Campania de vaccinare a stagnat în România, interesul asupra imunizării nemaifiind manifestat cu intensitate. Acest comportament este întâlnit cu precădere în mediul rural, motiv pentru care autoritățile iau în calcul noi modalități de prezentare a beneficiilor vaccinării în sate. Prin urmare, dr. Valeriu Gheorghiță a anunțat startul campaniei ”Orașul vaccinează satul”, prin care echipe medicale de la oraș vor fi desemnate să meargă în cele mai apropiate sate pentru imunizarea locuitorilor.

Echipele medicale se vor deplasa în cele mai apropiate localități, vor merge o dată sau de două ori pe săptămână și vor imuniza oamenii. Vaccinarea va avea loc după cum urmează:

  • din poartă în poartă,
  • acasă la unul dintre locuitorii satului,
  • un soi de mini-maraton, organizat într-o anumită zonă din sat.

”Vrem să reducem decalajele de vaccinare dintre rural și urban. În plus, trebuie să creștem încrederea oamenilor în imunizare și să fim atenți la informațiile false care circulă”, a precizat dr. Gheorghiță.

Unde ar putea apărea noi centre de vaccinare

Autoritățile au în plan dezvoltarea de noi centre de vaccinare, însă în locații cât mai inedite pentru a atrage cât mai mulți oameni la imunizare.

”Vrem să dezvoltăm centre atipice pentru a distanța cât mai mult vaccinarea de ideea unui act medical, care presupune ace și seringi. Astfel, cei care au fobii de ace, spre exemplu, pot veni să se imunizeze”, a comentat Gheorghiță.

Prin urmare, astfel de centre ar putea fi deschise în: muzee, aeroporturi, gări, pe litoral sau la munte.

De asemenea, autoritățile intenționează să organizeze puncte de vaccinare și între blocuri.

”Vom asista la o fragmentare a campaniei de vaccinare. Vom deschide cât mai multe centre mici de vaccinare, ca să acoperim toate zonele din țară”, a explicat medicul coordonator.

În plus, vor fi puse la dispoziția românilor alte 11 centre de vaccinare, aparținând MApN, cum ar fi Spitalul Gerota. Vaccinare are loc cu Pfizer, iar programul de vaccinare este de la 8:00 la 16:00, cu sau fără programare.

Medicii de familie și maratoanele de vaccinare

Medicii de familie s-au implicat și ei în campania de vaccinare, contra cost, fiind plătiți cu 40 de lei/ pacient vaccinat.

Un număr de 1932 de medici vaccinează în prezent. În plus, alți 2500 au încheiat contracte cu Casa de Asigurări pentru a se implica în campanie.

De asemenea, maratoanele de vaccinare s-au dovedit a fi foarte utile, motiv pentru care între 31 mai- 1 iunie, va avea loc un astfel de eveniment, dedicat adolescenților.

„Vom sărbători altfel Ziua Internațională a Copilului anul acesta”, a precizat dr. Gheorghiță.

Peste 25.000 de persoane au fost vaccinate în cadrul maratoanelor organizate în acest weekend.

În altă ordine de idei, până acum, au fost vaccinați 19.861 de cetățeni străini.

Vaccinarea pacienților internați

În urmă cu două săptămâni a început și vaccinarea pacienților internați în unitățile sanitare, acolo unde situația medicală o cere. În principiu, vaccinarea în spitale se face cu serul de la Johnson & Johnson, deoarece este vorba despre o singură doză.

Vaccinarea celor internați are loc după cum urmează:

  • 1799 de pacienți vaccinați - 51 spitale publice,
  • 168 de pacienți vaccinați- 5 spitale private.

În cursul săptămânii acesteia, vaccinarea va continua în 83 de spitale publice și în 18 spitale private.

În prezent, la nivel național funcționează 973 de centre de vaccinare, dintre care cinci mai au liste de așteptare. Vaccinurile folosite în centre sunt:

  • Pfizer: 700 de centre,
  • Moderna- 129,
  • AstraZeneca- 144.

De asemenea, în platformă mai sunt programate 825.000 de persoane.

Ceea ce mai este de menționat este că cea mai mare rată de vaccinare este în București, Cluj și Sibiu.

Sursa foto: RO Vaccinare

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri