaxări controlate și responsabile din partea autorităților. Însă, dr. Costache consideră că România se joacă puțin cu focul.

”Când valul al doilea al pandemiei ne-a prins, România avea în ATI aproximativ 500 de pacienți. Prin urmare, a putut suporta creșterea de cazuri grave și foarte grave. În prezent, secțiile de ATI ale spitalelor COVID au circa 1.000 de pacienți internați. O să fie foarte dificil să putem susține creșterea numărului de cazuri. Acesta este motivul pentru care restul Europei închide: se pregătește pentru cel de-al treilea val al pandemiei”, a mărturisit dr. Costache.

Sfaturile medicului pentru părinți

Dr. Costache speră ca școlile să se redeschidă, deoarece ar fi o mare nedreptate pentru copii, dar și pentru părinții care respectă cu sfințenie regulile de protecție.

Prin urmare, medicul își întărește afirmațiile cu privire la purtarea obligatorie a măștii de protecție.

”Părinții care sunt conștienți de gravitatea acestui virus trebuie să își educe copiii să poarte masca tot timpul. În plus, aceștia trebuie să atenționeze conducerea școlii în cauză dacă profesorii sau învățătorii nu poartă masca de protecție. Nu trebuie să le fie rușine să semnaleze astfel de comportamente”, a precizat medicul pediatru.

Cât despre părinții care neglijează regulile, dr. Costache a insistat asupra testării copiilor, dar și a adulților.

Cel mai mic semn de boală sau de răceală implică automat o testare anti-COVID.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri