Uniunea Europeană a exportat peste 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID către terțe state, cu toate că, la nivelul continentului, campania de vaccinare nu a luat încă sfârșit.

Bruxelles-ul a autorizat peste 249 de exporturi către mai bine de 30 de state, totalizând mai mult de 34 de milioane de doze de vaccin, scrie Euronews.com. Comisia se apără, susținând că aceste exportul acestor doze nu afectează contractele existente la nivelul Uniunii.

”O singură cerere de export nu a fost aprobată”, menționează Comisia, amintind de lotul de 25.000 de doze AstraZeneca, blocat de guvernul italian.

Către ce state au fost exportate doze de vaccin

Marea Britanie a fost principalul destinar al dozelor de vaccin, fabricate în UE, Anglia primind aproximativ 9,1 milioane de doze. Aceasta este urmată de Canada (3,9 milioane), Mexic (3,1 milioane), Japonia (2,7 milioane), Arabia Saudită (1,4 milioane), Hong Kong (1,3 milioane) și Singapore (1 milion).

Comisarul pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor, Stella Kyriakides, a comentat că exporturile realizate de UE fac parte din promisiunea Uniunii pentru solidaritatea globală. Totodată, aceasta a adăugat că nu toate companiile producătoare și-au respectat acordurile privind fabricarea de vaccin, cu toate că au primit avansurile stabilite.

În acest context, Bruxelles-ul a fost aspru criticat pentru mersul încet al campaniei de vaccinare în cele 27 de state membre ale Uniunii. Mai puțin de 10% din cei 450 de milioane de oameni ai blocului comunitar au primit o doză de vaccin anti-COVID, comparativ cu 35% în Marea Britanie sau 29% în SUA.

Campania de vaccinare la nivelul blocului a început pe 27 decembrie, fiind folosite, până în prezent, trei seruri anti-COVID: Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Atât Pfizer, cât și Moderna au anunțat că își vor respecta partea contractuală cu Uniunea Europeană în primul trimestru al anului 2021. Doar AstraZeneca a precizat că va putea livra jumătate din cele 80 de milioane de doze contractate.

Până în prezent, în România, au fost vaccinați anti-COVID 1.375.594 de români, 693.549 dintre aceștia primind inclusiv cea de-a doua doză de vaccin.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri