Vaccinarea anti-COVID este una dintre cele mai dezbătute problematici publice din ultima vreme. Reacțiile adverse pe care vaccinul anti-COVID le poate genera au intrat în vizorul anti-vacciniștilor, dar și ale celor dornici să se protejeze de o posibilă infecție. Putem sau nu putem face un șoc anafilactic din cauza serului anti-coronavirus?

Răspunsul vine din partea medicului chirurg, director al Spitalului Orășenesc Găești, din județul Dâmbovița, dr. Laurențiu Belușică, ce a declarat, pentru wall-street.ro, că ceea ce considerăm reacții adverse serioase sunt de fapt, o pură întâmplare.

”E vorba de hazard. Poți face vaccinul acum și peste o jumătate de oră, să ai un infarct. E o pură întâmplare. E o moleculă prea mică pentru a putea face un asemenea rău”, a precizat medicul, care a mărturisit că a avut dubii, la început, în ceea ce a privit vaccinarea, însă, în urma documentării din surse oficiale, s-a răzgândit și s-a vaccinat.

De ce ARN-ul mesager nu este periculos

Medicul aduce în discuție modul în care vaccinurile erau create în trecut, exemplificând diferența dintre conservarea virusului în sine și distrugerea acestuia.

”Înainte vaccinurile se făceau în felul următor: se lua virusul intact, se băga într-un ou, se ținea la incubator șapte zile, puiul din ou infectându-se în acest timp. Puiul creștea și făcea boala respectivă. După care se lua oul, se spărgea, se macera și se scotea un ser din el în care era virusul crescut. În timpul procesului, virusul murea, fiind expus unor temperaturi foarte mari, iar astfel căpăta numele de virus viu atenuat. Ei bine, serul acela purificat și sterilizat se administra ca vaccin”, a explicat dr. Belușică.

Medicul precizează că, în acest fel, se injecta virusul întreg, iar pe lângă el mai veneau, de cele mai multe ori, puțină proteină din albuș, puțină coajă de ou, elemente care nu sunt compatbilie cu organismul uman.

”Odată injectate aceste substanțe chiar dădeau reacții adverse puternice. Acesta nu mai e așa: aici au luat virusul, l-au distrus pentru că era foarte agresiv, i-a rămas ARN-ul mesager din mijloc, din care ei au făcut vaccinul. E o moleculă care nu poate da reacții adverse”, a menționat chirurgul, care mai precizează că centrul de vaccinare din Găești nu a irosit nicio doză de la începutul campaniei.

Nu în ultimul rând, acesta mai spune și că eșecul în medicină este acceptat, însă rata acestuia acestuia trebuie să fie foarte scăzută.

”Să presupunem că vaccinul ar da o mortalitate de 1 la un milion. Acest lucru este unul foarte bun. Mie, ca medic, care tratează pacienți, dacă îmi moare unul la un milion, e foarte bine, înseamnă că pe ceilalți am reușit să îi salvez”, a mai adăugat dr. Belușică.

Până la această dată, au fost vaccinați peste 1 milion de români, fiind înregistrate 5.718 reacții adverse ușoare, cum ar fi durere de mână sau ușoară febră.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri