Reducerea mobilității populației în timpul pandemiei a crescut cazurile de obezitate la nivel mondial. Din păcate, acestea devin mai predispuse la a dezvolta complicații grave inclusiv după infectărea cu coronavirus, complicații ce pot duce chiar la deces. Soluția este ca acestea să controleze în mod cât mai exigent cu putință stilul de viață ori să apeleze la chirurgia bariatrică pentru a reduce greutatea corporală și cantitatea de mâncare ingerată zilnic.

Acest tip de intervenție chirurgicală este, pentru multe persoane, salvatoare, și unica soluție pentru a sta departe de complicații medicale. Medicul chirurg Mihai Ionescu explică la ce riscuri se expun persoanele care suferă de obezitate, dar și care sunt beneficiile intervențiilor chirurgicale efectuate în vederea scăderii ponderale.

Prevalența obezității, în continuă creștere la nivel global

“Obezitatea se numără printre factorii care favorizează dezvoltarea unor forme mai grave de COVID-19. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât pandemia a apărut într-un moment în care prevalența persoanelor cu supraponderalitate/obezitate era de peste 20% și în continuă creștere la nivel global. Perioada de carantină și-a pus și ea amprenta asupra acestei probleme. Un studiu realizat de Obesity Journal arată că peste 27 % dintre oameni au mâncat nesănătos și s-au îngrășat cu o medie de 0.27 kg la fiecare 10 zile de la instituirea carantinei și a măsurilor restrictive în contextul pandemiei de COVID-19”, declară medicul chirurg Mihai Ionescu.

Iată care sunt principalele efecte secundare ale obezității:

1. Riscul de a dezvolta forme grave de COVID-19

“Literatura emergentă sugerează că adulții cu obezitate sub vârsta de 60 de ani sunt mai predispuși să fie spitalizați și să necesite tratament în unități de terapie intensivă (UCI) în cazul infectării cu SARS-CoV-2”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.

Citește și: A fost lansat call-center-ul în care foștii pacienți devin mentorii pacienților care luptă cu obezitatea

2. Obezitatea duce la probleme ce cresc riscul mortalității în cazul infectării cu COVID-19

“Hiperglicemia, un semn cheie al diabetului zaharat de tip 2, este puternic asociată cu persoanele cu obezitate. Important, s-a demonstrat că glucoza serică necontrolată crește semnificativ mortalitatea la COVID-19. Obezitatea crește, de asemenea, riscul de severitate a COVID-19 la pacienții cu boală hepatică asociată metabolică, unde adulții cu obezitate au un risc de șase ori mai mare pentru COVID-19 sever, indiferent de vârstă, sex sau comorbidități, cum ar fi hipertensiune, diabet și dislipidemie. ARDS și leziunea pulmonară acută sunt două dintre principalele cauze ale morbidității și mortalității la adulții infectați cu SARS-CoV-2”, adaugă specialistul.

3. Scade eficiența vaccinului împotriva COVID-19

“S-a dovedit, de asemenea, că obezitatea afectează dezvoltarea memoriei imunologice. Vaccinarea antigripală la adulții cu și fără obezitate are ca rezultat titruri echivalente de anticorpi specifici gripei la 30 de zile după vaccinare, dar titrurile de anticorpi scad semnificativ mai mult la adulții cu obezitate comparativ cu adulții slabi la 1 an după vaccinare. Acest lucru sugerează că și vaccinarea contra COVID-19 poate fi mai puțin eficientă la o populație cu multe cazuri de obezitate”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.

Cât de rapid se ajunge la o siluetă normală după intervenția chirurgicală

“În funcție de greutatea de plecare, după intervenția chirurgicală de micșorare a stomacului, pacienții ajung la o greutate normală în 6 până la 12 luni. În prima lună se slăbesc în medie 7-12 kilograme, iar apoi lunar vor avea o medie de scădere ponderală de 3-6 kilograme”, spune medicul Mihai Ionescu.

Cost intervenție vs. cost tratament pentru bolile asociate obezității

“Studii ample realizate de-a lungul anilor au demonstrat eficiența chirurgiei bariatrice, faptul că răspunsul terapeutic apare în câteva zile de la realizarea intervenției. În peste 90% dintre cazuri, atunci când există comorbidități, remiterea complicațiilor se obține în primul an după efectuarea intervenției chirurgicale.

Privind per ansamblu, cel mai mare beneficiu al chirurgiei metabolice îl reprezintă prelungirea speranței de viață a pacienților. În plus, la un calcul amănunțit, costurile unei astfel de intervenții se amortizează într-un timp scurt, având în vedere prețurile ridicate ale tratamentelor medicamentoase pe care pacienții trebuie să le urmeze pentru bolile asociate obezității, cum ar fi diabetul zaharat”, încheie medicul chirurg Mihai Ionescu.

Mihai Ionescu este medic primar în chirurgie generală, cu competență în chirurgia obezității, oncologică, laparoscopică și chirurgia planșeului pelvin. Este membru în Colegiul Medicilor din România, Societatea de Chirurgie, Asociația Română de Chirurgie Endoscopică (ARCE) Asociația Europeană de Chirurgie Endoscopică (EAES) și în Consiliul Medical General (GMC-UK).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri