Cea mai mare investiție medicală din ultimii 30 de ani a fost deschisă la începutul lunii februarie. Enayati Medical City se adresează, în special, vârstnicilor și vine la pachet cu o notă de lux, întâlnită doar în marile hoteluri. wall-street.ro a fost în cel mai nou spital din România, încercând să afle cât mai multe din culisele unei asemenea investiții.

Mirosul de vopsea de pe unele holuri, oamenii care montau aparatele medicale moderne, dar și Wargha, care era atent la fiecare pată de pe gresie ne-au transmis că munca nu s-a încheiat în colosul medical. Însă proiectul impresionează prin grandoarea sa, înainte de a fi finalizat. Chiar dacă pandemia le-a mai pus bețe în roate în ceea ce privește achiziția de echipamente medicale și chiar dacă autorizațiile întârzie să apară, Enayati Medical City își așteaptă primii vârstnici.

În curând, vor fi finalizate și grădinile exterioare, dar și capela din interiorul clădirii, pregătită pentru meditație multiconfesională. Cât despre restaurantul și cafeneaua care aparțin de Enayati Medical City, acestea vor fi puse la dispoziția românilor, chiar dacă nu au vreo nevoie medicală.

Dar de unde a pornit totul? De la un teren neîngrijit, cu ierburi crescute în urma ploilor, așa cum puteți vedea în imaginile de mai jos. De acolo a luat naștere Enayati Medical City în doar doi ani, timp în care autorizațiile au fost cel mai dificil de obținut.

Echipa, formată din patru oameni, a pus bazele proiectului ce s-a materializat pe Șoseaua Gh. I.Sisești din București, numele de Enayati putând fi văzut chiar din stradă.

Nici mai mult, nici mai puțin de 60 de milioane de euro au fost investiți în colosul din nordul Capitalei, dintre care 44 de milioane au aparținut medicului Wargha Enayati, inițiatorul proiectului, iar o altă parte a provenit dintr-un credit. Întrebat ce l-a determinat să investească într-o asemenea unitate medicală, acesta a răspuns că întotdeauna și-a dorit să facă mai mult decât ceea ce făcuse până în prezent.

”Încă de mic am fost așa. Mereu mă gândeam ce pot face mai mult. Când am terminat cu Regina Maria, gândul meu a mers către viitor, către următorul pas. Tot am căutat ce lipsește în România și mi-am dat seama că problema vârstnicilor este nerezolvată, dar și cea a ramurei pentru oncologie. A fost și pentru mine o idee de dimensiuni mari, dar am zis că dacă nu fac eu, cine poate face?!”, a răspuns Wargha Enayati, pentru wall-street.ro.

Clădirea cuprinde 300 de paturi și 18 locuri la Terapie Intensivă. Aceasta este formată din mai multe niveluri, condiționate de limitele de zbor ale aeronavelor aflate în apropiere.

Nivelurile minus 2, minus 1 și parter sunt comune. La minus 2 există zona de medicină nucleară, unde sunt instalate aparate precum PET CT, RMN sau radioterapie.

Minus 1 este unul dintre cele mai complete niveluri din România, deoarece are funcțiuni multiple, de la săli de operație, la săli ATI, bucătărie, dar și birouri.

Foto: Sală de operație

Cât despre Parter, acesta este format din două blocuri de clădire, a câte patru etaje, în cel din stânga (dacă ne uităm de la intrarea în clădire) este Spitalul de Oncologie, ultimul care va fi deschis în clădire, deoarece mai are nevoie de autorizații, iar în corpul din dreapta se află centru rezidențial pentru bătrâni.

Încă de la intrarea în fastuoasa clădire ne întâmpină un hol lung, încă neamenajat, unde vor sosi, în curând, un pian și alte obiecte de mobilier.

”Pe peretele acela va sta un covor pe care l-am primit de la tata. Abia aștept”, a spus Warga, cu emoție, arătând spre peretele din dreapta din imaginea de mai jos.

La etajele trei și patru vor fi cazați vârstnici independenți, care nu au neapărată nevoie de asistență medicală continuă. Există apartamente de 60 de metri pătrați, în care pot veni să locuiască, primesc mâncare, pedichiură sau manichiură, după caz. Aceștia pot pleca oricând doresc și se pot întoarce, de asemenea, când vor.

Primele două etaje vor găzdui vârstnicii care au nevoie de asistență medicală minimală (nu se pot îmbrăca singuri, spre exemplu).

Spitalul de Recuperare este cel care reunește cazurile grave, primul etaj fiind dedicat celor cu recuperare de scurtă durată, de până la trei luni de zile. Etajul al doilea este rezervat celor cu recuperare de lungă durată, aici încadrându-se pacienții cronici, cum ar cei oncologici, de pildă.

Etajul al treilea este construit pentru pacienții cu boli neurodegenerative, cum ar fi demență, iar aceștia au nevoie permanentă de personal medical dedicat.

Cât despre ultimul etaj din spital, aici sunt cei care au nevoie de îngrijiri paliative, adică pacienți care se află în ultimele săptămâni de viață.

Cât costă internarea într-un asemenea spital

Enayati Medical City încă finisează interiorul clădirii, dar și pachetele disponibile pentru internări, rezervări sau cazări. Prin urmare, din primele informații furnizate doar partea de cazare (fără masă, îngrijiri sau alte activități) este în jur de 1.000 de euro pe lună. Dacă sunt solicitate și analize în acest pachet, prețul poate urca la 2.500 de euro.

Citeste si:

    Însă, cu circa 600 de angajați din dotare, Enayati Medical City susține că problemele sunt tratate integral, fără a fi nevoie ca pacientul să fie transferat în altă unitate medicală.

    Clădirea îi găzduiește și cei de la Monza și Neolife pe oncologie. Cât despre ambulatoriu, aici regăsim Secom, Clarfon (audiologie), clinica Dr. Leventer (dermatologie), clinica Dr. Leahu (stomatologie), Intermedicas și un ambulatoriu cu specialități prevalente pentru cei cu vârste de peste 65 de ani (urologie, neurologie, cardiologie).

    În plus, Enayati Medical City cuprinde și un restaurant de 100 de locuri, o cafenea, chiar și o sală de conferințe și expoziții, cu un spațiu generos, în care s-ar putea organiza și nunți.

    Acestora li se adaugă farmacile Sensiblu și Secom.

    De ce centru pentru vârstnici, și nu pentru copii

    Inițiativa lui Wargha a avut succes în sistemul de sănătate românesc. Deși se adresează mai mult oamenilor care dispun de venituri mai mari, România nu a respins o asemenea investiție în sănătate.

    Citeste si:

      Însă, de ce vârstnici și nu copii?

      ”Nu m-am gândit să fac ceva pentru copii pentru că aceștia reprezintă viitorul și toată lumea caută să îi ajute. La vârstnici viitorul e moartea, de ce ar mai avea cineva interes?!”, a declarat dr. Enayati, pentru wall-street.ro.

      Tot Wargha mărturisește că intenționează să dea o altă notă abonamentelor, care au intrat într-un soi de rutină, în ultima vreme.

      ”Proiectul acesta este apogeul experienței mele de aproximativ 20 de ani în business. Ca și atunci când am făcut rețeaua Regina Maria, nu era nimic mai mare și mai bun la acea vreme”, mai spune medicul cardiolog.

      Vor mai urma și alte centre pentru vârstinici

      În plus, acesta povestește că și-ar dori ca statul român să îi preia exemplu și să pună bazele unor spitale, însă Wargha este de părere că fără intervenția unui privat, în România nu se va construi niciodată vreun spital.

      ”Nu am reușit să accesez niciodată fonduri europene, probabil nu am știut să vorbesc când, unde și cu cine trebuie. Însă mă gândesc să continui cu alte centre pentru vârstnici, dar nu la același nivel. Vor fi centre mai mici, dar complete”, a conchis medicul-antreprenor.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Cristina Marin
      Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


      Setari Cookie-uri