Ministerul Sănătății intenționează să ofere locuri pentru pacienții COVID în toate spitalele din țară, cu fluxuri bine delimitate. Cât despre evoluția pandemiei în România, Vlad Voiculescu a precizat că situația este critică, iar lucrurile nu par să se îmbunătățească în viitorul apropiat.

Spitalele COVID nu vor dispărea până când pandemia nu va căpăta limite ce pot fi ușor de controlat, a precizat dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă.

Tot aceasta a adăugat că ceea ce ministerul vrea să implementeze în România este un exemplu preluat din spitalele din Europa. În plus, Moldovan a adăugat că toate spitalele de urgență din România trebuie să se pregătească pentru tratarea corectă a pacienților COVID.

Atât secretarul de stat, cât și ministrul Sănătății au insistat asupra faptului că lipsa personalului medical este acută și trebuie găsite soluții cât mai rapid cu putință.

Suntem într-o situație critică. Nu credem că lucrurile vor deveni mai ușoare în perioada următoare nici pentru spitale, nici pentru medici.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății

Ce se întâmplă în spitalele din străinătate

La conferința de presă, organizată de ministerul Sănătății, au participat și medici de la spitale din Europa.

Dr. Mihaela Sava, medic infecționist, la un spital din Elveția, a precizat că statul elvețian nu a creat niciodată o barieră între spitale, făcându-le pe unele COVID.

”Sunt medic de boli infecțioase, iar în Elveția nu a existat această demarcație între unitățile sanitare. Fiecare spital a avut fluxuri COVID. Un spital nu poate fi construit doar pentru pacienții cu COVID. În plus, în Elveția există echipe multidisciplinare care se ocupă de tratarea pacienților cu COVID (medici de boli infecțioase, medici pneumologi etc)”, a mai spus dr. Sava.

Dr. Grațiela Biter este medic anestezist la Spitalul Universitar din Bruxelles. Și dânsa a precizat că unitățile medicale din Belgia nu au fost dedicate pacienților COVID.

”Încă din martie 2020 am decretat stare de urgență în spitalele din Belgia. Intervențiile non-esențiale au fost amânate sau anulate și am prioritizat pacienții oncologici. Consultațiile au fost și ele amânate sau anulate, iar acum, când ne aflăm în valul al treilea al pandemiei, tot personalul medical a fost mobilizat”, a descris medicul.

Ce specialități pot avea medicii care îngrijesc pacienți cu COVID

Lipsa de personal medical din România este o adevărată problemă, iar pandemia a amplificat nevoia de cadre medicale.

Pentru a elimina sau mai degrabă, a echilibra nivelul de presiune din sectorul medical, ministerul permite și include și medici de alte specialități să îngrijească pacienți cu COVID.

Totodată aceștia vor fi scutiți de acuzații de malpraxis, având în vedere că ar putea ocupa sectoare care nu le aparțin.

Prin urmare, specialitățile care pot acoperi aria COVID sunt: pneumologia, boli infecțioase, medicina internă, imunologia, alergologia, geriatrie, pediatrie, neonatologie.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.516 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Până astăzi, 26 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 926.310 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 830.270 de pacienți au fost declarați vindecați. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.311 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Sursa foto: Guvernul României

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri