Campania de vaccinare din România a început pe 27 decembrie, iar până în prezent au fost vaccinate peste 600.000 de persoane cu cele două doze. Vaccinul anti-COVID a stârnit o serie de controverse la nivel național, în ciuda faptului că a fost foarte așteptat. Nivelul de anticorpi pe care îl oferă, dar și reacțiile adverse generate au servit drept subiect de discuții aprinse în rândul românilor. În cadrul emisiunii wall-street.ro, Specialiști în Sănătate, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftziologie ”Marius Nasta” și medic pneumolog, a explicat ce sunt aceste reacții adverse și la cât timp ne putem vaccina, dacă am contractat virusul după administrarea primei doze de ser.

Pfizer, Moderna și AstraZeneca sunt cele trei nume importante care răsună de la finalul anului 2020. Campania de vaccinare desfășurată în România este un real succes, o spun medicii, dar și reprezentanții ai altor domenii, precum turismul.

”Vedem deja efectele pozitive ale campaniei de vaccinare, infecțiile în rândul personalului medical sunt din ce în ce mai reduse. Niciunul dintre colegii vaccinați, inclusiv cu rapelul, nu au mai dezvoltat infecție COVID” , a declarat dr. Mahler, pentru wall-street.ro.

Sursa Foto: dr. Beatrice Mahler

În plus, medicul a precizat că din 80 de paturi alocate pentru bolnavii COVID, aproximativ 50 mai sunt ocupate în prezent. Prin urmare, se observă o ameliorare a evoluției epidemiologice din țară, cu atât mai mult cu cât pacienții nu mai dezvoltă, preponderent, forme severe de boală. În schimb, rămâne presiunea din secțiile de Terapie Intensivă, unde este o luptă contracronometru pentru salvarea pacienților.

La cât timp ne putem vaccina, dacă am făcut COVID

Pentru a evita infectarea cu COVID și secția ATI (internarea la Terapie Intensivă nu reprezintă neapărat o salvare), vaccinarea reprezintă una dintre soluțiile de protecție. Toate cele trei seruri folosite în campania din România sunt administrate în două doze. Anticorpii pe care vaccinul ne ajută să îi dezvoltăm nu apar la momentul injectării, au nevoie de un termen de până la cinci zile pentru a se manifesta.

În acest mod, există posibilitatea infectării cu virusul Sars-Cov 2 în pauza dintre cele două doze. Ne mai putem vaccina în acest context?

”Au existat cazuri de infectare cu COVID după prima doză de vaccin administrată. Dacă ni se întâmplă acest lucru, în mod normal nu putem efectua cea de-a doua doză la intervalul de 21 de zile, în cazul Pfizer și Moderna. Dacă vorbim despre AstraZeneca, cea de-a doua doză se efectuează la opt săptămâni distanță, e de la sine înțeles că vom putea efectua cea de-a doua doză fără probleme. La Pfizer și Moderna, recomandarea pentru cea de-a doua doză este de până în șase săptămâni. Trebuie să îi dăm organismului timp să își revină. Nu e obligatoriu, dar este recomandat să îi dăm organismului cele două săptămâni de recuperare după boală”, explică medicul pneumolog.

Vezi și: Medicul care a refuzat să arunce doze de vaccin, despre sistemul de sănătate: Unii sunt aleși pe post de dumnezei

De ce este nevoie de timp de recuperare după boală

Dr. Mahler precizează că atunci când ne îmbolnăvim, virusul ne distruge limfocitele. Limfocitele sunt soldații organismului, care ne apără, iar numărul lor scade în timpul bolii. Când ne vaccinăm, punem acești soldați la treabă, și anume să dezvolte anticorpi.

”Dacă nu sunt suficient de mulți și bine refăcuți, e foarte posibil ca răspunsul imun să nu fie pe măsura așteptărilor”, mai spune medicul.

Pentru mai multe informații în ceea ce privește vaccinul, dar și ce îmbunătățiri ar putea fi aduse sistemului de sănătate românesc, înscrie-te la conferința wall-street.ro pe Healthcare, din 11 martie, eveniment ce poate fi accesat AICI.

Ce se întâmplă dacă ne vaccinăm, fiind asimptomatici

Cea mai ”vicleană” caracteristică a coronavirusului este noutatea. Aceasta i-a permis virusului să capete diferite forme în societate, printre care ceea ce numim asimptomatic (fără simptome).

Citește și: Director unitate-suport COVID: Vom avea un nou val al pandemiei în primăvară

Suntem afectați dacă nu știm că avem boala, fiind asimptomatici și ne vaccinăm? Dr. Mahler infirmă această teorie, explicând, din contră, că resursele pe care corpul nostru le deține deja în vederea luptei cu virusul sunt, de fapt, îmbogățite.

”Dacă suntem asimptomatici și nu știm că avem boală, înseamnă că organismul nostru are o imunitate formată deja. Aceasta ar fi explicația, faptul că organismul nostru are resurse să lupte împotriva bolii. Asta nu înseamnă că boala sau infecția nu există. În acest context, vaccinul nu face decât să ajute organismul să producă anticorpi în plus”, a explicat dr. Mahler.

Mai multe despre reacțiile adverse ale vaccinului și despre cum putem ameliora anumite simptome după administrarea serului, regăsiți în video-ul de mai jos:

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri