O echipă de cercetători americani a detectat anticorpi împotriva COVID-19 în sângele din cordonul ombilical al unui nou născut a cărui mamă a fost vaccinată împotriva virusului SARS-CoV-2.

Este vorba, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Atlantică din Florida, de primul caz cunoscut al unui sugar în al cărui sânge a fost detectat imunoglobulina IgG, unul dintre cei cinci anticorpi pe care organismul îi produce pentru a se apăra de agenţi patogeni şi care este asociat virusului SARS-CoV-2, scrie Agerpres.

Acesta este un studiu preliminar publicat de medRxiv, o compilaţie de articole ştiinţifice ale căror concluzii au fost verificate de cercetători independenţi.

Semnatarii acestei lucrări amintesc de necesitatea urgentă de a cerceta siguranţa şi eficacitatea vaccinării anti-COVID-19 în timpul sarcinii.

Vaccinarea femeilor însărcinate cu vaccinul antigripal şi trivalent DTP (împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive) a fost bine studiată în termeni de siguranţă şi eficienţă pentru protejarea nou-născutului la trecerea anticorpilor prin placentă, astfel încât există posibilitatea - potrivit autorilor - la o protecţie similară dacă mama este vaccinată împotriva SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19.

Vaccinul, în acest caz cel de la Moderna, a fost administrat unei lucrătoare sanitare din prima linie, la momentul când sarcina avea 36 de săptămâni şi 3 zile. Naşterea, pe cale naturală, a fost normală şi spontană, la trei săptămâni după administrarea primei doze de vaccin anti-COVID-19.

Femeia a născut o fetiţă, cu evoluţie normală, căreia i s-au prelevat mai multe probe de sânge din cordonul ombilical. Acestea au fost trimise la laborator pentru a se realiza un test de anticorpi împotriva noului coronavirus.

Între timp, mama a primit a doua doză de vaccin de la Moderna, urmându-se protocolul de vaccinare cu rapelul la 28 de zile.

Rezultatele au indicat detectarea de anticorpi IgG în sângele din cordonul ombilical al bebeluşului împotriva proteinei S a SARS-CoV-2 (folosită de virus pentru a penetra celula umană).

"Am demonstrat că anticorpii IgG împotriva SARS-CoV-2 sunt detectabili în testul de sânge prelevat din cordonul ombilical al unui nou-născut după ce mama a primit o singură doză de vaccin", au subliniat cercetătorii care au precizat că, deşi este vorba de primul caz consemnat, există totuşi o protecţie şi o scădere a riscului de infectare cu SARS-CoV-2 în cazul în care mama este vaccinată.

Nu se cunoaşte însă gradul de protecţie de care beneficiază nou-născuţii şi momentul ideal când trebuie vaccinate femeile însărcinate, astfel încât este nevoie de mai multe studii pentru a se evalua cantitatea şi durata anticorpilor neutralizanţi prezenţi în organismul bebeluşilor.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri