Vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de alianţa Pfizer-BioNTech şi compania Moderna reduc cu 80% riscul de infectare cu noul coronavirus la două săptămâni după administrarea primei doze, potrivit datelor obţinute dintr-un studiu realizat în timpul campaniei de vaccinare din Statele Unite.

Riscul de infectare cu SARS-CoV-2 a scăzut cu 90% la două săptămâni după administrarea dozei de rapel, au adăugat autorii acestui studiu, realizat pe un grup de aproape 4.000 de persoane vaccinate în Statele Unite, care au făcut parte din rândul personalului medical şi al profesiilor aflate în prima linie de luptă împotriva pandemiei de COVID-19, scrie Agerpres.

Studiul, realizat de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, a evaluat capacitatea acestor două vaccinuri de a proteja împotriva infectării cu noul coronavirus, inclusiv împotriva infecţiilor care nu cauzează simptome.

Studiile clinice realizate de cele două companii au evaluat eficacitatea vaccinurilor lor în ceea ce priveşte prevenirea dezvoltării formelor grave de COVID-19.

Descoperirea făcută în noul studiu, realizat prin folosirea în condiţii reale a celor două vaccinuri care folosesc tehnologia ARN mesager, confirmă eficacitatea demonstrată în studiile clinice controlate, care au fost realizate înainte ca serurile să fie autorizate de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (Food And Drug Aministration - FDA) din Statele Unite.

Studiul CDC a analizat eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi Moderna pe un eşantion de 3.950 de participanţi din şase state federale americane, monitorizaţi timp de 13 săptămâni în perioada 14 decembrie 2020 - 13 martie 2021.

"Vaccinurile anti-COVID-19 autorizate, bazate pe tehnologia ARN mesager, oferă o protecţie timpurie, substanţială şi reală împotriva infectării pentru personalul din sistemul nostru naţional de sănătate, angajaţii din profesiile aflate în prima linie de combatere a pandemiei şi salariaţii din sectoarele esenţiale", a declarat Rochelle Walensky, directoarea CDC.

Noua tehnologie ARN mesager foloseşte o formă sintetică a substanţei chimice naturale folosite de post de mesager pentru a instrui celulele să sintetizeze anumite proteine, care mimează fragmente din structura noului coronavirus. În acest fel, sistemul imunitar este învăţat să recunoască şi să atace virusul real atunci când acesta pătrunde în organism.

Studiul realizat de CDC a fost publicat la câteva săptămâni după ce datele obţinute în campania de vaccinare din Israel au sugerat că vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficacitate de 94% în prevenirea infecţiilor asimptomatice.

Anumite ţări, inclusiv Marea Britanie şi Canada, permit intervale extinse între administrarea celor două doze, care diferă de modul în care aceste vaccinuri au fost testate în studiile clinice, pentru a evita astfel penuria de seruri provocată de constrângerile de aprovizionare. În studiul CDC, intervalul dintre cele două doze a fost de trei săptămâni pentru vaccinul Pfizer şi de patru săptămâni pentru vaccinul Moderna.

În Marea Britanie, autorităţile locale au anunţat în luna ianuarie că datele medicale sprijină decizia lor de a extinde la 12 săptămâni intervalul dintre prima şi a doua doză pentru vaccinurile Pfizer-BioNTech. Totuşi, compania Pfizer şi partenerul ei german BioNTech au avertizat că nu deţin date medicale în sprijinul unei astfel de decizii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri