Nu doar o dată dăm vina pe șefi că nu își ascultă angajații sau că nu fac totul pentru confortul psihic și social al acestora. Însă trebuie să ne punem și în pielea șefilor pentru a învăța să gestionăm și presiunea pe care aceștia o înfruntă zi de zi, mai ales dacă în rândul subordonaților există anumite situații mai dificile de rezolvat, cum ar fi starea de sănătate a angajaților. În acest sens, bolile inflamatorii intestinale fac parte din categoria afecțiunilor care ”nu își dau arama pe față din prima”, cum ar spune românul, și te fac să crezi că deții controlul asupra situației până aceasta devine imposibil de ținut în frâu. Iată ce trebuie să facă un șef pentru angajații cu boli inflamatorii intestinale.

ASPIIR (Asociația Persoanelor cu Boli Inflamatorii din România) este grupul care se ocupă de pacienții cu aceste afecțiuni. Una dintre principalele caracteristici ale bolii este că țintește tinerii, altfel spus, forța de muncă necesară și dorită de companii. Bolile inflamatorii intestinale nu devin ”supărătoare” de la prima întâlnire, însă fiind cronice, devin ”supărătoare” nenumăratele zile de concediu pe care un tânăr și le-ar putea lua, aparent, fără motiv.

În plus, nici justificare ”îmi e rău” nu poate fi deseori suficientă, deoarece cei mai mulți dintre angajatori se feresc de angajații bolnăvicioși.

Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale au de regulă un profil psihosocial și educațional special. Sunt pacienți tineri, foarte preocupați de a performa la locul de muncă, sunt pacienți în cea mai mare parte intelectuali, bun camarazi, preocupați de tot ceea ce înseamnă igienă. Angajatorii ar trebui să cunoscă toate aceste lucruri și faptul că, în puseele de activitate ale bolii, au nevoie de înțelegere și condiții speciale.

Prof. Dr. Cristian Gheorghe, președintele Societății Române de Gatroenterologie și Hepatologie

Măsuri implementate de angajatori

Pentru ca un angajator să poată veni în sprijinul unui angajat, acesta dintâi trebuie să cunoască problemele de sănătate, în măsura în care pot fi povestite, ale salariatului. Prin urmare, cale spre rezolvare pornește de la angajat. Odată ce afecțiunea este cunoscută, șeful ar putea recurge la următorii pași:

  • Crearea unui mediu de lucru suportiv și înțelegător

Un studiu recent derulat între pacienții români cu BII arată că peste 71% dintre aceștia spun au discutat cu acesta despre boala de care suferă cu angajatorul, însă doar 40% au discutat și despre condițiile de care ar avea nevoie la muncă pentru a putea performa.

”Societatea civilă rămâne un important pilon în relația cu autoritățile în vederea tratării unor pacienți cu un astfel de diagnostic și în managemenrul corect al unei astfel de situații. Însă, de mai bine de un an, mesajele la nivel național și internațional au fost despre speranța finalizării pandemiei. Dacă noi toți ne dorim întoarcerea la normalitate, implicit la locurile de muncă, pentru pacienții cu boli inflamatorii intestinale, acest semnifică îngreunarea vieții”, a declarat Conf Dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial, în cadrul dezbaterii organizate de Ziua Mondială a luptei împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale 2021.

Sursa Video: Asociația ASPIIR

  • Biroul, mai aproape de toaletă
  • Program de lucru flexibil
  • Zile de concediu suplimentare pentru programările medicale

Peste 42% dintre persoanele cu BII declară că le-a fost afectat venititul lunar din cauza unor nevoi generate de boală (ex. zile libere fără plată), 20% au fost puse în situația de a amâna tratamentul sau de a nu putea ajunge la programarea la spital în /clinică din cauză că angajatorul nu v-a oferit o zi de învoire/ concediu etc. în acest scop.

  • Politica de călătorii/ de deplasare, adaptată

O persoană cu nevoi speciale are nevoie de indicatori de performanță care să țină cont de numărul de zile de concediu medical, al pauzelor de toaletă sau al programului flexibil.

  • Ajustarea indicatorilor de performanță
  • Implicare activă în campanii publice

Bolile Inflamatorii Intestinale, din care fac parte boala Crohn şi colita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt tulburări gastro-intestinale cronice care se manifestă prin

  • dureri abdominale,
  • diaree,
  • incontinenţă,
  • pierdere în greutate,
  • oboseală.

Factorii ce cauzează BII nu sunt încă cunoscuți. Cei mai mulți cercetători susțin că BII ar putea fi cauzate de o reacție anormală a sistemului imunitar la bacteriile intestinale, combinată cu factori genetici și declanșatori de mediu și stil de viață. În prezent nu există tratament care să vindece aceste boli.

Deşi impactul acestor afecţiuni se răsfrânge asupra vieţii personale şi profesionale, diagnosticarea corectă şi tratamentul adecvat pot oferi pacienţilor cu BII șansa la o viaţă cât mai apropiată de cea normală. În România, aproximativ 15.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu BII.

BII necesită, în general, tratament pe tot parcursul vieții. Uneori este nevoie și de intervenții chirurgicale pentru a ține boala sub control.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri