Guvernul din Bulgaria impune noi restricții. Restaurantele și barurile vor trebui închise de la ora 22:00 pe teritoriul țării vecine a României, iar competițiile sportive care se practică la interior vor trebui să se desfășoare fără spectatori, începând cu data de 7 septembrie.

Noile restricții au fost decise în contextul în care autoritățile de la Sofia se pregătesc să se lupte cu o urcare bruscă a numărului de cazuri de infectare, odată cu intrarea în valul al patrulea al pandemiei de COVID-19, potrivit The Guardian.

Bulgaria este țara cu populația cea mai puțin vaccinată din Uniunea Europeană și a suferit un important salt al infectărilor în ultimele săptămâni. Ca de altfel peste tot în Europa, această creștere a fost cauzată de varianta Delta a SARS-CoV-2, care este mult mai contagioasă decât celelalte tulpini ale noului coronavirus care au făcut ravagii până acum.

Nu este cazul să intrăm în panică. Situația este severă, însă o putem ține sub control. Procentul mic al vaccinării ne obligă să impunem aceste noi măsuri

Stoico Katsarov, ministrul interimar al Sănătății din Bulgaria

Care sunt noile reguli introduse de Bulgaria

Noile reguli, mult mai restrictive, vor fi valabile între 7 septembrie și 30 octombrie, scrie Novinite.com.

Școala va începe pe 15 septembrie, elevii putându-se întoarce în bănci, cu posibilitatea trecerii în online dacă situația pandemică se înrăutățește. Școlile de dans sau arte pot funcționa cu până la 19 persoane în interior.

Restaurantele și cafenelele vor fi deschise în intervalul 7:00- 22:00, cu maximum 6 persoane la o masă. Personalul e obligat să poarte mască. În ceea ce privește cluburile și discotecile, acestea vor fi închise.

La petreceri, cum ar fi nunțile sau botezurile, pot participa maximum 30 de persoane la interior și 60, la exterior.

Cinematografele, teatrele și concertele pot funcționa la capacitate de 50%.

Se va renunța la restricțiile de capacitate pentru toate unitățile în care atât personalul, cât și vizitatorii sunt complet vaccinați, s-au recuperat de la COVID-19 sau au un test PCR negativ de 72 de ore.

În ultimele 24 de ore, pe teritoriul Bulgariei au fost înregistrate 1.745 de noi cazuri, urcând numărul persoanelor ce suferă de infecții active la 32.192.

Aproximativ 18.950 de persoane din populația bulgară au fost ucise de virusul pandemic de la începutul acestui flagel, în ultimele 24 de ore fiind raportați alți 54 de morți. În felul acesta, Bulgaria este țara cu cea mai mare rată a mortalității din Uniunea Europeană, potrivit Our World in Data.

Ministrul interimar de interne Stoico Katsarov i-a încurajat pe bulgari să se vaccineze și a declarat: „Nu este cazul să intrăm în panică. Situația este severă, însă o putem ține sub control. Procentul mic al vaccinării ne obligă să impunem aceste noi măsuri”.

Chiar de la 1 septembrie au intrat în vigoare noi reguli de călătorie în Bulgaria. Românii care doresc să viziteze sau să tranziteze țara pot să intre pe teritoriul acesteia doar dacă au un certificat digital COVID-19, în care să fie menționat sau faptul că sunt vaccinați, că au trecut prin boală, sau că au fost testați negativ.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri