Noi dispute apar în sectorul Sănătății în România, cauzate de măsurile pe care Guvernul intenționează să le adopte în cazul anumitor unități medicale. Reorganizarea Institutului de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca este cea mai recentă, ducând inclusiv la un protest al cadrelor medicale în curtea unității medicale. Ministerul precizează, însă, că Institutul va fi cuprins ca o secție specială în cadrul Spitalului Județean, iar pacienții nu vor fi afectați de acest proces.

”Mutarea Institutului în cadrul Spitalului Județean poate dura săptămâni sau câteva luni, în funcție de cât de rapid rezolvăm cu actele. În tot acest timp, pacienții nu vor avea de suferit”, a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, Mihăilă a precizat că personalul medical din cadrul Institutului a refuzat continuarea dialogului pe această temă, în urma vizitei sale la Cluj.

Ce au cerut medicii de la Institut

Ministrul Sănătății a primit următoarele solicitări din partea reprezentanților Institutului de Urologie:

  • mărirea tarifului pe caz ponderat, solicitarea ce a fost înaintată și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
  • includerea în programul de acțiuni prioritare în programul de Anestezie și Terapie Intensivă,
  • modificare cadrului legislativ pentru acțiunile medicale de transplant, astfel încât să se poată deconta și cheltuielile de personal.

Pentru prima cerință, potrivit CAS, Institutul se află în primele 10-15 spitale din țară (dintr-un total de 400) ca valoare a tarifului, cu suma de 1839 de lei pe caz ponderat. În plus, situația financiară a unității medicale este stabilă. De asemenea, începând cu 1 iulie, unitatea medicală ar urma să primească circa 340.000 de lei în plus, pe lună.

”Vrem să renunțăm la acest tarif ponderat discreționar”, a adăugat Mihăilă.

Pentru cea de-a doua solicitare, Mihăilă a precizat că vor fi luate măsuri, iar referitor la cea de-a treia, ministrul a declarat că este imposibil de realizat, momentan, deoarece presupune cheltuieli suplimentare.

”Institutul va fi transformat într-o secție a Spitalului Județean Cluj, urmând să devină un Centru de Urologie și Transplant Renal, iar formalitățile juridice nu vor duce la existența unor discontinuități în tratament. În plus, avem două mari avantaje în urma acestei mutări: pe de o parte, unul de ordin economic, deoarece vom avea costuri diminuate din punct de vedere al spațiului și al utilizării acelorași resurse. Pe de altă parte, avem un beneficiu în ceea ce privește spațiul, pentru că va exista o comunicare mai bună între cele două entități, vor putea fi folosite mai ușor și mai rapid laboratoarele de imagistică și de analize”, a explicat Mihăilă.

Simultan cu conferința de presă a ministerului Sănătății, a avut loc și protestul cadrelor medicale în curtea spitalului, pe Str. Clinicilor, Nr.4 - 6, care au acuzat autoritățile de dezinteres.

Sursa Video: Facebook Sustineți Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca

Sursa foto: Guvernul României/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri