În ciuda faptului că este una dintre cele mai sărace țări ale Uniunii Europene, România și-a început campania de vaccinare împotriva coronavirusului mai repede și mai puternic decât vecinii săi mai bogați, scriu jurnaliștii de la Euronews.ro.

În primele luni ale anului, România și-a făcut constant apariția în primele locurile ale clasamentului țărilor din UE, privind procentul de persoane vaccinate pe atunci cu o singură doză.

Cu toate acestea, în ultimele zile, ritmul de vaccinare a continuat să scadă în România. De la începutul campaniei de vaccinare (pe 27 decembrie 2020), 4.496.033 de persoane au fost vaccinate cu unul dintre cele patru vaccinuri autorizate de Uniunea Europeană și au fost administrate în total 8.383.685 de doze de vaccin (până la 9 iunie 2021), potrivit celor mai recente date furnizate de Comitetul naţional de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV).

„Situația este destul de îngrijorătoare”, a spus analistul politic Costin Ciobanu, potrivit sursei citate.

România și Bulgaria, ultimele țări la vaccinare

Până la începutul lunii iunie, doar aproximativ 25% din populația eligibilă (4,4 milioane de persoane) primise cel puțin o doză de vaccin, ceea ce plasează România la coada clasamentului țărilor din UE, privind rata de vaccinare. După România se situează doar Bulgaria.

Sursa: Github.com

În primele două săptămâni după ce s-a dat startul la vaccinare populației generale, oamenii aproape că „s-au călcat” în picioare virtual pentru a se vaccina, listele de așteptare fiind mereu pline. De atunci și până acum, lucrurile au luat o altă întorsătură.

„Apoi am atins această rată de vaccinare de 20% și totul s-a oprit”, a declarat pentru Euronews Sorin Ioniță, analist la Expert Forum.

Ioniță a nuanțat, de asemenea, această cifră, menționând că „guvernul român a acordat prioritate vaccinării complete” față de injectarea masivă a primelor doze. Rata persoanelor care sunt complet vaccinate în România rămâne în concordanță cu media actuală a UE de 21%.

Problemele sunt în mediul rural

Problema este că România are cel mai mare procent de oameni care trăiesc în zonele rurale din UE, deci este în jur de 44%. La această cifră, ar trebui să adăugăm 10% dintre oamenii care locuiesc în orașe mici, care sunt practic așezări semi-rurale.

Catalin Augustin Stoica, profesor asociat de sociologie la Universitatea Națională de Studii Politice și Administrație Publică (SNSPA)

Zonele rurale și orașele mici au uriașe probleme de infrastructură, nu au acces la apa curentă, nu au acces la servicii medicale, utilizarea internetului și accesul sunt, de asemenea, o problemă. Prin urmare, faptul că aproape întreaga campanie de vaccinare a fost axată pe o platformă online de vaccinare a lăsat practic în urmă oamenii de la sate sau din mediile defavorizate.

Biserica, un factor care a împiedicat vaccinarea

Profesorul Catalin Augustin Stoica a ținut să sublinieze, de asemenea, rolul Bisericii Ortodoxe Române într-o țară în care autoritățile religioase sunt încă extrem de influente.

Protest impotriva obligativitatii vaccinarii, organizat de Pro Decizii Informate si Lion Mentor Association in Parcul Izvor, pe 11 aprilie 2021. Sursa foto: Agerpres

„Potrivit ultimului recensământ, care a fost în urmă cu mai bine de 10 ani, aproximativ 92% din populația României s-a declarat religioasă. 86% sunt români ortodocși. Problema aici e că Biserica Ortodoxă Română nu a susținut destul vaccinarea. Mai mult, unii dintre episcopi și preoți influenți au trimis mesaje mixte, punând la îndoială realitatea pandemiei și necesitatea vaccinării” a declarat profesorul, conform sursei citate.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri