Valul patru al pandemiei se instalează treptat în Europa, începând chiar cu Marea Britanie, care se pregătea să resufle ușurată și să se bucure de măsuri de relaxare. Cât despre România, situația epidemiologică este încă stabilă, însă Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, avertizează că valul patru va fi mult mai agresiv decât cele precedente.

”Valul patru al pandemiei va fi mult agresiv decât cele precedente. Ritmul scăzut al vaccinărilor, dar și măsurile de relaxare vor duce la o creștere rapidă a numărului de cazuri”, a declarat Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă.

Medicul infecționist insistă pentru vaccinare și precizează că vaccinul este singura modalitate de a evita fatalitatea în cazul infectării cu COVID.

”Trebuie să profităm de situația epidemiologică bună din România și să ne vaccinăm, înainte ca numărul de infectări să ne copleșească”, a adăugat Gheorghiță.

Potrivit datelor furnizate de acesta, în săptămâna 11- 17 iulie, a fost observată o creștere a infectărilor cu 64,3% în 20 de țări din Europa. Cea mai afectată categorie este cea a persoanelor tinere, cu vârste între 15-24 de ani.

Cât despre România, creșterea înregistrată este de 38,9%, iar din 2.415 secvențieri efectuate, 101 au rezultat a fi varianta Delta.

În prezent, în țara noastră, există 23 de focare cu noua tulpină.

De asemenea, datele de până acum arată o rată de imunizare de 44% în România, județele Cluj, Ilfov și municipiul București având o imunitate colectivă de peste 60%, obținută prin boală și vaccinare.

Nu în ultimul rând, în țară mai funcționează 667 de centre, iar 410 centre au programul redus. Un număr de 176 centre au activitatea suspendată temporar, precum și 362 de fluxuri din centrele încă active. În teren sunt peste 1.190 de echipe mobile, care au reușit să vaccineze circa 261.000 de persoane. În plus, sunt 2.606 cabinete de familie în care se realizează vaccinări, fiind deja imunizate aproximativ 258.000 de persoane.

Sursa foto: Guvernul României/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri