Campaniile de vaccinare au scăzut în intensitate la nivel internațional, iar amenințarea dată de răspândirea rapidă a variantei Delta îngrijorează oficialii. Pentru că această tulpină ar putea scăpa de sub controlul vaccinurilor existente, autoritățile din Sănătate recomandă vaccinarea heterologică, mai exact combinarea serurilor. În cadrul unei conferințe de presă, dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că este foarte probabil ca România să adopte vaccinarea heterologică, urmând ca săptămâna viitoare să aflăm decizia finală.

Combinarea vaccinurilor existente, pentru creșterea protecției împotriva COVID, este cea mai nouă tehnică cercetată de oamenii de știință. Această metodă va fi adoptată și de România, fiind vorba despre combinarea serurilor produse de Oxford/ AstraZeneca și Pfizer. După injectarea unei doze de ser AstraZeneca, cea de-a doua ar urma să fie Pfizer.

”Comisia de Epidemiologie recomandă această modalitate, iar acum așteptăm răspunsul Comisiei de Sănătate Publică de la nivelul ministerului. Foarte probabil vom adopta această variantă de vaccinare, bazându-ne pe date științifice, care să certifice siguranța și eficacitea acestei formule”, a declarat Gheorghiță, în cadrul conferinței.

Varianta Delta, la un pas de a deveni dominantă

În prezent, varianta dominantă este Alfa, cea britanică, mai exact. Însă, în ultima săptămână, a fost înregistrată o dublare a cazurilor de coronavirus cu varianta Delta (indiană).

Inclusiv Africa trece printr-un al treilea val pandemic cu această nouă tulpină, o regiune cu o rată de vaccinare de sub 5%.

”Ținând cont că în Africa am putea vorbi despre o imunitate de grup după alte două valuri de infectări, prin care și cu varianta sud-africană, locuitorii Africii se confruntă acum cu o serie de reinfecții. Prin urmare, anticorpii dobândiți în urma vindecării nu ne protejează suficient în fața bolii, doar vaccinarea este capabilă să ne țină la distanță de o nouă îmbolnăvire”, a precizat Gheorghiță.

Dacă tulpina inițială a virusului genera două infectări secundare la un caz, cea britanică determina trei-patru infectări secundare, varianta Delta poate să ducă până la șapte cazuri de infecție, pornind de la un singur caz.

În acest sens, Gheorghiță insistă pentru două aspecte:

  • vaccinare,
  • creșterea capacității de secvențiere.

”E sezonul cald, putem organiza mai multe activități de vaccinare, care să fie la îndemâna românilor. Poate chiar caravane mobile pe plajă...În plus, e imperios necesar să creștem capacitatea de secvențiere, pentru a putea stabili în ce măsură tulpina Delta se află pe teritoriul României”, a mai spus medicul infecționist.

Vaccinarea în România: centre închise, doze vândute și program redus

În mod cert, campania de vaccinare din țara noastră se desfășoară cu încetinitorul, ținând cont de următoarele:

  • 102 centre de vaccinare au activitate suspendată temporar,
  • 305 fluxuri de vaccinare, suspendate în centrele active,
  • 364 centre au program de lucru redus la patru sau șase ore.

În total, circa 739 de centre de vaccinare mai sunt disponibile, în prezent.

În altă ordine de idei, 2.495 cabinete de medicină de familie organizeazî activități de vaccinare, unde au fost imunizate peste 205.000 de persoane (cele mai multe înTimiș, 13.699 de persoane).

Cât despre vaccinarea din unitățile medicale, în 152 de spitale publice au fost imunizați 3.604 de pacienți.

Doze de vaccin expirate

Circa 43.000 de doze de vaccin AstraZeneca, din șapte loturi, au trecut de perioada de valabilitate pe 30 iunie.

Dozele nu au fost distruse, ci vor fi carantinate în centrele regionale de testare și în cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică, urmând ca, în urma unor noi date științifice, să se stabileasca dacă mai pot fi folosite.

Valeriu Gheorghiță a precizat că sunt studii potrivit cărora, dozele ar putea fi folosite chiar și până la 6 luni de la distribuire.

De asemenea, România a semnat un acord cu Danemarca pentru vânzarea a peste 1 milion de doze de vaccin Pfizer, doze care se află la Institutul Cantacuzino.

”Trebuie să menținem un echilibru între dozele pe care le avem în prezent și data limită până la care ar putea fi utilizate și dozele pe care urmează să le recepționăm”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Programul Orașul vaccinează satul

În cadrul programului Orașul vaccinează satul, 642 de echipe mobile au fost active în 1.283 de comune. În total, autoritățile au pe listă 2.862 comune.

Cele mai multe persoane au fost vaccinate în comuna Florești, județul Cluj.

Nu în ultimul rând, în prezent, 136.376 de persoane sunt programate în platformă.

Sursa foto: Guvernul României/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri