Din ce în ce mai multe țări se gândesc la introducerea vaccinării obligatorii împotriva COVID. Cele mai recente exemple sunt Franța și Grecia, care au impus vaccinarea în cazul segmentului medical, luând serios în calcul imunizarea obligatorie la nivel național. Ar putea fi o soluție și pentru România? ”În România, nici măcar politicienii, decidenții politici nu ar fi de acord cu această regulă”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat și unul dintre coordonatori campaniei de vaccinare.

Varianta Delta stârnește o serie de îngrijorări la nivel mondial, cu atât mai mult cu cât campaniile de vaccinare stagnează. Oamenii sunt preocupați de vacanțe și se bucură de măsurile de relaxare, uitând că prea multă relaxare ar putea atrage noi restricții. În acest context, au apărut inițiative, la nivel sectorial, pentru moment, de impunere a vaccinării anti-COVID.

”Vaccinarea va rămâne voluntară. În România, nici măcar decidenții politici nu ar fi de acord cu o astfel de măsură. E imposibil să introducem așa ceva”, a declarat Baciu, într-o intervenție la Digi24.

Baciu a specificat, totuși, că, în curând, va fi implementată testarea obligatorie a cadrelor medicale nevaccinate, pe cheltuiala proprie. Secretarul de stat a precizat că va exista o perioadă de tranziție, în care vor fi stabilite anumite proceduri.

Potrivit informațiilor furnizate de acesta, în România, circa 82% din personalul medical este vaccinat.

România, răgaz de câteva săptămâni până când Delta va deveni dominantă

Cel mai recent raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că România mai are un răgaz de câteva săptămâni până când varianta Delta va deveni dominantă.

Astfel, autoritățile din țară încearcă să grăbească vaccinarea, pentru a reduce intensitatea celui de-al patrulea val al pandemiei.

”Grăbim campania Orașul vaccinează satul. În continuare, îngrijorările noastre merg către zona rurală, unde avem cele mai mari procente de nevaccinați. Însă acolo avem nevoie de ajutorul autorităților locale, al primarilor sau preoților”, a mai spus Baciu.

Secretarul de stat a precizat că a transmis tuturor autorităților locale ca acestea din urmă să trimită un plan prin care vaccinarea ar putea fi accelerată pe plan local. Baciu spune că încă așteaptă acele indicații. În plus, este perioadă de vară, iar cadrele medicale sunt și ele în concediu, ceea ce face mai dificilă crearea unor echipe mobile.

”Sper ca valul patru să ne găsească pregătiți. Avem circa opt săptămâni la dispoziție să ne asigurăm că sistemul medical nu va fi, din nou, sub aceeași presiune majoră. Este foarte probabil ca septembrie să fie o lună dificilă”, a adăugat Baciu.

Totodată, acesta a amintit de avantajele vaccinării, cum ar fi: mersul la nunți, la botezuri și posibilitatea redusă de a impune noi restricții.

Nu în ultimul rând, Baciu a precizat că, începând cu 17 iulie, va fi deschis un centru de vaccinare pe Transalpina, ținând cont de sezonul turistic. Programul va fi de la 10:00- 18:00, este un centru drive-through, iar vaccinare se face cu Pfizer sau Johnson & Johnson. Însă acesta nu a menționat nimic de crearea unui astfel de centru pe litoral.

Sursa foto: Andrei Baciu/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri