Medicii de la Institutul Oncologic din Capitală cer cu disperare medicamente ca să poată salva în continuare viețile celor care își pun ultimele speranțe în ei. Situația este cu atât mai critică cu cât acestea lipsesc deja de zece zile, iar Cezar Irimia, reprezentant al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, acuză că fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, știa de o lună și jumătate de iminența acestei situații, dar nu a făcut nimic. Noul ministru al sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că abia pe 21 aprilie a aflat despre problemă și încearcă să o rezolve cât mai rapid.

„Aseară am vorbit cu dl. manager de la IOB (Institutul Oncologic București - n.r.) și m-a anunțat că există o problemă cu medicamentele de cancer. Acum, dimineață, am deja o întâlnire programată cu doamna director de la Politica medicamentului și sper să rezolvăm cât de curând”, a declarat Ioana Mihăilă, scrie Digi24.

Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic București, a declarat că este vorba despre un „hiatus” în aprovizionare, în achiziționarea de citostatice, determinată de politica de achiziții care a fost dusă în ultimul an în Institut și care nu a ținut de el sau de echipa pe care o conduce în prezent.

„Practic, noi începem să remediem această situație, din păcate, constrângerile date de legea achizițiilor publice există și trebuie să le luăm în seamă. Ce pot să vă asigur este că astăzi și mâine se desfășoară negocierile pentru achizițiile acestor citostatice și săptămâna viitoare, această criză, în ghilimele, va fi rezolvată”, a spus Bogdan Tănase.

Transfer de medicamente din alte spitale

S-au făcut cel puțin 10 transferuri din alte farmacii pentru a acoperi aceste medicamente care lipsesc și s-au făcut și achiziții directe, a precizat Bogdan Tănase, întrebat ce au făcut bolnavii în aceste condiții. El a spus că noul ministru l-a asigurat că vor fi găsite surse pentru alte transferuri care să asigure medicamentele necesare pentru pacienții bolnavi de cancer.

„Este o metodă extraordinară pentru a rezolva o situație extraordinară”, a subliniat managerul. „Trebuie luat în seamă și faptul că Institutul a preluat pacienți din multe unități care s-au închis în această criză COVID”, a adăugat Bogdan Tănase.

El a estimat că săptămâna viitoare lucrurile ar putea reintra pe făgașul normal în ceea ce privește aprovizionarea cu citostatice.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri