Noul ordin introduce o formulă de calcul cu puncta: 60 de puncte în orașele cu peste 100.000 de locuitori = carantină, în timp ce e nevoie de 70 de puncte în cazul celorlalte orașe. În cazul orașelor mari, se iau în considerare două noi criterii: numărul de teste efectuate și rata de pozitivitate a testelor. Am explicat cum arată ordinul care ar fi dus la demiterea lui Vlad Voiculescu și cum ar putea să schimbe situația din București.

În această dimineață, Florin Cîțu a anunțat demiterea lui Vlad Voiculescu, Ministru al Sănătății în guvernul de coaliție al PNL - USR PLUS și UDMR. Una dintre picăturile care ar fi „umplut paharul” a fost un ordin semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan prin care se schimbau criteriile pentru instaurarea carantinei.

Ordinul 506 din 9 aprilie 2021 a fost publicat ieri în Monitorul Oficial, moment în care Florin Cîțu spune că a aflat de el. Premierul a fost nemulțumit de faptul că nu a știut despre acest ordin.

Chiar dacă o parte din publicațiile din România au anunțat că numărul de teste devine principalul criteriu pentru stabilirea carantinei, acest lucru este contrazis tocmai de ordinul semnat de secretarul de stat de la Ministerul Sănătății.

Ordinul a introdus un nou tabel care să ajute la deciderea momentului în care o localitate intră în carantină și se bazează pe acumularea unui număr de puncte: 60 de puncte în cazul localităților cu peste 100.000 de locuitori și 70 de puncte pentru restul localităților.

Criteriile de carantinare

Până acum, carantina se decidea în funcție de gradul de ocupare al paturilor din spitale, a ratei de infectare, dar și a ponderii populației de peste 65 de ani, criteriul principal fiind rata de incidență a cazurilor din ultimele 14 zile.

Noul ordin nu mai ia în calcul ponderea bătrânilor, dar păstrează celelalte criterii. Calculul devine mai clar și doi noi factori intervin în decizia carantinării:

Numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile și rata de pozitivitate a testelor din ultimele 14 zile.

În continuare, ca să se ajungă la carantină ar fi trebuit să se atingă numărul de puncte. Testarea nu devine criteriu principal. Din cele 60 de puncte necesare pentru introducerea carantinei, doar 20 pot veni de la noile măsuri.

Dacă există mai mult de 10 teste la mia de locuitori, nu se adaugă niciun punct. Dacă sunt mai puțin de 10 teste la mia de locuitori, se adaugă 10 puncte.

În cazul testelor pozitive, se adaugă 10 puncte pentru o rata de pozitivitate din ultimele 14 zile mai mare de 5%, în timp ce nu se adaugă niciun punct pentru o rată mai mică de 5%.

Rata de incidență rămâne în continuare criteriul principal, cu o rată de peste 3 cazuri la 1.000 de locuitori adăugând 30 de puncte în „testul” carantinei. Pe lângă asta, se ia în calcul și trendul incidenței cumulate din ultimele 14 zile. Astfel, dacă trendul este crescător, se adaugă 20 de puncte, dacă e staționar - 10 puncte, iar dacă e descrescător nu se adaugă niciun punct.

Dacă procentul cazurilor din focare e de peste 50% nu se adaugă niciun punct, iar dacă depășește 50% se adaugă 10 puncte.

Gradul de ocupare al paturilor de la ATI și a paturilor destinate pacienților cu COVID adaugă 20 de puncte dacă ocuparea e de peste 90%.

În cazul localităților care nu au peste 100.000 de locuitori, testele nici măcar nu sunt luate în calcul, ci doar rata de incidență, trendul incidenței, gradul de ocupare al paturilor și numărul cazurilor din focare, factor principal fiind în continuare rata incidenței care poate să determine 60 din cele 70 de puncte necesare pentru instituirea carantinei în zonele cu sub 100.000 de locuitori.

În perioada 7 aprilie - 13 aprilie au fost realizate în București 37.159 de teste PCR și 12.080 de teste rapide, adică aproximativ 22 teste la mia de locuitori.

Cum ne afectează noile criterii de calcul

Singurele noutăți adăugate sunt punctajele și criteriile testelor și a ratei de pozitivitate. Celelalte existau și până acum în criteriile de stabilire a carantinării unor anumite zone.

În cazul Bucureștiului, numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile este mai mare 22 de teste la mia de locuitori, deci 0 puncte din cele 60 necesare pentru stabilirea carantinei. Singura diferență vine dinspre rata de pozitivare care depășește 5% în ultimele 14 zile. Peste 13% din totalul testelor PCR și rapide efectuate în perioada 31 martie - 13 aprilie au fost pozitive. Tabelul din noul ordin aduce 10 puncte atunci când rata de pozitivitate depășește 5%, situație în care este Bucureștiul.

Andreea Moldovan, secretarul de stat care a semnat ordinul, a declarat la Digi24 că formula este mai obiectivă și mai cuantificabilă. Întrebată dacă schimbarea ar putea să bage capitala în carantină, ea a spus că Bucureștiul e în situația carantinării chiar și după „vechea grilă”.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri