Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și președinte al Comitetul de Vaccinare anti-COVID în România, a declarat că guvernul și-a propus vaccinarea a cinci milioane de români până la începutul lunii iunie, dacă vor sosi toate dozele solicitate.

Invitat la Digi24, Andrei Baciu a precizat că Guvernul nu și-a modificat obiectivul de a imuniza aproximativ 10 milioane de români până în toamnă și că, din cele mai recente calcule, circa cinci milioane de români ar urma să fie vaccinați până la începutul verii.

”Sunt regiuni din România unde autoritățile locale, în parteneriat cu cele centrale, se mobiliează extrem de bine, motiv pentru care vaccinarea se realizează în ritmul dorit. Trebuie să ne uităm la exemplul dat de Israel și să înțelegem că avem nevoie de un efort comun pentru depășirea acestei pandemii”, a declarat Baciu.

Mai multe centre de vaccinare

Pentru creșterea capacității de vaccinare la nivelul țării, autoritățile vor operaționaliza mai multe centre de vaccinare, inclusiv de tipul celor drive-thru.

În plus, secretarul de stat a precizat că și medicii de familie se vor implica activ în imunizarea românilor, cu precădere, în regiune rurale.

”Sunt 11.000 de medici de familie, în contract cu Casa Națională de Asigurări. Dintre aceștia, 3.080 și-au arătat disponibilitatea de a vaccina în cabinetele în care își desfășoară activitatea. De asemenea, vom pune în funcțiune aproximativ 20 de centre mobile în cătunele sau satele în care nu există medic de familie”, a mai spus Baciu.

Acesta a adăugat că operaționalizarea centrelor mobile depinde de sosirea dozelor de vaccin Johnson & Johnson în țară, care este prevăzută pentru finalul lunii aprilie. Potrivit secretarului de stat, centrele vor putea vaccina 90 de persoane pe zi.

”Vaccinarea este unul dintre lucrurile care funcționează în România”, a precizat Baciu.

Nu în ultimul rând, acesta a precizat că este necesară creșterea accesibilității la vaccinare, astfel încât românii să fie mai predispuși pentru programarea la imunizare. În acest sens, Andrei Baciu a declarat că mai puțin de 10% din populație este împotriva ideii de vaccinare.

Sursa foto: Andrei Baciu/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri