Multe dintre problemele de sănătate de care suferă femeile se manifestă într-un mod agresiv și se numără printre principalele cauze de deces. Unele dintre boli afectează și bărbații, însă modul de manifestare este diferit.

Multe dintre principalele amenințări la adresa femeilor pot fi prevenite, iar stilul de viață este foarte important. Astfel, pentru menținerea unei stări bune de sănătate, este vital să fie evitate viciile, precum fumatul ori alcoolul, sportul să fie o parte esențială în rutina zilnică, o dietă sănătoasă este necesară, iar stresul trebuie eliminat.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva dintre cele mai frecvente probleme de sănătate ale femeilor care le pot afecta semnificativ stilul de viață.

Cancerul de sân

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer de care suferă femeile. Principalii factori de risc pentru cancerul de sân sunt vârsta înaintată, istoricul genetic al acestei boli, consumul excesiv de alcool, obezitatea, menstruația timpurie (înainte de vârsta de 12 ani) și menopauza după vârsta de 55 de ani.

Femeile care suferă de cancer de san pot să nu manifeste simptome în primă fază. În general, cancerul de sân descoperit la timp poate fi vindecat, iar șansele de supraviețuire sunt mari la pacientele care primesc un diagnostic precoce. De aceea, este important ca femeile să discute cu medicul ginecolog despre posibilitățile de a dezvolta un astfel de cancer și de a realiza periodic investigații imagistice de rutină, respectiv o ecografie mamară sau o mamografie, la o clinica de ginecologie.

Bolile de inimă

La nivel mondial, bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. Însă riscul ca o femeie să moară după ce a suferit un atac de cord este mai mare decât în cazul bărbaților. Situația este mai gravă în cazul femeilor, deoarece simptomele pot fi, de multe ori, ignorate. Durerea în piept, care este semnalul principal în cazul unui atac de cord la bărbați, nu este atât de frecvent resimțită în rândul femeilor. În schimb, ele pot manifesta simptome care pot fi ușor asociate altor afecțiuni, precum greață și amețeli, dificultăți de respirație, presiune la nivelul spatelui ori dureri maxilare.

Bolile autoimune

Bolile autoimune reprezintă un grup de tulburări în care sistemul imunitar atacă organismul și distruge sau modifică țesuturile. Sunt peste 80 de boli cronice grave încadrate în această categorie, printre care lupusul, scleroza multiplă și dibetul de tip 1.

Potrivit Asociației Americane de Boli Autoimune, aproximativ 75% dintre aceste tulburări afectează femeile. S-au făcut numeroase studii în vederea identificării motivului pentru care organismul se întoarce împotriva sa, dar nu există cauze 100% certe. Sunt câteva motive despre care se crede că stau la baza dezvoltării bolilor autoimune, printre care factorii genetici, hormonali și de mediu. Printre cele mai cunoscute simptome ale bolilor autoimune se numără epuizarea, febra ușoară, durerea, amețeala și iritațiile la nivelul pielii.

Nu în ultimul rând, femeile sunt afectate de depresie în număr mai mare decât bărbații. Anual, sunt diagnosticate cu o tulburare depresivă în jur de 12 milioane de femei, în comparație cu șase milioane de bărbați. Nașterea, menopauza și fluctuațiile hormonale sunt printre cauzele depresiei în rândul femeilor. Controlul periodic și un stil de viață sănătos pot împiedica apariția multor afecțiuni sau, odată dezvoltate, ele pot fi ținute mai bine sub control.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri