Pacienții cronici, internați în unitățile medicale din România, vor beneficia de o indemnizaţie lunară de hrană în cuantum de 16 lei/zi pentru adulţi şi de 15 lei/zi pentru copii.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat pe pagina sa de Facebook, utilitatea celei mai noi hotărâri de Guvern, pusă în dezbatere, după cum urmează:

  • eliminăm plafonul maximal al alocațiilor de hrană din spitale; o reglementare de mai bine de 10 ani, ajustată în 2016, uitată apoi de guvernările ulterioare;
  • nivelul alocaţiilor de hrană se stabilește de către conducătorul unității sanitare, cu avizul consiliului de administrație; responsabilitatea trebuie să fie comună și datele trebuie transmise la MS pentru transparență;
  • stabilim nivel minim al alocaţiilor de hrană la 16 lei/ zi /pacient - tocmai pentru a proteja pacienții de economii făcute de conducerea spitalului acolo unde nu trebuie;
  • Ghid pentru alimentație sănătoasă în unitățile sanitare; de urmărirea acestuia va fi responsabil atât managerul cât și Consiliul de Administrație - în evaluarea lor se va ține cont de acest aspect”, a scris ministrul, în postarea sa.

În plus, textul proiectului aduce în discuție și accesul pacienților cu HIV sau SIDA la astfel de tratamente.

Art.11 În termen de 30 zile de la aprobarea prezentei hotărâri, și ori de câte ori apare o modificare, unitățile sanitare au obligația de a afișa pe site-ul propriu nivelul alocației de hrană stabilit la nivelul instituției, precum și de a transmite aceste informații Ministerului Sănătății”

Art. II. Alineatul (1) al articolului 1 din Hotărârea Guvernului nr.884/2020 privind aprobarea cuantumului indemnizaţiei lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 981 din 23 octombrie 2020, se modifică și se va avea următorul cuprins:
“(1) Persoanele diagnosticate cu tuberculoză, tratate în ambulatoriu, beneficiază de o indemnizaţie lunară de hrană în cuantum de 16 lei /zi pentru adulți și în cuantum de 15 lei/zi pentru copii.”

Art. III. Pentru asigurarea unei alimentaţii corespunzătoare pentru persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, atât pentru bolnavii internaţi şi instituţionalizaţi, cât şi pentru cei din ambulatoriu, care să asigure eficienţă în tratamentul cu medicamente antiretrovirale, se acordă indemnizaţii lunare de hrană, în cuantum de 16 lei /zi pentru adulți și în cuantum de 15 lei/zi pentru copii.

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta”, s-a declarat împotriva costului mic atribuit hranei pacienților internați, insistând asupra implicării autorităților autorizate în acest sens.

”Am văzut în spațiul public diverse discuții despre câți bani sunt alocați pentru alocația de hrană a fiecarui bolnav. Consider că și la noi la Institutul Marius Nasta, costurile celor trei mese zilnice sunt din păcate extrem de reduse conform alocării bugetare (HG 851/2018), adică a banilor pe care noi ca spital îi primim pentru a asigura mâncarea pacienților”, scrie managerul Institutului de Pneumoftziologie ”Marius Nasta”, pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri