Un studiu recent efectuat în Marea Britanie a arătat că dacă o persoană se vaccinează anti-COVID, din greșeală, cu două seruri diferite, crește riscul apariției unor efecte adverse precum oboseală și dureri de cap.

Cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca, iar la rapel au primit Pfizer au raportat, patru săptămâni mai târziu, efecte adverse minore și slabe în intensitate precum oboseală și dureri de cap, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford și publicat în The Lancet Journal, scrie economictimes.indiatimes.com.

În același timp, oamenii de știință încearcă diferite combinații ale dozelor de vaccin, astfel încât să poată oferi o mai mare eficacitate serului anti-COVID. Confirmarea faptului că o posibilă combinare a dozelor, din greșeală sau din necesitate, nu cauzează pacienților dă o oarecare libertate guvernelor, mai ales celor care dețin un număr limitat de doze și sunt nevoite să facă anumite compromisuri.

În Franța, spre exemplu, pacienții care au primit o doză de AstraZeneca înainte ca acesta să fie interzis celor mai în vârstă, sunt vaccinați la rapel cu Pfizer.

”Este de-a dreptul surprinzător și intrigant cum serurile nu se dezactivează reciproc sau nu dau reacții adverse. Însă este bine pentru că în felul acesta putem cerceta creșterea răspunsul imun în fața bolii”, a precizat Matthew Snape, medic pediatru și specialist în vaccinuri, coordonator al studiului.

Chiar dacă studiul nu a arătat efecte negative ale combinării vaccinurilor, este recomandat ca administrarea acestora să respecte serul și perioada de rapel.

Aproximativ 10% dintre cei care au combinat dozele au acuzat oboseală cronică, participanții având 50 sau peste 50 de ani. În plus, cercetătorii avertizează că simptomele ar putea fi mai puternice în cazul tinerilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri