Coronavirusul încă nu a dispărut din viețile noastre, chiar dacă a fost demarată o amplă campanie de vaccinare la nivel internațional. Știrile false din jurul vaccinurilor anti-COVID au provocat îndoieli seriose în rândul populațiilor. Pentru că nevoia de revenire la normal este acută, iar mulți dintre noi vor să călătorească din nou, fără restricții, din ce în ce mai mulți oameni cer ca pașaportul de vaccinare să fie obligatoriu.

Un studiu realizat de World Economic Forum arată că trei sferturi dintre cei intervievați cred că pașaportul de vaccinare anti-COVID ar trebui să fie obligatoriu.

Ipsos a intervievat peste 21.000 de oameni din 18 de țări și a descoperit înclinația oamenilor pentru introducerea pașaportului de vaccinare (78%). Cele mai multe susțineri au venit din Malaezia și Peru, unde 92%, respectiv 90% dintre oameni au spus DA pașaportului de vaccinare. Cifrele au fost pozitive în majoritatea statelor, Ungaria (52%) și Polonia (58%) înregistrând și ele un procentaj ridicat.

Trei sferturi dintre cei care au răspuns studiului au fost de părere că pașaportul de călătorie ar ajuta la realizarea vacanțelor în siguranță.

La nivel global, 67% dintre intervievați au răspuns că acest document ar trebui folosit chiar și pe stadioane sau la diferite spectacole. India, Chile și Malaezia au susținut cel mai mult această inițiativă, la polul opus, aflându-se Rusia.

În plus, două treimi (66%) dintre intervievați consideră că pașaportul de vaccinare va fi introdus la nivelul țării lor până la finalul anului în curs.

Pașaport de vaccinare chiar și în restaurante

Mai mult de jumătate dintre participanți au mai spus și că documentul ar fi util chiar și în restaurant, magazine sau birouri. Ideea nu a prins, din nou, în Rusia, comparativ cu India, unde s-a bucurat de cea mai mare susținere (78%).

În schimb, opiniile variază foarte mult când vine vorba despre accesul la dosarul medical prin intermediul pașaportului, cu toate că nici aspect nu a primit un refuz categoric.

Până când ar trebui să fie valabil pașaportul de vaccinare

Un al doilea studiu, realizat pe Ipsos pe un eșantion de 15.000 de oameni din 12 țări, a dezvăluit aceleași păreri împărțite în ceea ce privește perioda în care pașaportul de vaccinare ar trebui folosit.

O treime a fost de acord cu utilizarea lui pentru câteva luni, 32% cred că valabilitatea sa ar trebui să expire la finalul anului, 23% sunt de părere ca pașaportul să rămână în vigoare pentru câțiva ani, iar 13% au rămas indiferenți propunerii.

Spania și Mexic au fost statele care au susținut valabilitatea pașaportului pentru câteva luni, în timp ce Japonia cere ca documentul să fie folosit câțiva ani sau pe o perioadă nelimitată.

În plus, oamenii au fost de acord cu adoptarea mai multor măsuri de relaxare pentru cei vaccinați, comparativ cu cei nevaccinați, cum ar fi participarea la petreceri, evenimente culturale sau accesul în mijloace de transport public. Însă 46% dintre respondenți consideră injuste diferențele dintre cei vaccinați și cei nevaccinați.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri