Prefectul judeţului Botoşani, Dan Nechifor, a atras, marţi, atenţia asupra stării proaste a instalaţiei electrice a Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) "Mavromati", subliniind existenţa riscului unui incendiu.

El a declarat, într-o conferinţă de presă, că instalaţia electrică a acestei secţii exterioare a SJU este subdimensionată şi nu face faţă consumurilor actuale, care au crescut ca urmare a utilizării unui număr ridicat de concentratoare de oxigen, dar şi ca urmare a utilizării unor surse suplimentare de căldură.

"Acolo este o problemă (...) O instalaţie care nu are cum să suporte un număr atât de mare de concentratoare. Situaţia de la Secţia de Boli Infecţioase este aceeaşi situaţie cu care am început această epidemie, dar la început nu aveam atâtea concentratoare pe care le-am primit din donaţii şi prin programul naţional al Guvernului României. Oricât ne-am dori, pandemia nu se termină astăzi şi nici peste o lună şi atunci trebuie să luăm măsuri. Este firesc că o instalaţie proiectată în anii '70-'80 nu poate face faţă unor astfel de situaţii", a afirmat Nechifor.

Acesta a solicitat Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi Direcţiei de Sănătate Publică să reia verificările la Secţia de Boli Infecţioase şi să dispună măsurile necesare, astfel încât să fie evitate tragedii precum cele de la Spitalul Judeţean Neamţ sau de la Institutul "Matei Balş" din capitală.

"Ne gândim la decizii dure, pentru că la urma urmei cei care răspund dacă se întâmplă un eveniment nefericit sunt cei care stau la această masă", a adăugat prefectul.

Nechifor a anunţat, totodată, că va cere specialiştilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă să instruiască personalul de la Secţia de Boli Infecţioase pentru a şti cum să folosească concentratoarele de oxigen şi pentru a fi pregătit să intervină în situaţii de urgenţă.

"Am să vorbesc cu colegii mei de la ISU pentru a face anumite instructaje pe care să le facă cu cadrele medicale vis-a-vis de ceea ce înseamnă operarea cu oxigen în saloane pentru a nu se întâmpla situaţii de genul celor de la Balş", a mai spus Dan Nechifor.

La rândul său, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Monica Adăscăliţei, cere conducerii spitalului să asigure condiţii bune de încălzire a saloanelor, astfel încât pacienţii să nu fie nevoiţi să utilizeze surse externe de căldură.

"Spitalul ar trebui să verifice sursa de căldură, să fie căldură în aceste încăperi, pentru ca pacienţii să nu folosească aceste surse de căldură externe. Pacienţii cu COVID au frisoane. Normal că seara, dacă este frig în salon, fac demersurile necesare pentru a se încălzi. Dacă instalaţia centralizată a secţiei nu permite căldura optimă în salon, fiecare îşi găseşte o soluţie să se încălzească", a precizat Adăscăliţei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri