Reprezentanții Ro Vaccinare, platforma naționă de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, au răspuns mai mulor întrebări primite de la publicul larg în contextul temerilor apărute la finalul săptămânii trecute cu privire la vaccinul AstraZeneca.

De notat faptul că România nu a primit doze din lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin, distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație

Am fost vaccinat cu AstraZeneca. Ce pot sa pățesc? Ce am de făcut?

RĂSPUNS RO VACCINARE: Persoanele pot reacționa diferit la vaccinuri. Unele persoane au reacții adverse minime sau deloc, dar acest fapt nu indică dacă vaccinul este eficient sau nu. Corpul reacționează într-un mod diferit la acesta.

Ca toate vaccinurile, vaccinurile COVID-19 pot provoca reacții adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse la vaccin, și doriți un sfat medical, adresați-vă medicului dumneavoastră curant, farmacistului sau asistentei medicale. Numai aceștia sunt în măsură să vă ofere recomandări cu privire la măsurile ce trebuie luate. Medicul curant poate fi medicul dumneavoastră de familie sau un medic specialist care vă urmărește starea de sănătate.

Dacă m-am vaccinat cu Astra Zeneca, pot sa fac a doua doză cu alt vaccin?

Nu existp până în prezent date care să arate că se poate folosi un alt vaccin pentru a doua doză. În măsura în care nu vor exista argumente pentru a suspenda vaccinarea cu AZ, veți fi vaccinat și la a doua doza cu AZ. Dacă nu va veți vaccina cu a doua doza de vaccin AZ este posibil ca durata pt care veți fi protejat împotriva COVID-19 sa se reducă. In studii în derulare se analizează posibilitatea de a schimba un vaccin cu altul pt a doua doza.

Nu este recomandată la acest moment vreo astfel de schemă de vaccinare. De aceea nici nu există posibilitatea programării în platforma națională la rapel cu un alt tip de vaccin decât cel administrat inițial.

Nu este studiata schema de vaccinare cu 2 tipuri de vaccin, prin urmare nu exista dovezi referitoare la protectie sau siguranta in acest sens.

Este mai periculos AstraZeneca pentru varstnici?

Nu, profilul de siguranță din studiile clinicce este similar pentru vârstinici și persoane tinere. Marea Britanie a prioritizat vaccinarea persoanelor în vârstă (inclusiv cu acest vaccin). După milioane de doze administrate până acum nu au fost raportate reacții.

Reacțiile adverse raportate în studiile clinic au fost în general mai ușoare și mai puțin frecvente la persoanele adulte cu vârsta ≥65 ani.

În conformitate cu Rezumatul Caracteristic al Produsului, în rândul participanților cu vârste cuprinse între 56 și 65 de ani au fost raportate 8 cazuri de COVID19 în grupul cărora li s-a administrat COVID-19 Vaccine AstraZeneca (≥ 15 zile după a doua doză), comparativ cu 9 cazuri în grupul de control; în rândul participanților cu vârsta peste 65 de ani cărora li s-a administrat COVID-19 Vaccine AstraZeneca și în grupul de control au fost raportate 2 și, respectiv, 6 cazuri de COVID-19 (≥ 15 zile după a doua doză).

Ce se întâmplă cu persoanele care sunt deja programate pentru prima doză de AstraZeneca? Să meargă la vaccin?

Da, din punct de vedere științific și reglementar nu sunt motive de întrerupere a vaccinării cu vaccinul AstraZeneca. Acesta și-a dovedit profilul de siguranță în studiile clinice, orice lot, înainte de comercializare trebuie să fie certificat din punct de vedere al calității , astfel, balanță risc-beneficiu este în continuare în favoarea vaccinării.

În ceaa ce privește loturile carantinate în Europa, EMA evaluează în continuare toate raportările reacțiilor adverse, cum o face în mod normal, și investighează evenimentele tromboembolice și de coagulare raportate post-vaccinare și din informațiile de până acum numărul de evenimente tromobembolice nu este mai mare față de procentul obișnuit din populație, deci nu sunt motive de îngrijorare.

Câte reacții adverse s-au raportat până acum pentru vaccinul Astra Zeneca?

Până la data de 11 Martie 2021 (inclusiv) pentru vaccinul Astra Zeneca, în România au fost raportate 2518 reactii adverse dintre care 861 cazuri raportate pentru lotul ABV2856 al vaccinului Covid-19 AstraZeneca.

Câte țări au luat decizia de a opri vaccinarea?

Nouă state. De menționat este că aceste decizii sunt în vederea utilizării lotului ABV 5300, din care România nu a primit vaccin. Italia de asemenea a decis suspendarea temporară a vaccinării cu lotul ABV 2856.

Care este eficacitatea acestui vaccin? De ce doar la acesta mă pot programa eu din grupa 2, cand pe tata aș putea sa il programez și pentru Pfizer/Moderna?

Eficacitatea certificată de EMA (Agenția Europeană a Medicamentului ) în urma analizei studiilor clinice este de 59.5%. Aceasta se referă la reducerea incidenței de cazuri simptomatice în grupul vaccinat față de grupul care a primit placebo.

Pentru detalii se poate consulta linkul Rezumatului Caracteristicilor Produsului.

Vaccinurile sunt disponibile categoriilor de persoane în funcție de caracteristicile acestora. Un factor decisiv este și rămâne în continuare disponibilitatea dozelor care depinde de livrarea acestora. Momentan este disponibil vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca.

Vaccinul dezvoltat de compania Pfizer nu este disponibil întrucât sunt programate deja dozele.

Vaccinul dezvoltat de compania Moderna este disponibil în cele 73 de centre nou deschise. Menționăm că eficiența în evitarea bolii severe și a spitalizării este foarte mare în studiile clinice pentru toate cele 3 vaccinuri.

Am 74 de ani. M-am programat pentru vaccin și observ că va fi cu AstraZeneca. Ce risc? Să mai am încredere? Am cunoștințe vaccinate care s-au simțit foarte rău.

Profilul de siguranță din studiile clinice este similar pentru vârstnici și persoane tinere și au fost în general mai ușoare și mai puțin frecvente la persoanele adulte cu vârsta ≥65 ani.

De ex: Marea Britanie a prioritizat vaccinarea persoanelor în vârstă (inclusiv cu acest vaccin). După milioane de doze administrate până acum nu au fost raportate cazuri alarmante de reacții adverse.

Pentru mai multe informații poate fi consultat Rezumatul Caracteristicilor Produsului și raportul de evaluare al EMA în baza căruia a emis recomandarea pozitivă pentru autorizare.

Dacă rețeta este aceeași, ce a intervenit la acel lot care este suspect a provoca cheaguri de sânge?

Este vorba despre lotul AVB5300. Austria a anunțat două cazuri de incidente trombotice, dar nu a fost stabilită o relație de cauzalitate cu vaccinul pana acum. Alte două cazuri suspecte au fost raportate pentru acest lot până pe data de 9 Martie.

De menționat că lotul ABV5300 a fost livrat în 17 state EU dar nu și în România.

EMA evaluează în continuare toate raportările reacțiilor adverse, cum o face în mod normal și investighează evenimentele tromboembolice și de coagulare raportate post-vaccinare. Din informațiile de până acum, numărul de evenimente tromobembolice nu este mai mare față de procentul obișnuit din populație, deci nu sunt motive de îngrijorare.

Se recomanda vaccinul AstraZeneca persoanelor care iau anticoagulante?

Tratamentul anticoagulant nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinare. Pentru informații personalizate vă recomandăm să luați legătura cu medicul curant/medicul dumneavoastră de familie.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri