Pandemia ne-a băgat în case pentru un an, iar în tot acest timp, fie am renunțat la unele dintre obiceiurile noastre, fie ne-am adaptat situației. Una dintre cele mai mari schimbări a venit în câmpul muncii, unde majoritatea posturilor s-au mutat în online, iar mersul la birou a fost înlocuit de statul pe scaun, pat sau canapea, în fața laptopului. Ne-am bucurat la început, însă abia la un an distanță înțelegem impactul sedentarismului. Răducu Marin, kinetoterapeut în cel mai nou centru Provita, Provita Wellness Center, deschis chiar în pandemie, a declarat că după perioada lungă de stat în casă oamenii nu mai știu și nici nu mai pot să se miște ca înainte de pandemie.

”Ne confruntăm cu foarte mulți pacienți care nu își mai pot desfășura activitățile ca înainte de pandemie. Și mai sunt și cazurile post-COVID, unde infecția cu virusul și internarea la ATI au cauzat dificultăți în mișcare”, a declarat Marin, kinetoterapeut cu specialitate pe patologii musculoscheletale și recuperare neurologică, pentru wall-street.ro.

Totodată, acesta explică faptul că ar putea categorisi pacienții care vin la tratament, astfel:

  • pacienții care încă mai lucrează de acasă,
  • oameni în vârstă, pe care izolarea i-a făcut și mai puțin mobili.

Nu numai Marin este de părere că pandemia a amplificat nivelul sedentarismului din România, ci și doamna doctor Nadina Liculescu, medic primar Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie. Aceasta mărturisește că prima și cea mai importantă consecință a sedentarismului este creșterea ponderală.

”Se observă o schimbare de paradigmă la nivelul pacienților și al problemelor cu care aceștia vin, iar noi încercăm să ne adaptăm din mers, fiind din ce în ce mai creativi. Creșterea ponderală este una dintre cele mai frecvente probleme. Odată ce ne-am îngrășat, ne mișcăm mai greu și mai bine nu o facem. Sau cum ne-am mișcat încep să apară problemele și ne oprim din ceea ce făceam. Din păcate, noi nu realizăm ce înseamnă 10 kilograme în plus pentru corpul uman”, a explicat dr. Liculescu.

Chiar dacă îngrășatul este cea mai frecventă problemă a pacienților din prezent, durerile de spate rămân cele mai grave situații de tratat.

Sursa Foto: Provita Wellness Center

Kinetoterapie pentru copii: ce probleme le-a dezvoltat pandemia

Nici copiii nu au scăpat neafectați de această perioadă în care ne-am adaptat unui nou stil de viață.

Din punct de vedere al mobilității, aceștia se confruntă cu tulburări de postură, acutizate de școala online și învățatul de pe telefon sau laptop.

”Noi tratăm copii peste 7 ani. La noi vin pentru tulburări de postură, accentuate de pandemie și de școala online.Le facem o evaluare inițială, un EKG, ca să ne asigurăm că pot depune efort și așa începe lunga și chinuitoarea schemă de tratament. Spun asta pentru că este de lungă durată, iar programul este unul dificil. O astfel de ședință durează o oră și un sfert”, a precizat medicul Liculescu.

Ce presupune o programare la Recuperare Medicală

Când ne doare spatele sau vreun genunchi sau orice altă articulație, tindem să mergem la un medic ortoped, deoarece luăm calcul doar partea osoasă. Ei bine, oasele sunt bine legate de mușchi și nervi, iar aici intervine Recuperarea Medicală, despre care spune Liculescu că este cel mai logic segment al medicinei.

E la fel de logică precum mecanica auto. Dacă te doare degetul mare, înseamnă că problema stă undeva în genunchi, iar de acolo vezi unde continuă. Nu ai cum să dai greș dacă pui logica înainte în recuperarea medicală”, a mărturisit Liculescu, fost medic anestezist.

Prin urmare, când avem astfel de dureri, un prim pas ar trebui să fie o consultație în acest segment medical. De aici, pacientul pleacă cu un diagnostic și cu o schemă de tratament (un anumit număr de ședințe). După care, intervin terapeuții.

”Odată ajunși la noi, pacienții trec printr- o evaluare inițială, eventual putem face niște teste de efort, ca să vedem care este capacitatea lor cardiovasculară. Sau folosim aparatul nostru Biodex, care este un dinamometru computerizat și care ne arată mai mulți indici. Abia apoi, începem tratamentul sau ședințele de kinetoterapie”, a declarat Marin.

Sursa Foto: Provita Wellness Center

Astfel, pacientul este supus unei testări subiective, bazate pe relatările acestuia, dar și uneia obiective, realizată cu ajutorul aparatelor, urmând a fi corelate răspunsurile celor două.

De asemenea, există testare inițială, intermediară și finală, totul depinzând de obiectivele pacientului.

”La finalul evaluării inițiale, noi întrebăm oamenii ce obiectiv au și în funcție de aceasta, putem decide și când finalizăm tratamentul. Dacă omul îmi spune Vreau sa merg cu nepotul în parc!, ei bine, eu mă concentrez să îl pot aduce la nivelul acesta. Nu vrem să scoatem sportivii nebănuiți din pacienți, ci să îi ajutăm să își ducă la bun sfârșit activitățile zilnice”, a mai spus Marin.

O ședință de kinetoterapie durează maximum o oră și un sfert și se face individual, cu același terapeut.

Citeste si:

    ”Încercăm să facem și sesiuni de grup, dar doar din cauza aglomerației. Noi nu ne dorim foarte mult acest lucru, pentru că, în mod cert, atenția este fragmentată. E mai bine pentru pacienți să aibă terapeutul lor, deoarece pot vorbi mai mult, mai ales acum, când unii vin și cu depresii pronunțate. Pe de altă parte, e bine și pentru terapeuții, pentru că așa vor ști ce au lucrat, cum a evoluat pacientul, ce noutăți apar sau ce trebuie schimbat”, a explicat medicul de Recuperare Medicală.

    În ceea ce privește tratamentul, mai exact ședințele de kinetoterapie, terapeutul recomandă o abordare bio-psiho-socială, metodă de succes în străinătate.

    ”Sunt multe probleme pe care le poți rezolva discutând cu omul, aici având un rol serios și telemedicina. Sunt activități zilnice la care am putea schimba ceva, astfel încât să scăpăm de o anumită durere”, a continuat kinetoterapeutul.

    Citeste si:

      În altă ordine de idei, un program recent introdus este Return to Sport, prin care terapeuții de la Provita Wellness Center au gândit un program astfel încât oamenii să își poată relua în siguranță activitățile sportive pe care le făceau înainte de pandemie.

      ”Una e ceea ce ne dorim, alta e ceea ce putem face. Trebuie să ne măsurăm forțele și să acționăm în funcție de acestea. A merge la ski, spre exemplu, nu presupune doar urcatul pe munte cu ski-urile în mâna, mai ales că aproximativ un an am bătut pasul pe loc”, a explicat Liculescu.

      Prevenția în Recuperare Medicală

      Este deja o întreagă discuție la nivel de prevenție în România sau, mai degrabă, despre lipsa ei. Ei bine, și în Recuperare Medicală am putea fi proactivi.

      ”Eu visez ca Recuperarea Medicală să devină profilaxie, pentru că, momentan, se face post-factum, după ce a apărut o problemă. Însă, dacă ceva e deja stricat, oricât de mult aș încerca eu să repar, nu mai pot readuce la aceeași formă”, a menționat dr. Liculescu.

      Cât despre sfaturi pentru românii care nu au găsit timp să meargă sau încă nu sunt convinși, medicul, spre deosebire de alții, a declarat că oamenii nu pot fi convinși cu ușurință, iar la doctor nu îi poți aduce cu forța. În cele din urmă, durerea îi va împinge să facă primul pas.

      Provita Wellness Center se află pe Strada Docenților, nr. 12A, și a fost deschis în 2020, în vreme de pandemie. O ședință de Kinetoterapie costă 150 de lei, iar una de fizioterapie (laser sau unde scurte), 35 de lei. Cât despre dr. Nadina Liculescu, o consultație la dumneaei este în valoare de 250 de lei.

      Sursa foto: Provita Wellness Center/ www.centrul-provita.ro

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Cristina Marin
      Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


      Setari Cookie-uri