Coloana vertebrală nu este responsabilă doar de asigurarea faptului că este cea care ne ajută să mergem vertical. Rețeaua de corpuri vertebrale individuale, discuri intervertebrale, ligamente și mușchi permite, de asemenea, mobilitatea coloanei vertebrale. Vei afla mai jos totul despre structura coloanei vertebrale și afecțiuni ale acesteia, dar și de ce să mergi la o clinică specializată.

Structura coloanei vertebrale: elementele de bază ale anatomiei

Coloana vertebrală este un sistem extrem de complex alcătuit din multe componente, despre care ar fi, desigur, mult mai multe de spus decât ar permite acest articol. Deci, să începem doar cu explicațiile de bază: Ce face coloana vertebrală și cum este structurată?

Funcția coloanei vertebrale

În primul rând, coloana vertebrală este responsabilă pentru susținerea greutății întregului corp superior, format din cap, trunchi și brațe. În plus, coloana vertebrală închide măduva spinării, care se află în canalul spinal.

Coloana vertebrală ne permite să mergem în poziție verticală și să avem libertate de mișcare. Întrucât are o dublă curbă S când este privită din lateral, funcționează și ca un ingenios „amortizor”: vibrații precum cele cauzate de mers, alergare, sărituri etc. nu pot fi periculoase pentru creier datorită coloanei vertebrale.

Secțiuni ale coloanei vertebrale: câte vertebre are o persoană?

Aproximativ vorbind, coloana vertebrală este formată din 5 secțiuni. Distribuția de sus în jos arată astfel:

-Coloana toracică (12 vertebre);

-Coloana vertebrală lombară (5 vertebre);

-Sacrum (5 vertebre);

-Coada (4-5 vertebre).

Forma caracteristică dublă S este creată de diferitele curburi ale secțiunilor individuale. Coloana cervicală și lombară sunt arcuite înainte (lordoză), în timp ce coloana toracică și sacrală sunt curbate înapoi (cifoză). Coloana sacrală se referă la sacru și coccis. Ambele segmente diferă de celelalte trei secțiuni prin faptul că vertebrele nu se pot mișcă liber, dar cresc împreună între 20 și 25 de ani. În total găsim 24 de vertebre libere și 9-10 vertebre imobile sau prinse în coloana vertebrală.

Durerea la nivelul coloanei vertebrale: ce simptome există?

Nimeni nu este scutit de durerile de spate în timp. Cu toate acestea, iată care sunt cele mai frecvente plângeri.

Scolioză: curbura coloanei vertebrale

Privită din față sau din spate, coloana vertebrală apare dreaptă și arată doar curbă S din lateral. Cu toate acestea, dacă este deformată și lateral, se numește scolioză. Scolioza este fie congenitală, fie datorată unei tulburări musculare. Cu toate acestea, se poate dezvolta și în timpul creșterii fără o cauză clară. Mai ales la vârsta adultă, deformarea poate provoca durere, în cel mai rău caz suferă organele interne. De exemplu, deplasarea coloanei vertebrale poate afecta plămânii și poate provoca dificultăți de respirație.

Modul în care poate fi tratată o coloană vertebrală strâmbă depinde de cât de severă este scolioza. În orice caz, tratamentul trebuie efectuat de un chirurg ortoped. Doar un specialist poate judeca dacă fizioterapia este suficientă sau dacă trebuie purtat un corset de susținere.

Hernia de disc

O hernie de disc este o problemă de spate mult mai frecventă: dacă discurile sunt supuse unei presiuni prea mari sau dacă nu sunt alimentate cu umiditate suficientă, inelul fibros al unui disc se poate rupe. Apoi, părți individuale ale acestuia apar în canalul spinal - și acest lucru devine dureros.

Exercițiul regulat este important pentru a preveni acest lucru, deoarece sportul moderat și blând „antrenează” discurile intervertebrale. De asemenea, cei care au astfel de probleme pot apela la o clinica tratare hernie. De ce este important? Pentru că aceste clinici de specialitate oferă pacienților, pe lângă exerciții fizice specifice și alte tipuri de tratament. Tratamentele, în prima instanța, sunt neinvazive. Doar în cazuri grave se ajunge la chirurgie. De aceea, pentru a nu agrava situația, ar fi cazul să mergi la o astfel de clinică pentru a rezolva hernia de care suferi.

Osteoartrita și hemangiomul coloanei vertebrale

Este posibil că osteoartrita coloanei vertebrale și hemangiomul să nu fie primul lucru care îți vine în minte atunci când te gândești la problemele de spate. Să vedem ce sunt acestea.

Osteoartrita coloanei vertebrale: osteoartrita este un tip de uzură și poate apărea la coloana vertebrală, printre altele. Durerea severă de spate apare atunci când oasele se freacă unul împotriva celuilalt, deoarece cartilajul articulațiilor fațetei este grav uzat. Aceste articulații conectează vertebrele individuale în sus și în jos.

Hemangiom spinal: Hemangiomul spinal este o tumoare benignă la nivelul coloanei vertebrale și este cea mai frecventă tumoare. O astfel de tumoare se găsește de obicei în corpurile vertebrale ale coloanei toracale sau lombare. Cu toate acestea, deoarece simptomele pronunțate în mod vizibil, cum ar fi durerea sau tulburările neurologice, sunt excepția, nu este necesară o terapie specială. Totuși, mergi la medic pentru diagnosticare și tratare.

Radiografia coloanei vertebrale

Scopul radiografierii coloanei vertebrale este de a identifica forma, delimitarea și densitatea oaselor. De exemplu, o astfel de radiografie poate fi utilizată pentru a determina dacă scolioza este prezentă sau dacă distanțele dintre vertebrele individuale sunt neobișnuite.

Radiografia este o procedură standard pentru durerile permanente de spate fără o cauză imediat recunoscută. Radiografia este de obicei făcută în picioare și arată întreaga coloană vertebrală pentru a oferi o imagine de ansamblu semnificativă. Pentru a observa alte afecțiuni, precum hernia, se apelează la CT sau RMN. În funcție de diagnostic se va prescrie și un tratament. De exemplu, o procedura răspândită este infiltrarea coloanei vertebrale. Infiltrarea este un tip de gestionare a durerii. Tratamentul coloanei vertebrale este o infiltrare epidurală, adică injecție aproape de măduva spinării. Se utilizează o combinație de anestezice locale și un medicament cu efecte pe termen lung. Această metodă asigură că durerea nu este transmisă și inflamația nu este exacerbată.

Exerciții de întindere, îndreptare și întărire a coloanei vertebrale

În ceea ce privește sănătatea coloanei vertebrale, prevenția merită! Desigur, nu toate problemele coloanei pot fi remediate prin exercițiu. În plus, trebuie să se asigure întotdeauna că exercițiile se desfășoară ușor, de preferință sub îndrumare profesională. În caz de durere severă, un medic trebuie consultat cu siguranță. Un stil de viață sănătos și, nu în ultimul rând, o postura corectă pot face mult pentru a-ți menține coloana vertebrală, astfel încât durerile de spate să nu apară!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri