Intervenţia medicală rapidă şi adecvată ar putea reduce mortalitatea în rândul copiilor cu vârsta între unu şi patru ani, ale cărei principale cauze sunt leziunile traumatice (o rată de 8,7 la 100.000 de locuitori), afecţiunile aparatului respirator (7,3 la 100.000 de locuitori), tumorile (4,3 la 100.000 de locuitori) şi malformaţiile congenitale (2,9 la 100.000 de locuitori), potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) pentru anul 2019.

Organizaţia Salvaţi Copiii România extinde programul de combatere a mortalităţii infantile în secţiile de pediatrie din spitalele din ţară, afectate de o subfinanţare acutizată în contextul pandemiei. Prima dotare de amploare din județul Mureș are loc la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Tg. Mureș, cu sprijinul Libris.ro și cuprinde echipamente medicale în valoare de peste 70.000 de euro.

Totodată, vor fi dotate şi Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, cu echipamente în valoare de 66.265 euro - dispozitiv Unique CFM pentru monitorizarea EEG, ECG, rSO2 în completarea sistemului de hipotermie controlată, aparat ventilaţie tip nCPAP, ventilator de transport, robot de UV, 2 monitoare de funcţii vitale și Spitalul Clinic Județean Mureș cu echipamente în valoare de 13.735 Euro - monitor funcții vitale și masă radiantă.

În prima parte a anului 2021, vor fi dotate cel puțin 10 unităţi medicale, cu aparatură în valoare de 1.000.000 de euro. Mecanismul de redirecţionate a 3,5% din impozitul pe venit către secţiile de pediatrie şi neonatologie este una dintre sursele importante atât de finanțare, cât şi de solidaritate socială.

Mortalitatea infantilă pe județe

Din punct de vedere al mortalităţii pe segmentul de vârstă 1-4 ani, potrivit datelor definitive INS pentru anul 2019:

Județele cu cele mai mari rate ale mortalității 1-4 ani au fost:

  • Sălaj (73,63 la 100.000 de locuitori),
  • Tulcea (70,29 la 100.000 de locuitori),
  • Neamț (63,99 la 100.000 de locuitori),

Județele cu cele mai mici rate ale mortalității 1-4 ani în 2019:

  • Maramureș (10, 26 la 100.000 de locuitori),
  • Brașov (15,42 la 100.000 locuitori),
  • Giurgiu (0).

În județul Mureș, mortalitatea pe segmentul de vârstă 1-4 ani a fost de 38,64 la 100.000 locuitori.

Medicul pediatru Mihai Gafencu, Preşedinte al Organizaţiei Salvaţi Copiii România, a explicat necesitatea unei dotări cât mai rapide a secţiilor de pediatrie.

Pandemia a pus o presiune mare pe întreg sistemul medical, nu doar pe secţiile speciale dedicate tratării cazurilor de COVID-19. Şi dacă acestea din urmă au fost finanţate şi dotate din cauza urgenţei pandemice, secţiile de pediatrie s-au confruntat cu lipsuri ce sunt deseori cele cronicizate. Mai mult, contextul epidemiologic a făcut ca deplasarea copiilor cu boli cronice către spitalele din centrele mari să fie diminuată, iar secţiile de pediatrie din oraşele mici sunt, de multe ori, precar dotate din punct de vedere al aparaturii medicale performante. De aceea, dotarea acestora este o urgenţă medicală dar şi socială”, a precizat acesta.

INVESTIŢIE MAJORĂ: 70.000 de euro, cu sprijin LIBRIS.ro

Una dintre dotările de amploare din județul Mureș este aceea a Secţiei de Cardiologie de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Tg. Mureș, unde lista de aşteptare pentru cazurile care nu reprezintă urgenţe medicale este mare, iar secţia de terapie intensivă dispune doar de 13 paturi. În acest moment, lista de aşteptare pentru operaţie cuprinde peste 50 de copii, cu malformații corectabile, a căror stare şi prognostic se deteriorează în aşteptare.

Astfel, cu sprijinul clienților Libris.ro, Organizaţia Salvaţi Copiii România a dotat Centrul Cardiovascular Pediatric cu echipamente medicale vitale în valoare de peste 70.000 euro, precum Rampă oxigen salon - 12 bucăți pentru 2 saloane, Rotem Stigma sistem automat de monitorizare a sângerării prin trombelastometrie și Staerter kit, Lavoare aseptice reanimare 5 bucăți, Lavoare bloc operator 3 bucăți.

Cititorii Libris.ro au fost alături de Savați Copiii încă din decembrie 2014, în demersul organizației de a susține sănătatea copiilor din spitale. Donațiile cititorilor au contribuit la realizarea a 14 dotări cu echipamente medicale de ultimă generație. Doar în anul 2020, au fost achiziționate echipamente medicale în valoare de 110.000 de Euro.

Valoarea medie a donației cititorilor de-a lungul celor 6 ani de parteneriat a fost 4,5 lei, cel mai ridicat nivel fiind înregistrat anul trecut, respectiv 5.24 lei.

“În urmă cu 6 ani nu anticipam să contribuim cu o asemenea sumă: 500.000 Euro părea un prag greu de atins. Raportul de la finalul anului 2020 ne arată că pragurile există pentru a fi depășite. Ne bucurăm că solidaritatea cititorilor care aleg Libris.ro este într-o continuă creștere și că împreună putem fi alături de Salvați Copiii, oferind un sprijin activ în dotarea unităților medicale și nu numai”, a explicat dl. Virgil Oniță, CEO Libris.ro.

În România se efectuează între 300 şi 350 de operaţii de chirurgie cardiovasculară pediatrică anual, dar rămân nerezolvate aproximativ 600-700 de cazuri anual, care se transferă de la un an la altul, cu consecinţe negative asupra calității vieţii şi prognosticului acestor copii.

În prezent, centrul cardiovascular pediatric din Târgu Mureş este singurul cu activitate completă în regim 24/7 pentru chirurgie cardiovasculară pediatrică şi cardiologie pediatrică clinică şi intevenţională.

Întărirea capacităţii spitalelor de a trata cazurile pediatrice este crucială. Ţine de fiecare dintre noi să punem piatră cu piatră, astfel încât copiii noştri să fie în siguranţă, iar medicii să ştie că nu sunt singuri. Mecanismul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit către secţiile de pediatrie şi neonatologie este vital pentru asta.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România

De 31 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului.

Fondat în 2009, Libris.ro este o afacere 100% românească și una dintre cele mai mari librării online din România. Peste 300.000 de titluri de carte stau la dispoziția cititorilor pe Libris.ro, alături de jocuri pentru copii, board games, muzică, filme și cadouri.

Din decembrie 2014, Libris s-a alăturat Organizației Salvați Copiii în proiectul de reducere a mortalității infantile din România. Ne-au fost alături până peste 450.000 de clienți, donațiile însumând 500.000 de euro.

Sursa foto: Salvati Copiii România

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri