A fost publicat Raportul Comisiei care a investigat numărul deceselor COVID. După conferința din 13 mai, când ministrul Sănătății, a prezentat datele obținute de Comisie, dar a evitat să dea documentul presei, raportul a apărut pe site-ul ministerului.

Raportul cuprinde datele prezentate de ministrul Sănătății, potrivit cărora comisia pentru verificarea raportării deceselor a avut următoarele obiective:

  • identificarea regulilor de raportare a deceselor,
  • analiza procesului și conținutului raportărilor curente,
  • identificarea corespondenței dintre bazele de date folosite,
  • identificarea potențialelor neconformități și propunerea unor soluții pentru remedierea acestui fapt.â

Informațiile privind paturile și aparatele de ventilație destinate COVID-19, precum și pacienții COVID-19 internați, vindecați/externați și decedați au fost actualizate în aplicația "alerte.ms.ro" de două ori pe zi, în intervalele orare 08.00-09.00, respectiv 16.00- 17.00, prin grija persoanelor responsabile din cadrul fiecărui spital, potrivit Raportului.

La externare, unitatea spitalicească are obligația ca în maximum 24 de ore să completeze în fișa de spital din aplicația Corona Forms statusul pacientului: vindecat, transferat sau izolat la domiciliu, mai arată Raportul.

Citește și: Necunoscuta deceselor provocate de COVID, explicată de Octavian Jurma: Raportul acesta este doar o declarație politică

Tot în document sunt prezentate și informații de background în ceea ce privește funcționarea celor două aplicații utilizate.

Prin urmare, conform surselor oficiale, în anul 2020 s-au înregistrat, la nivel național, 16.792 decese cu diagnostic principal COVID-19 cu virus identificat (007.1) și respectiv 234 cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat (007.2).

De asemenea, s-au înregistrat 3.590 decese de alte cauze, la care s-a asociat și un diagnostic secundar COVID-19 cu virus identificat (U07.1) și respectiv 281 cazuri cu diagnostic secundar COVID-19 cu virus neidentificat (007.2).

Un export din cele două baze de date a relevat că până la data de 31 martie 2021 s-au înregistrat 31.132 decese în alerte.ms.ro și respectiv 23.931 decese în Corona forms.

Concluziile Raportului controversat

Sursa oficială de clasificare a deceselor - certificatul medical constatator - indică o corespondență convenabilă între decesele confirmate COVID raportate la INS și respectiv cele raportate în Corona forms (96% ).

Decesele raportate în alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decat cele din INS. Abaterile pe luni calendaristice sunt în general mai mari decat abaterea anuală și acest fapt se explică, probabil, prin evoluția pandemiei (abateri mai mari în luni de vârf epidemic), prin dinamica evoluției conceptelor legate de raportare, a codificării și a fînregistrărilor întârziate.

Raportarea DRG pe setul minim de date a pacienților externați are, de departe, cea mai discutabilă validitate, deoarece la 99% dintre cazurile care asociau un diagnostic de COVID-19, acesta a fost considerat diagnostic secundar. În mod cert, această raportare nu întrunește cerințele de calitate pentru a servi ca sursă de informații pentru numărul deceselor de COVID-19 în prezent.

Diferențele dintre platformele MS -alerte.ms.ro și Corona forms sunt justificate într-o oarecare măsură și parțial acceptabile, avand în vedere faptul că platforma alerte.ms.ro presupune o raportare numerică agregată și cumulată (neverificabilă pe CNP sau alt tip de cod), iar platforma corona forms presupune o raportare caz cu caz, pe CNP.

Rămâne totuși sub semnul întrebării utilitatea solicitării unei raportări agregate privind decesele intra-spitalicești, cu o frecvență de două ori pe zi.

Platforma alerte.ms.ro a avut, în înțelegerea comisiei, mai curând rolul de a fi un instrument pentru managementul operațional (distribuire de materiale și echipamente, identificare rapidă nevoi de resurse/resurse pentru pacienți în stare gravă) decât un rol de sistem informațional pentru colectarea și analiza deceselor. Corectitudinea informațiilor regăsite în alerte.ms.ro este condiționată esențial de acuratețea cu care raportează spitalele. Din explorările comisiei, spitalele au unele probleme privind corectitudinea modului de raportare și este evident că nu există resurse umane disponibile și pregătite nici la nivelul spitalului și nici la nivelul DSP/CJCCI, pentru a valida aceste raportări.

Nu există prevedere, resurse și mecanisme pentru monitorizarea și validarea datelor referitoare la decesele înregistrate în alerte.ms.ro. și totodată aceste date nu sunt fructificate în analize sau în decizii operative.

Platforma corona forms este sursa cea mai validă de informații pentru raportarea deceselor de COVID-19, deși s-au identificat unele confuzii/abateri de la procesul de raportare, în special la nivelul spitalelor. Analiza actuala are valoare exploratorie, conchide documentul.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri