Cu peste o treime din populaţie vaccinată împotriva COVID-19 în numai o lună şi jumătate, Israelul a devenit un laborator global al campaniei de vaccinare; primele date demonstrează eficacitatea vaccinului, dar experţii consideră că încă nu avem suficiente informaţii concludente, scrie luni agenţia EFE.

''Trebuie să aşteptăm mai mult timp pentru a putea analiza mai multe informaţii'', a declarat acestei agenţii de presă coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare din Israel, Nachman Ash, conform Agerpres.

Numai 317 israelieni din 715.425 au contractat COVID-19 la mai mult de o săptămână după ce au primit a doua doză de vaccin, un procent de 0,044%, iar din aceştia numai 16 au necesitat spitalizare. Acestea sunt primele rezultate publicate de Ministerul Sănătăţii israelian după vaccinarea a circa trei milioane de persone cu prima doză de vaccin Pfizer/BioNtech, dintre care aproape două milioane au primit şi rapelul.

Cei mai mulţi israelieni au fost vaccinaţi cu Pfizer/BioNtech, numai un procent redus primind vaccinul Moderna. De asemenea, toate persoanele instituţionalizate şi personalul centrelor de îngrijire unde se află acestea, în total circa 160.000 de persoane, au primit deja ambele doze de vaccin.

Conform estimării autorităţilor israeliene, eficacitatea vaccinului Pfizer/BioNtech este de circa 92%, dar numai peste câteva săptămâni acest procent va putea fi comparat cu procentul de 95% eficacitate dat de producător după trecerea a 28 de zile de la administrarea celei de-a doua doze.

''Dacă vom termina vaccinarea (în Israel) într-o lună şi jumătate şi vom obţine imunitatea colectivă, cred că acesta va fi un impuls important pentru Europa şi îi va accelera campaniile de vaccinare'', a mai spus Nachman Ash.

Unii specialişti sunt însă mai precauţi, cum este Nadav Davidovici, directorul Şcolii de Sănătate Publică a Universităţii Ben Gurion şi consilier al guvernului israelian pentru gestionarea răspunsului la pandemie. ''Sunt date preliminare şi trebuie să le aşteptăm pe cele definitive, să analizăm bine metodologia şi să luăm în considerare mai mulţi factori'', a indicat acesta. El a cerut de asemenea precauţie în difuzarea informaţiilor, în urma polemicii declanşate în Israel după apariţia unor date privind eficacitatea vaccinului Pfizer/BioNtech numai după prima doză, informaţii ulterior dezminţite.

Toţi specialiştii israelieni consultaţi sunt de acord asupra a două lucruri, şi anume că efectele adverse ale vaccinului Pfizer/BioNtech sunt practic nesemnificative şi că informaţiile disponibile până în prezent sunt insuficiente pentru a putea trage concluzii despre efectul vaccinului asupra transmisibilităţii virusului.

Pe de altă parte, guvernul israelian a anunţat duminică seară prelungirea măsurilor de lockdown cu încă cel puţin cinci zile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri