Pandemia a pus la grea încercare toate sistemele lumii, a fost ca un scurt circuit ce a determinat distrugerea unei întregi clădiri. În România, lipsurile existente s-au acutizat, iar teoria bulgărelui de zăpadă nu s-a aplicat doar în cazul infectărilor COVID, ci și asupra sistemului, în general. Lipsa de personal și lipsa de echipamente au venit ca un tăvălug peste sistemul medical învechit. Lucrurile nu stau neapărat la fel și în cazul clinicilor private, unde investițiile au fost ceva mai generoase. Dan Fiterman, general manager la Rețeaua Medicală Arcadia din Iași, povestește cum a fost anul 2020 pentru clinica sa, dar și ce deschideri pregătește pentru 2021.

”Sistemul public de sănătate trece încă printr-o criză care, în momentul declanșării pandemiei, a căpătat proporții uriașe. Importanța investițiilor atent și coerent gândite nu poate fi tăgăduită. Presiunea a relevat disfuncționalitățile unui sistem care are nevoie de o cu totul altă abordare”, a declarat Dan Fiterman, pentru wall-street.ro.

Fiterman mărturisește că în 2020 s-a axat pe telemedicină, pentru a se adapta noii realități, continuându-și totuși investițiile. Extinderea Blocului Operator, inaugurarea recentă a Centrului de Sănătate a Femeii și echiparea a două dintre cele trei Centre de Imagistică Medicală Arcadia cu tehnologia IRM 3Tesla sunt doar câteva dintre investițiile finalizate de antreprenor în 2020.

Sursa foto: Facebook/ Arcadia - Spitale și Centre Medicale

De asemenea, Fiterman spune că intenția sa este de a se extinde doar în Iași, deoarece acesta este orașul său natal și cunoaște problemele cu care se confruntă locuitorii din zona de nord a țării.

”Cunosc foarte bine realitățile Regiunii de Nord-Est. De altfel, întreaga activitate Arcadia s-a dezvoltat cu accent pe comunitate, în urma observării nevoilor de sănătate pe care pacienții din zona Moldovei le au. Arcadia – Spitale și Centre Medicale este proiectul în care m-am dedicat 100%, este o parte importantă din viața mea și a devenit, în peste 10 ani de activitate, o parte importantă din viața comunității”, a precizat Fiterman.

Ce plănuiește ieșeanul pentru 2021

Odată cu apariția vaccinului anti-COVID, speranța că din 2021 totul va fi mai bine s-a întărit. Ieșeanul susține că măsurile de protecție vor fi punctul de referință în continuare, iar nevoia de digitalizare se va materializa din ce în ce mai multe domenii.

”În 2020, am prelungit programul Spitalelor și Centrelor Medicale Arcadia, în perioada pandemiei. Am comunicat atât prin platformele dedicate, cât și individual, pentru că au fost multe situații în care pacienții aveau nevoie de consultații, investigații sau intervenții chirurgicale care nu suportau amânare. Continuăm să implementăm proiectele de dezvoltare Arcadia cu un nou Spital de Recuperare Medicală pe care îl vom inaugura anul acesta și care va cuprinde o bază de tratament modernă”, a mărturisit Fiterman.

Sursa foto: Facebook/ Arcadia - Spitale și Centre Medicale

De asemenea, acesta a precizat că Arcadia se află în plin proces de evaluare și de analiză pentru a integra un concept modern și în zona de oncologie, radioterapie și radiochirurgie.

Nu în ultimul rând, general managerul Arcadia a vorbit și despre nevoia digitalizării, proces pe care îl consideră, mai degrabă, optimizat decât grăbit.

”Este un proces extins și natural în care trebuie să se înscrie întregul sistem de sănătate. Pandemia a însemnat accelerarea unor procese, cum a fost cazul telemedicinei, de exemplu. A fost un efort însemnat, dar rezultatele sunt pe măsură”, conchide Fiterman.

Arcadia - Spitale și Centre Medicale este unul dintre lideri în sănătate, în regiunea de Nord-Est. Rețeaua oferă servicii medicale integrate, fondate pe următoarea structură:

  • Spital Multidisciplinar,
  • Spital de Cardiologie Intervențională,
  • trei Centre de Imagistică Medicală,
  • Maternitate,
  • șase Centre Medicale.

Rețeaua cuprinde peste 40 de specialități medicale și este vizitată de peste 1 milion de români, începând cu anul 2010.

Sursa foto: Arcadia - Spitale și Centre Medicale/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri