Campania de vaccinare anti-COVID a început pe 27 decembrie 2020, iar de atunci nenumărate zvonuri și teorii ale conspirației au înconjurat serurile menite să pună frână campaniei de vaccinare. Până în prezent, peste 3.000.000 de români au trecut pragul centrelor de vaccinare, primind unul dintre cele patru vaccinuri disponibile: Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson. În acest sens, România se gândește la măsuri de relaxare la nivel general, însă și la unele care să vizeze doar populația vaccinată. E aceasta discriminare sau doar o formă de protecție? Un subiect sensibil de discutat, pentru care vine cu o nouă argumentare medicul cercetător Octavian Jurma.

Octavian Jurma a explicat faptul că întreaga noastră viață este plină de discriminări și că acestea se află la tot pasul, însă oamenii aleg să demonizeze unele lucruri benefice.

”Așa cum carantina este văzută ca un lucru rău, deși nu este, și discriminarea intră în categoria lucrurilor negative de la sine înțeles. Avem o grămadă de discriminări, dar o demonizăm pe aceasta. Legea în sine este un instrument de discriminare, îi separăm pe cei care respectă legea față de cei care nu o respectă”, a declarat Jurma, în cadrul emisiunii wall-street.ro, Specialiști în Sănătate.

Sursa Foto: Facebook/ Octavian Jurma

Medicul atrage atenția și asupra distincției între fumători și nefumători și asupra interdicției acestora de a fuma oriunde și oricând. Acesta precizează că îi discriminăm pe fumători, pentru a-i proteja pe nefumători, iar acest lucru este similar cu diferența dintre cei vaccinați și cei nevaccinați.

Suntem discriminați din punct de vedere economic, banii sunt mai importanți decât viața.

Octavian Jurma, medic cercetător

Jurma mai spune și că discriminarea are rolul său bine definit, deoarece nu toți oamenii pot cânta, dansa sau pot avea talente. Discriminarea devine o formulă prin care noi ne identificăm față de alții.

Tabere de infectare COVID, pentru cei care nu vor să fie vaccinați

Pandemia a fost o surpriză pentru toată lumea și este prima dată când putem spune că nu doar autoritățile noastre au fost luate prin surprindere. Guvernele lumii au luat decizii eronate și au greșit crezând că dețin controlul, cel mai de actualitate exemplu fiind India.

Părerile au fost împărțite, începând cu imunizarea de turmă, una dintre cele mai vehiculate soluții, însă argumentele contra nu au întârziat să apară nici aici, dacă ne uităm la Suedia.

”Eu nu am o problemă cu cei care vor să își facă rău, mai ales pe cei pe care nu îi putem ajuta. Așa este și cu infectarea...dacă vrei să te infectezi, eu nu am nimic împotrivă. Infectează-te, dar stai 14 zile în casă. Eu nu aș fi avut nimic împotrivă să facem tabere cu COVID. Să se ducă lumea să se infecteze, să stea acolo izolați și să iasă doar când vor fi imunizați”, a precizat medicul.

O minoritate care nu se poate supune nu poate ține ostatică o întreagă majoritate.

Discriminare încă din copilărie

Discriminarea face parte din viețile noastre și nu este neapărat un lucru rău. Iar cea mai sigură cale de combatere a discriminării este comunicarea.

Jurma insistă că autoritățile trebuie să găsească mijloacele de comunicare necesare pentru a elimina negativismul din jurul campaniei de vaccinare.

”Să ne imaginăm o familie cu doi copii. Ce fac copiii când sunt mici: de ce fratele meu are voie la televizor, iar eu nu? Și ce facem atunci: stăm de vorbă cu ei , le explicăm și le spunem că vor avea și ei voie la rândul lor. Oamenii au nevoie să știe că ne pasă de ei. Să ne uităm la mesajele din internațional, care vin sub următoarea formă: faci un sacrificiu sau un compromis, dar iată beneficiile. Altfel, nimeni nu va plăti un preț, dacă consideră că nu primește nimic”, explică medicul.

Jurma nu uită nici de proprietarii de restaurante, care au solicitat ca afacerile lor să iasă de sub auspiciile incidenței. Medicul le înțelege solicitarea și se folosește de beneficiul vaccinării pentru a exemplifica cum ar putea rămâne deschise restaurantele indiferent de nivelul la care ajunge incidența.

Jurma spune că localurile pot fi deschise doar pentru cei vaccinați. În acest sens, cei din interiorul restaurantelor se simt în siguranță, iar economia merge în continuare, deoarece oamenii de afaceri își pot plăti taxele.

Cât despre antivacciniști, Jurma are un mesaj și pentru ei, un mesaj care poate stârni hilaritate sau mâhnire, deopotrivă.

”Cât despre antivacciniștii credincioși, dacă într-adevăr riscul pe care noi, cei vaccinați, ni-l asumăm este atât de mare, ar trebui să ne privească drept eroi naționali, pentru că vrem să oprim cursul pandemiei, poate chiar cu prețul vieții”, a conchis cercetătorul.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri