Începând cu 15 mai, România a intrat într-o nouă etapă de relaxare: masca nu mai este obligatorie în spațiile exterioare, cu câteva excepții, programul teraselor, cafenelelor și restaurantelor a fost prelungit, iar restaurantele au fost deschise la interior la o capacitate de 50%. În plus, au fost demarate primele spectacole pilot, doar cu participarea persoanelor vaccinate. Sunt luate prea devreme aceste măsuri, mai era nevoie de timp de așteptare? Iată ce spun medicii despre renunțarea la mască în exterior.

Într- o discuție cu wall-street.ro, medicul Laurențiu Belușică, directorul Spitalului Orășenesc Găești, unde este organizat și un centru de vaccinare, a precizat că măsurile de relaxare sunt bune, însă e necesar ca autoritățile să supravegheze îndeaproape aglomerarea spațiilor. Tendința umană este de a adopta o relaxare totală, ceea ce nu este încă valabil.

”Sunt bune măsurile de relaxare, mai ales că obligativitatea măștii în exterior, singur pe stradă mergând era redundantă și până acum. Însă mare atenție la aglomerații, pentru că oamenii se îndreaptă spre o relaxare completă. Spre exemplu, la mine în spital sunt internați zece oameni, la Constanța, 114. Tinerii se distrează în discoteci, ilegal, bineînțeles, iar virusul se răspândește la foc automat”, a explicat dr. Belușică.

În plus, medicul atrage atenția încă o dată a faptului că masca nu este dușmanul omului, dând exemplul asiaticilor, care sunt familiarizați cu acest aspect de dinaintea pandemiei.

Opinia medicului Belușică este împărtășită și de dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgență București. Dr. Țincu precizează că măsurile de relaxare nu sunt adoptate timpuriu, aducând trei argumente principale, după cum urmează:

  • rata de incidență a scăzut la nivel național,
  • nivelul de transmitere a virusului este scăzut,
  • nivelul de imunizare este ridicat la nivel național, adunându-se procentul celor imunizați natural și cei vaccinați.

”Cea mai mare problemă, însă, este la oameni. Românii se vor aduna în aglomerații, nu își vor ține masca în stații, așa cum este prevăzut și pe astfel de derapaje vom avea o creștere a numărului de cazuri. Dar nu cred că va fi o creștere semnificativă, adică nu vom ajunge din nou la 6000 de infectări pe zi”, a declarat medicul, pentru wall-street.ro.

Și managerul Spitalului din Bolintin, spital COVID pentru o bună perioadă de timp, dr. Lucian Horhotă, a precizat că renunțarea la obligativitatea purtării măștii de protecție este un semn bun, mai ales pentru populație, deoarece viața își recapătă cumva cursul natural al lucrurilor. Dar și medicul primar ATI atrage atenția asupra comportamentului românilor, descriind situația actuală, mai degrabă, drept un test.

”Se complică lucrurile la aglomerări și înghesuială, comportamente generate de relaxare. Trebuie să ne ferim de aglomerări, ținând cont că încă nu știm cu certitudine cât durează anticorpii. Dacă atingem un procent stabil de vaccinare ne va bine. Ceea ce avem acum, poate fi considerat un test”, a declarat dr. Horhotă, într-o discuție cu wall-street.ro.

Va preveni vaccinarea valul patru al pandemiei?

Chestiunea unui val al patrulea al pandemiei este subiect de dezbatere la nivel internațional. Bunul mers al campaniei de vaccinare încurajează, însă amenințarea noilor tulpini și procentul mare al celor nehotărâți în ceea ce privește imunizarea par să dărâme siguranța din jurul campaniei debutate pe 27 decembrie, în Uniunea Europeană.

Neavând încă atins obiectivul campaniei de vaccinare și intrând într-o perioadă de relaxare, mai poate fi România capabilă să înfrunte un al patrulea val al pandemiei?

Medicul Radu Țincu precizează două mari motive care ar putea facilita existența unei noi perioade de vârf pandemice:

  • încetinirea campaniei de vaccinare (din varii circumstanțe),
  • existența unor noi tulpini COVID, nu foarte sensibile la vaccin.

”Nu văd un val al patrulea val venind. Însă ceea ce anticipez este inocularea unei a treia doze de ser, dar nu sunt multe informații din acest punct de vedere. Cel mai probabil, în perioada 8-12 luni de la prima doză ar trebui administrată încă una. Ceea ce mai rămâne de văzut este dacă va fi vorba despre același vaccin sau un alt ser, având o compoziție potrivită pentru momentul în cauză”, a mai spus dr. Țincu.

Cât despre dr. Belușică și dr. Horhotă, aceștia doi consideră că valul patru este inevitabil, însă nu pot estima intensitatea acestuia. În mod cert, acesta va avea legătură directă cu campania de vaccinare.

”Simt o problemă în legătură cu vaccinarea. La centru nu mai vin oameni să se imunizeze, săptămâna trecută am rămas cu aproximativ 200 de doze, pe care abia am avut cui să le fac. Sper ca situația să nu se perpetueze”, a declarat dr. Belușică.

Medicul dă vina pe comunicarea din campanie, organizată de armată, menționând că parametrii în care aceasta se realizează sunt foarte rigizi, asemenea domeniului din care fac parte organizatorii.

”Vaccinarea este dinamică, nu este rigidă. Oamenii nu vor vrea să se vaccineze doar pentru că au parte de mai multă relaxare”, a mai spus dr. Belușică.

Valuri, tulpini, relaxare și vaccinare

Și pentru că tot vorbim despre relaxare, dr. Belușică mai atrage atenția asupra unui aspect, care face referire la noile tulpini.

”Valul patru nu va fi mai mare decât cel de-al treilea, estimez că va avea aproximativ 25% din capacitatea acestuia din urmă. Însă teama mea merge către un prim val cu noile tulpini”, a precizat managerul Spitalului de la Găești.

Chirurgul a explicat faptul că trebuie să avem în vedere situația de la Suceava, care a avut un boom la începutul pandemiei, după care lucrurile s-au liniștit, iar majoritatea celor din regiune s-au imunizat. Situația s-ar putea repeta în restul țării, însă cu noile variante de virus, mult mai contagioase, dar și mai rezistente în fața vaccinului.

”Dacă vine doar valul patru, eu voi avea 25 de pacienți internați (procentul de 25% despre care vorbeam). Însă dacă vine și primul val, intensificat de noile tulpini, îmi va aduce alți 100 de pacienți internați, care se vor adăuga celor 25. În acest sens, singurele soluții sunt vaccinarea și protejarea individuală, pe cât demult vom putea”, a conchis dr. Belușică.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri