Ritmul campaniei de vaccinare din România a scăzut vizibil, iar țintele impuse de autorități nu vor putea fi atinse. Pentru a nu cădea pradă unui val patru al pandemiei, dr. Valeriu Gheorghiță a anunțat că programul centrelor fixe de vaccinare va fi redus, iar accentul va fi pus pe echipele mobile.

”Într-o lună sau o lună jumătate vreau ca în toate localitățile din România, cu un ritm foarte scăzut al imunizării, să existe echipe mobile. Ne vom folosi de personalul din centrele de vaccinare fixe, mai ales că vom reduce programul acestora la jumătate, fie pentru dimineață, fie pentru după-amiază. Fiecare centru de vaccinare va avea programul de lucru afișat”, a precizat dr. Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a declarat că centrele fixe de vaccinare nu vor fi închise definitiv, ci doar vor funcționa cu program redus, disponibil în centru sau pe platforma de vaccinare.

În prezent, sunt 812 centre de vaccinare active, fără liste de așteptare.

Mai puține doze de vaccin achiziționate

Având în vedere scăderea prezenței la imunizare, autoritățile trebuie să managerieze corect numărul de doze existente, dar și cele care ar trebui să sosească în țară.

”Există o rată de 60% a utilizării dozelor. Trebuie să evităm ieșirea din termenul de valabilitatea al acestora, dar să ne asigurăm că avem suficiente doze pentru valul patru al pandemiei”, a menționat Gheorghiță.

În acest sens, secretarul de stat Andrei Baciu a spus că România a cerut furnizorilor doar 2,6 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID, cu 4,5 milioane de doze mai puține decât ar fi trebuit să primească.

Vaccinarea prin intermediul medicilor de familie

Un alt segment al campaniei de vaccinare îl reprezintă implicarea medicilor de familie. Începând cu 4 mai, în toate județele din țară medicii de familie au intervenit în campanie, mai exact un număr de 2345 de cadre medicale (31% din totalul medicilor de familie).

Județele fruntașe din acest punct de vedere sunt Timiș, București și Dâmbovița.

Județele codașe la vaccinare

În perioada 7-14 iunie, au fost vaccinate cu prima doză 129.102 de persoane, dintre care 88% s-au prezentat fără programare în centre.

Bucureștiul rămâne fruntaș la vaccinare, cu o rată de 44,5%.

La polul opus se află Covasna, Giurgiu, Bacău, Botoșani și Suceava.

În ceea ce privește vaccinarea străinilor, un număr de 26.585 de persoane au fost imunizate, dintre care în jur de 15.000 cu prima doză.

În spitalele publice în care a fost demarată campania, 127 la număr, au fost imunizați 2132 de pacienți, iar în cele 27 de spitale private participante, 365 de pacienți. În decursul acestei săptămâni, se vor adăuga campaniei alte 17 spitale publice.

În centrele organizate de MApN au fost vaccinate 233.731 persoane, iar în cele organizate de MAI, 50.192 de persoane.

Echipele mobile, în total 175, au efectuat 309 misiuni, imunizând 11.486 oameni. Echipele au fost formate din 610 medici, asistenți medicali și registratori.

Vaccinarea în companii

Un număr de 538 de companii din 31 de județe s-au alăturat campaniei de vaccinare. Dintre acestea, 81 de companii aparțin sectorului HoReCa.

În cadrul companiilor au fost vaccinate 63.178 de persoane, cu ajutorul a 165 de echipe mobile.

Brașov, Alba și Bihor sunt județele unde imunizarea a avut cel mai mare succes.

Alte 11 companii, cu peste 100 de angajați, vor organiza fluxuri de vaccinare pentru angajații lor și familiile acestora.

Sursa foto: RO Vaccinare/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri