Coronavirusul a împlinit un an de când a intrat în România, iar cele mai recente coordonate ne arată că își dorește să aniverseze printr-un al treilea val. În plus, la un an de la răspândirea pe scală largă a acestuia multe din necunoscutele din jurul său au rămas nerezolvate.

Medicul Laurențiu Belușică, directorul Spitalului Orășenesc Găești, cel care a refuzat să arunce dozele de vaccin la începutul campaniei de vaccinare, a explicat ce provoacă COVID-19 în organismul uman, astfel încât vindecarea să fie de lungă durată în cazul formelor severe.

”Coronavirusul este un virus nou, care ne-a adus o boală fără precedent. Dacă ne-am fi confruntat cu o epidemie de tuberculoză, am fi știut ce să facem, avem specialiști pentru acest fenomen. Ceea ce COVID provoacă sunt pneumoniile cu micoplasmă. Pnuemoniile normale sunt declanșate de pneumococ, care e mult mai ușor de tratat. Chiar dacă COVID poate dispărea după șapte zile, organismul se luptă cu aceste pneumonii severe”, a declarat medicul, pentru wall-street.ro.

Ceea ce face ca aceste pneumonii să fie letale sunt micoplasmele. Aceste bacterii creează secreții și împiedică plămânii să funcționeze la capacitate normală.

”Pentru un pacient intubat, pneumonia cu micoplasmă duce la deces, de cele mai multe ori. Un astfel de pacient are nevoie de personal medical non-stop lângă el. E nevoie ca asistentul să îl curețe și să îi aspire secrețiile, altfel se îneacă. Ori, așa ceva e imposibil. Și nu numai în România, peste tot în lume, ținând cont de modul în care virusul se răspândește”, a mai spus dr. Belușică.

Pneumonie cu micoplasmă și lipsa de aer

Incapacitatea plămânilor de a funcționa 100%, copleșiți fiind de pneumonie, generează lipsa de aer sau așa numita hipoxie.

Oxigenul nu poate fi înlocuit cu vreo pastilă sau alt tratament. E oxigen și atât.

dr. Laurențiu Belușică

”Pacienții simt că îi strânge cineva de gât, au senzația de sufocare, dar și impresia de moarte iminentă. În acele momente, orice bolnav de COVID are nevoie de oxigen. Acesta este și motivul pentru care oxigenul a devenit insuficient în perioada pandemiei”, mai spune acesta.

Ce surse de oxigen sunt în spitale

În acest sens, în general, spitalele au trei mari surse de oxigen, după cum urmează:

  • Sursa de perete: o stație ascunsă în pereți, care pleacă spre mai multe paturi. Numărul mare de bolnavi a făcut ca această sursă să nu fie suficientă. O astfel de sursă oferă 10 litri de oxigen pe minut.

”Pare mult, însă odată ce toți bolnavii au avut nevoie de oxigen în același timp, au apărut semnalele că nu mai avem cantitate suficientă și a trebuit să ne adaptăm”, a mărturisit dr. Belușică

  • Concentratoare: acestea oferă 5 litri de oxigen pe minut.

”Cantitatea aceasta nu ajunge unui bolnav din spital, îi ajunge unuia care a avut COVID, se duce acasă și mai trage din când în când câte puțin oxigen. Concentratorul crește procentul de oxigen din sânge cu 10%”, a explicat medicul.

  • Tuburi de oxigen: sunt bune, dar se manevrează foarte greu. În plus, e nevoie de specialiști, eventual, bărbați, pentru că sunt grele și e important să nu ai ulei pe mână, pentru că există riscul de explozie.

”Problema este că lipsa de aer provocată de COVID este acută, nu cronică. Când trăiești la stațiunea meteo de pe vârful Omu, te obișnuiești. Crește numărul de globule roșii din sânge și te adaptezi mediului. E dificil când cobori, din cauza numărului mare de globule roșii. Însă boala aceasta nu îți dă voie să te adaptezi. În 48 de ore poți avea plămânii 30% morți”, a conchis dr. Laurențiu Belușică.

Într-o discuție anterioară, la începutul lunii februarie, dr. Belușică menționa că teoria din jurul pandemiei arată că ne vom confrunta cu încă un val de infectări în primăvară. Deși nu părea credibil la acea vreme, deoarece România trecea printr-o etapă favorabilă, aflându-se pe un platou al numărului de cazuri noi, în prezent, Europa se pregătește pentru cel de-al treilea val al pandemiei, impunând noi restricții.

Prin urmare, nu trebuie să ne lăsăm purtați de euforia bunului mers al campaniei de vaccinare, ci trebuie să respectăm regulile de protecție pentru a ne putea proteja în fața capacității virusului de a se multiplica.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri