La aproximativ un an de pandemie, aflați într-o luptă continuă a adevărului cu știrile false (așa numitele fake-news), orice lucru care poate să aibă un efect pozitiv asupra mersului pandemiei devine ceva ce poate fi încercat. În acest fel a luat naștere povestea cu folosirea ivermectinei, medicament care este folosit în tratamentul câinilor. A fost nevoie de popularizarea unui singur caz, astfel încât românii se ia cu asalt farmaciile veterinare pentru a cumpăra pastilele cu pricina, iar autoritățile să își piardă credibilitatea în fața ”beneficiilor” ivermectinei. Prin urmare, noi pe cine ascultăm?

Suita de controverse din jurul ivermectinei a început în Statele Unite, după ce un medic român stabilit în Las Vegas a declarat că folosește medicamentul în tratarea bolnavilor de COVID-19.

Povestea a explodat în momentul în care miraculosul tratament ar fi fost aplicat cântărețului Mihai Budeanu (de la 3 Sud Est), în timpul internării sale la un spital din Constanța. Mai mult decât atât, medicul din Las Vegas susține că tratamentul ar fi fost administrat cântărețului încă din ambulanță, în urma unei discuții telefonice cu unul din medicii prezenți.

De partea cealaltă, medicii constănțeni neagă orice acțiune de acest gen, declarând că nu au folosit medicamentul pentru tratarea lui Budeanu. Ca să putem lămuri această poveste încurcată, pornim încă de la definiție.

Ce este Ivermectina

Tratament pentru uz veterinar, aceasta poate fi găsită sub formă de pastile sau soluție injectabilă.

Potrivit Farmavet, substanţa activă al preparatului Ivermectină 1% – soluţie injectabilă, prezintă un compus ultrapurificat, obţinut prin fermentare cu participarea unor tulpini selecţionate de Streptomices avermitilis. Acţiunea Ivermectinei se datorează creşterii cantităţii de GABA (acid gamaaminnobutiric) eliberat de către neuronii presinaptici.

GABA este un neurotransmiţător inhibitor care blochează stimularea postsinaptică a neuronilor adiacenţi la nematode sau a fibrelor musculare la artropode. Ivermectina, prin stimularea eliberării de GABA, paralizează paraziţii şi produce moartea lor. Cestodele şi trematodele (helminţi plaţi), la nivelul nervilor periferici nu folosesc GABA în calitate de neurotransmiţător şi din această cauză, Ivermectina nu este eficace contra acestor paraziţi.

Sursa Foto: farmavet.md

Ce spun medicii din România despre utilizarea Ivermectinei în tratarea COVID

Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Oragnizației Mondiale a Sănătății, a fost printre primii care a dezmințit informațiile cu privire la capacitatea curativă a acestui tratament împotriva COVID-19.

Rafila a contestat vehement argumentele lui Ioan Alexie, medicul care lucrează în Las Vegas. Acesta a subliniat că nu pot fi luate în calcul nici așa zisele argumente lansate de prestigioasa publicație Financial Times, prin care se încearcă inducerea ideii că Ivermectina ar reduce rata mortalității cu 75%.

„Pot exista studii în Financial Times – care nici măcar nu e o publicație medicală – ori prin alte reviste, atâta timp cât acestea date nu sunt certificate de organisme de reglementare, atâta timp cât medicamentul nu este autorizat, consecințele pot fi foarte grave”, a atenționat Rafila.

Wall-Street.ro a luat legătura cu dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgență București (Floreasca), care a negat categoric folosirea acestui medicament în tratarea bolnavilor de COVID.

Medicamentul NU este indicat pentru uz uman, iar acesta ar trebui să fie răspunsul tuturor. Statele în care se folosește acest tratament au indicații de folosire clare și limitate la nivelul unor parazitoze”, a explicat dr. Țincu.

Medicul a insistat asupra faptului că medicamentul nu se află în schema națională de tratament împotriva COVID a niciunui stat, iar studiile care analizează eficacitatea acestuia sunt în plină desfășurare, deci nu au relevanță pentru moment.

”Există, într-adevăr, un singur studiu publicat în The Lancet, pe 19 ianuarie, realizat pe 24 de participanți (un studiu de dimensiuni reduse, cu alte cuvinte), care arată că ivermectina reduce cu până la 30% perioada de anosmie, adică lipsa gustului și a mirosului. În plus, studiul menționează clar că medicamentul nu reduce încărcătura virală sau timpul de pozitivare a virusului”, a precizat medicul.

Nu în ultimul rând, acesta s-a arătat dezamăgit de atitudinea românilor de a crede în eficaciatea unui medicament neaprobat pentru uz uman în detrimentul vaccinului, autorizat de toate agențiile de medicamente la nivel internațional.

”Mi se pare de neînțeles cum românii aleg să creadă într-un medicament care nu e aprobat și care este interzis pentru uz uman și refuză să acorde credit vaccinului autorizat la nivel mondial. Este, pur și simplu, de neînțeles...”, a conchis medicul.

Ce spun autoritățile din România despre Ivermectină

Nu în ultimul rând, și autoritățile au intervenit în această poveste, oferind lămuriri asupra medicamentului pentru care oamenii au luat cu asalt farmaciile veterinare. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a emis o informare prin care interzice consumul unui astfel de medicament în tratarea cazurilor umane.

Citeste si:

    În plus, ANSVSA atrage atenția asupra complicațiilor pe care le poate avea asupra oamenilor.

    În România pot fi comercializate doar produse medicinale veterinare autorizate pentru comercializare de către Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV) din subordinea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor sau care sunt autorizate prin procedură centralizată, în baza Regulamentului (CE) nr. 726/2004.

    Produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare sunt înscrise în Nomenclatorul produselor medicinale veterinare autorizate în România, publicat pe site-ul ICBMV.

    Sursa foto: Shutterstock

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Cristina Marin
    Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


    Setari Cookie-uri