O serie de noi studii publicate recent arată cât de bine funcționează vaccinurile împotriva noilor tulpini ale coronavirusului. Cel puțin unul dintre studii a demonstrat că vaccinarea completă contează, scrie CNN.

Primul studiu la nivel național privind vaccinarea împotriva coronavirusului, realizat în Israel, a arătat că vaccinul Pfizer / BioNtech funcționează mult mai bine după două doze.

Ambele doze ale vaccinului au asigurat o protecție mai mare de 95% împotriva infecțiilor, a declarat dr. Eric Haas de la Ministerul Sănătății din Israe pentru publicația medicală Lancet.

„Două doze de Pfizer / BioNtech sunt extrem de eficiente pentru toate grupele de vârstă în prevenirea infecțiilor simptomatice și asimptomatice SARS-CoV-2 și a spitalizărilor legate de COVID-19, a bolilor severe și a decesului, inclusiv a celor cauzate de varianta britanică", potrivit echipei de cercetători.

Varianta B.1.1.7, apărută pentru prima dată în Marea Britanie, s-a răspândit pe scară largă și este acum cea mai comună nouă variantă văzută în SUA. De asemenea, este o tulpină a coronavirusului prezentă și în Israel, acolo unde a fost efectuat studiul.

Varianta B.1.351, apărută pentru prima dată în Africa de Sud, circula și în Israel, dar nu a provocat multe infecții în momentul studiului, astfel încât cercetătorii nu au putut spune cât de bine a funcționat vaccinul împotriva acestei variante în special.

Israelul a reușit să vaccineze rapid o mare parte din populația sa. Studiul a constatat că vaccinul Pfizer a oferit 95,3% protecție împotriva infecției și 96,7% protecție împotriva decesului la șapte zile după a doua doză.

„La 14 zile după vaccinare, protecțiile conferite de o a doua doză au crescut la 96,5% protecție împotriva infecțiilor, 98% împotriva spitalizării și 98,1% împotriva decesului”, potrivit echipei de cercetători.

Dar persoanele care au primit o singură doză de vaccin au fost mult mai puțin protejate. O singură doză a oferit doar 57,7% protecție împotriva infecțiilor, 75,7% împotriva spitalizării și 77% împotriva decesului.

„Îmbunătățirea imunității cu creșterea vaccinului va fi și mai importantă odată cu apariția de noi variante care ar fi putut dobândi modificări genetice care le vor face mai rezistente la imunitatea generată de vaccinuri sau în urma infecției naturale”, a declarat Jonathan Ball, profesor de virologie moleculară la Universitatea din Nottingham, din Marea Britanie.

Un alt studiu a fost efectuat de o echipă din statul Qatar din Golful care a analizat eficacitatea vaccinului Pfizer pe populația de acolo când circulau varianta birtanică și sud-africană.

„Eficacitatea estimată a vaccinului împotriva oricărei infecții documentate cu varianta britanică a fost de 89,5% la 14 sau mai multe zile după a doua doză. Eficacitatea împotriva oricărei infecții documentate cu varianta sud-africană a fost de 75%", potrivit echipei de cercetători.

Multe dintre noile variante observate în toată lumea au dezvoltat mutații care afectează sistemul imunitar. Oficialii din domeniul sănătății sunt îngrijorați că virusul s-ar putea transforma în și mai multe forme care pot rezista efectelor vaccinurilor, așa cum s-a întămplat și cu gripa. Astfel că, producătorii testează deja formulări împotriva celei mai îngrijorătoare variante.

Producătorul de vaccinuri Moderna a raportat miercuri că rapelul crește răspunsul imun atât împotriva variantei sud-africană, cât și a P.1.( varianta braziliană). Iar o doză formulată special pentru a se potrivi cu varianta sud-africană a fost și mai eficientă, a spus Moderna într-un comunicat.

Compania a testat dozele pe 40 de persoane care fuseseră deja vaccinate cu șase până la opt luni înainte. Analizele de sânge au arătat că jumătate din acești voluntari au avut un răspuns scăzut la anticorpi împotriva variantei sud-africane și braziliene înainte de a primi și a doua doză. La două săptămâni după rapel, nivelurile lor de anticorpi au crescut împotriva celor două tulpini.

„Vom continua sa facem cat mai multe actualizari ale vaccinului nostru COVID-19 cat este necesar pentru a controla pandemia", a declarat CEO-ul Moderna Stéphane Bancel.

Într-un alt studiu, producătorul de vaccinuri Novavax a confirmat descoperirile anterioare care arătau că vaccinul său protejează împotriva variantei sud-africane.

Studiul, publicat în New England Journal of Medicine, a confirmat ceea ce compania a anunțat anterior - că în Africa de Sud, vaccinul Novavax are o eficacitate de aproximativ 49% în rândul adulților în general, indiferent de statutul lor HIV și de 60% în rândul adulților HIV-negativi.

Compania a publicat rezultatele actualizate ale studiului din martie în care a constatat că vaccinul a redus riscul de infecție simptomatică cu 55% în rândul adulților sănătoși. Novavax nu a solicitat încă Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente autorizarea de urgență a vaccinului său.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri