Noi detalii cu despre certificatul de vaccinare au fost prezentate de Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, vicepreședinte al CNCAV și de Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) în cadrul unei conferințe de presă.

Certificatele digitale verzi care vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană (UE), pe timpul pandemiei de COVID-19, vor fi implementate în România cu suportul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). Soluția tehnică dezvoltată de instituția noastră va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei.

Autoritățile au transmis modul în care va funcționa certificatul digital verde, ceva facilita circulația la nivelul statelor membre UE și care va fi lansat începând cu data de 1 iulie. Iată principalele declarații ale secretarului de stat Andrei Baciu:

  • Acest certificat ne va ajuta să avem o abordare uniformă, a venit vara, situația s-a îmbunătățit în ceea ce privește pandemia, grație vaccinării și a măsurilor adoptate de România și de celelalte state europene. Astfel ca s-au putut ridica diversele restricții.
  • Fiecare stat emite un certificat de testare. Pentru a avea o abordare uniformă la nivel european s-a creat acest certificat digital european privind COVID. Acesta va facilita călătoriile în alte state pentru a limita timpul pe care îl petrecem în punctele vamale.
  • Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că toate documentele sunt veridice. Este esențială autenticitatea celor prezentate. Acest lucru va fi garantat prin acest certificat
  • Cel mai important element e cel legat de codul QR. Practic acesta va garanta autenticitatea documentului.
  • Certificatul va fi lansat de la 1 iulie.
  • Vom avea un website, ne vom crea un cont, ne vom autentifica, vom primi pe e-mail un link, cu un certificat. Acesta va arăta că suntem vaccinați, sau că am trecut prin boală, că ne-am recuperat (acest lucru va fi indicat de un rezultat RT-PCR pozitiv în trecutul nu foarte îndepărtat) sau absența bolii (printr-un rezultat al unui test RT-PCR negativ).
  • Certificatul va putea fi descărcat de pe această platformă și va putea fi prezentat fie în format fizic, fie pe telefonul mobil, pe smartphone. Acest cod QR va fi prezentat pe telefon, în format pdf sau în format de fotografie și va fi prezentat la punctele vamale.
  • Aceste date din certificat nu sunt transmise, se folosește acesta cheie digitala care nu poate fi transmisă mai departe

Cum va implementa STS acest certificat digital COVID

„În ultimele săptămâni, am avut mai multe consultari pentru a identifica o solutioe tehnica ce va permite implementarea certificatului digital. Soluția agreata la nivel european și național are doua componente: una de portal securizat dezvoltat de STS de unde ne vom putea genera aceste certificate și a doua e utilizată de autorități pentru verificarea certificatelor emise în țara noastră sau emise de celelalte state membre.

Codul QR ne va permite verificarea validitatii pentru ca fiecare certificat digital va avea o semnatura electronica. Modalitatea de verificare a acestei este printr-un portal care a fost operationalizat la data de 1 iunie la nivel european. Fiecare stat membru își posteaza acolo cheiele publice de verificare a semnaturilor electronice”, a spus unul din reprezentanții STS, în cadrul conferinței de presă.

Sursa foto: Facebook / captură video

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri