Campania de vaccinare a stagnat în România, iar autoritățile nu par să aibă soluții de redresare a acestui aspect. Până când va fi stârnit din nou interesul românilor, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că este foarte posibil ca din toamnă, în România, să înceapă administrarea celei de-a treia doze, în cazul persoanelor din categorii vulnerabile.

”Este foarte posibil ca din septembrie să avem o decizie în acest sens și să începem administrarea celei de-a treia doze persoanelor din categorii vulnerabile. Ne referim, pentru început, la personalul medical, care este primul implicat, dar și la cei care au alte boli sau au peste 60 de ani. De asemenea, ne vom uita și la cei care au istoric de boală, în cazul cărora, probabil, nu vom mai administra încă o doză”, a declarat dr. Gheorghiță, într-o conferință de presă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că suntem la debutul valului patru al pandemiei, deoarece la nivel european se înregistrează o creștere de 10% a cazurilor de internare în secțiile ATI, creștere resimțită și în România, inclusiv la nivelul numărului de noi infectări.

”Ne aflăm pe o pantă ascendentă a pandemiei, înregistrând de cinci ori mai multe cazuri noi în raport cu săptămâna trecută. În prezent, la nivelul țării noastre sunt 127 de cazuri de infecție cu noua tulpină confirmate, care se regăsesc în 15 județe (31 în București, 23 în Argeș, 19 în Ilfov și 17 în Bacău, cele mai multe cazuri)”, a adăugat medicul infecționist.

Acesta a precizat că, în România, sunt 28 de focare cu această tulpină, 22 fiind focare familiale, iar șase fiind focare de colectivitate. În plus, 56% din secvențierile efectuate au rezultat a fi infecții cu tulpina Delta.

Vaccinarea copiilor cu Moderna

În altă ordine de idei, începând cu 2 august se dă startul vaccinării copiilor între 12 și 17 ani cu vaccinul produs de Moderna. În prezent, se fac actualizări la platforma de programare pentru a permite rezervările.

”Vaccinările se pot face în toate centrele în care există vaccin de la compania Moderna. Bineînțeles, regulile de vaccinare rămân aceleași, administrarea în două doze, la interval de 28 de zile. Minorii au nevoie de consimțământul părinților sau al tutorelui legal și trebuie să vină însoțiți de aceștia”, a explicat Gheorghiță.

La nivelul României, s-au desfășurat activități de vaccinare în 2.690 de comune din 2.862, fiind vaccinate peste 273.000 de persoane.

Cât despre cabinetele de medicină de familie, peste 277.000 de oameni au fost imunizați, iar 2.621 de medici sunt implicați în campanie.

La acest moment, 20% din centrele de vaccinare au activitatea suspendată, iar 61% funcționează cu program redus, mai exact 657 de centre, cu 959 de fluxuri de vaccinare.

Sursa foto: RO Vaccinare/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri