Numărul diagnosticelor de cancer de piele a scăzut în 2020 față de 2019 cu 4%, conform statisticii interne realizate de Dr Leventer Centre, clinică de dermatologie. Această scădere, suprapusă peste estimările Organizației Mondiale a Sănătății și Globocan, confirmă retincența pacienților de a se prezenta la medic. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât trendul din ultimii ani anunța o creștere de 28%. Aceste date duc la concluzia că 25% dintre pacienții cu afecțiuni dermatologice aleg să amâne vizita la medicul dermatolog, în vederea diagnosticării.

Pandemia COVID-19 a schimbat în mod semnificativ comportamentul pacienților cu afecțiuni dermatologice grave. Implicațiile acestei tendințe, vizibile astăzi printr-un volum redus al activității de diagnosticare și tratament, față de anul 2019, vor fi resimțite de pacienți în perioada următoare.

Conform raportului Observatorului Român de Sănătate, publicat în septembrie 2020, din martie și până în august, numărul spitalelor dedicate COVID-19 a crescut de la 54 la 173, pe o evoluție a numărului de cazuri confirmate, de la 2.245 în martie la 87.540 în august.

Transformarea spitalelor sau a anumitor secții din cadrul acestora în unități COVID-19 a dus, în egală măsură la restricții cu privire la internări și activitatea din ambulatorii, impuse prin ordinul ministrului sănătății.

Retail jobs

În acest context s-a înregistrat o prăbușire dramatică a activității unităților sanitare, în lunile aprilie (-70,98%) și mai (-61,48%), comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019. Acest trend descendent s-a stabilizat, în lunile iunie, iulie și august, la un nivel cu 40% mai redus față de aceleași luni ale anului 2019. (sursa: Observatorul Român de Sănătate)

Profit de 4 februarie, Ziua Internațională a Luptei Împotriva Cancerului să vă amintesc că una dintre categoriile de pacienți care a suferit cel mai mult în perioada pandemiei este formată din pacienții cu afecțiuni oncologice, printre care se numără și cancerul de piele. Pentru cei cu melanom sau carcinom, amânarea diagnosticării și tratamentului poate avea consecințe grave asupra calității vieții acestora sau poate duce chiar la deces.

Citeste si:
Câți bani au primit partidele politice din România în 2020
Câți bani au primit partidele...

Dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog Dr Leventer Centre

Care sunt cele mai afectate intervale de vârstă

Tendințele anilor trecuți arată că aproximativ 35% din pacienții diagnosticați cu melanom sunt în stadiile 3 și 4 de tumoră și peste 60% din cazuri necesită efectuarea biopsiei de ganglion santinelă, în vederea stadializării și stabilirii indicațiilor terapeutice ulterioare. Tendința pacienților, de amânare a vizitei la medic, în vederea diagnosticării, este semnificativ mai mare în ceea ce privește tratamentul chirurgical.

Numărul de intervenții chirurgicale efectuate în anul 2020 a scăzut cu 16% față de anul anterior. Această scădere depășește pragul de 35%, dacă ne raportăm la așteptările conform trendului anilor anteriori.

Analizând aceste date putem constata că peste 35% din numărul de pacienți, estimat pentru anul 2020, au ales să amâne efectuarea tratamentului chirurgical.

Citeste si:
Turismul și-a revenit în Europa aproape de nivelul dinaintea pandemiei
Turismul și-a revenit în...

Grupele de vârstă cele mai afectate, confom evoluției numărului de intervenții în anul 2020 față de anii anteriori, sunt 30-40 ani și 50-80 ani. Pentru pacienții din grupele de vârstă 40-50 ani și peste 80 ani, tendința ultimilor ani rămâne aceeași, chiar și în perioada pandemiei. Acest trend descrescător se menține și pentru prima lună de activitate din acest an.

Numărul de diagnostice eliberate în luna ianuarie a anului 2021 este cu 47% mai mic comparativ cu acceași lună a anului 2020 și cu 14% mai mic dacă ne raportăm la anul 2019.

Soluția terapeutică optimă pentru pacientul de cancer de piele – o abordare integrată

Abordarea integrată a fiecărui caz oncologic presupune implicarea mai multor specialități medicale (dermatolog, anatomopatolog, imagist, chirurg Mohs, chirurg oncolog, chirurg plastician, oncolog, medic de medicină nucleară, radioterapeut etc.), care intervin punctual în parcurgerea tuturor etapelor, de la diagnosticare la tratament oncologic și monitorizare ulterioară.

Citeste si:
Ghid de pandemie | Cum afectează COVID-19 viața a milioane de...
COVID-19 | Ce se întâmplă cu...

Întregul proces este posibil prin intermediul programului de coordonare de caz, care asigură pacientului accesul la competență medicală de specialitate, în cel mai scurt timp posibil, în funcție de nevoile de tratament.

Pentru a răspunde nevoilor de tratament ale pacienților, s-a investit în infrastructură medicală la cele mai înalte standard și au fost atrași medici specialiști, certificați international în dermato-oncologie, dermato-patologie, chirurgie oncologică și microchirurgie Mohs. În plus, au fost încheiate parteneriate cu alte clinici/laboratoare, specializate în medicină nucleară, imagistică medicală (RMN, CT, Radiografie etc.), genetică moleculară, biochimie, oncologie (radioterapie, chimioterapie) care permit acoperirea întregului traseu al pacientului și, deci, scurtarea timpului de la diagnostic la tratament.

Citeste si:
DERMATOLOGIE: Biopsia virtuală cutanată este disponibilă și în România
DERMATOLOGIE: Biopsia...

Centrul Dr. Leventer s-a dezvoltat cu scopul de a oferi pacienților cu afecțiuni dermatologice soluții integrate și complete, atât pentru pielea sănătoasă, cât și pentru pielea bolnavă. Centrul oferă tratamente de estetică și cosmetică medicală, screening și biopsie de piele, tratamente pentru toate afecțiunile dermatologice, excizii de tumori pentru cancerul de piele de tip melanom, intervenții chirurgicale Mohs pentru cancerul de piele de tip carcinom și reconstrucții estetice după intervențiile chirurgicale complexe.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri F