O eventuală suspendare a vaccinului anti-COVID-19 produs de compania americană Johnson & Johnson ar putea să întârzie cu mai mult de două luni eforturile ce vizează vaccinarea majorităţii cetăţenilor din Uniunea Europeană, au anunţat reprezentanţii companiei Airfinity, specializată în analiză şi informaţii ştiinţifice.

"Dacă UE nu va putea să folosească vaccinul J&J pe termen nedefinit, acest fapt ar putea să împingă calendarul ce vizează vaccinarea a 75% din populaţia sa până în luna decembrie", au declarat reprezentanţii acestei companii de analiză din Londra, în cel mai recent buletin al său de previziuni, scrie Agerpres.

Fără vaccinul Johnson & Johnson, Uniunea Europeană va ajunge la procentul de 75% populaţie vaccinată - considerat un prag important pentru atingerea imunităţii colective - în data de 8 decembrie, au prezis specialiştii de la Airfinity. Prin comparaţie, data prognozată anterior pentru atingerea pragului de 75% era 30 septembrie.

În Statele Unite, absenţa vaccinului Johnson & Johnson din campania naţională de imunizare împotriva COVID-19 va împinge data de atingere a pragului de 75% populaţie vaccinată din 22 iulie până pe 17 septembrie.

Cheaguri de sânge la femei

Autorităţile federale americane din domeniul sănătăţii au recomandat sistarea utilizării vaccinului Johnson & Johnson, după ce şase femei cu vârste sub 50 de ani au dezvoltat cazuri rare de cheaguri sangvine după inocularea lor cu acest ser, marcând astfel un nou obstacol apărut în calea eforturilor depuse pentru a opri pandemia de COVID-19.

Compania Johnson & Johnson a anunţat că va amâna livrările sale de vaccinuri în Europa, la o săptămână după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a precizat că analizează patru cazuri rare de cheaguri sangvine semnalate la persoane din Statele Unite care au fost inoculate cu acest vaccin.

Precedentul AstraZeneca

Această sistare s-a produs după restricţiile impuse de multe ţări europene în privinţa utilizării vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, după raportări similare ale unor cazuri rare de tromboze.

În prezent, vaccinul AstraZeneca este aprobat spre utilizare doar pentru persoanele vârstnice în multe ţări din UE, o decizie ce marchează o nouă problemă de aprovizionare cu care se confruntă Uniunea Europeană, care a comandat ambele seruri (Johnson & Johnson şi AstraZeneca) pentru cele 27 de state membre, pe lângă dozele comandate la companiile Pfizer şi Moderna.

Într-o analiză furnizată agenţiei Reuters şi care a precedat vestea despre sistarea utilizării vaccinului Johnson & Johnson în Statele Unite, compania Airfinity a estimat că administrarea vaccinului AstraZeneca doar pentru persoanele din grupele de vârstă apte de muncă va amâna finalizarea campaniilor de imunizare din Franţa, Italia şi Spania cu aproximativ o lună.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri