Multe afecțiuni grave sunt silențioase în stadiul de debut și provoacă simptome abia în stadii avansate, când tratamentul nu mai este la fel de optim. Din păcate, multe persoane nu își fac investigațiile de rutină și ajung la doctor doar în momentele în care apar diferite simptome.

Investigațiile medicale anuale au rolul de a depista timpuriu aceste afecțiuni sau eventualele modificări fiziologice care pot duce la apariția bolilor. Majoritatea investigațiilor de rutină sunt decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în cazul persoanelor asigurate. Totuși, unele sunt decontate doar parțial, iar altele deloc. Iată care sunt investigațiile medicale de rutină recomandate.

1. Examen clinic

Examenul clinic presupune examinarea fizică, pentru a depista semnele clinice ale unor boli sau riscul de le dezvolta. În cadrul examenului clinic se măsoară tensiunea arterială, se calculează IMC-ul (indicele de masă corporală) și se identifică factorii de risc pentru diverse afecțiuni (fumatul, consumul de alcool, nivelul de activitate fizică, alimentația, sănătatea mintală). Un IMC prea mare și prezența factorilor de risc poate indica un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare.

2. Analize de laborator

Anual, trebuie realizate o serie de analize de laborator, folosind probe de sânge, de urină sau de fecale. Este important să se determine în laborator profilul lipidic (colesterol, trigliceride), glicemia, hemoleucograma completă, transaminaze, acid uric, uree, creatinină, bilirubina, sideremia, calcemia, sodiu, magneziu. Este important să soliciți și dozarea vitaminelor, cum ar fi vitamina D, B12. De asemenea, se recomandă analize de sânge pentru identificarea infecțiilor cu transmitere sexuală, mai ales înainte de a întreține relații intime cu un nou partener.

3. Electrocardiogramă

Electrocardiograma este o înregistrare grafică a activității electrice a inimii. Aceasta presupune lipirea unor electrozi de piept, încheieturi și glezne. Se efectuează în 10 minute, iar înregistrarea propriu-zisă durează doar câteva secunde. Ajută la diagnosticarea bolilor cardiovasculare.

4. Ecografia abdominală

Ecografia abdominală este o investigație imagistică ce ajută la vizualizarea organelor interne, folosind un aparat cu ultrasunetele și un gel special. Investigația poate depista boli ale organelor interne, prin analizarea structurii acestora.

5. Examen endocrinologic

Examenul endocrinologic este recomandat pentru depistarea afecțiunilor glandelor endocrine, în special la nivelul tiroidei. Acesta poate presupune un examen clinic, dozarea TSH, FT4, T3, T4 și efectuarea unei ecografii tiroidiene.

6. Consult ginecologic + test Babeș-Papanicolau

Consultul ginecologic trebuie efectuat obligatoriu în fiecare an după începerea vieții sexuale. Acesta presupune efectuarea examenului pelvin. Poate fi nevoie și de recoltarea de secreție vaginală pentru analize și efectuarea unei ecografii endovaginale, în funcție de semne și simptome. Trebuie efectuat obligatoriu testul Babeș-Papanicolau pentru screeningul cancerului de col uterin. Acesta presupune recoltarea de țesut de la nivelul colului uterin și analiza în laborator.

7. Screening cancer colorectal

După vârsta de 50 de ani, se recomandă teste de screening pentru cancerul colorectal. În această categorie sunt incluse: testul de hemoragii oculte în materiile fecale, testul FIT, sigmoidoscopie sau colonoscopie.

8. Consult stomatologic

Consultul stomatologic este obligatoriu anual, la orice vârstă. Acesta ajută la identificarea problemelor dentare și la tratarea acestora la timp. Pierderea dinților este adesea rezultatul igienei dentare precare și neglijării vizitelor de rutină la dentist.

9. Consult oftalmologic

În cazul persoanelor cu vârste de 40-54 de ani, se recomandă efectuarea unui consult oftalmologic de rutină la fiecare 2-4 ani, iar celor cu vârste de peste 55 ani, la fiecare 1-3 ani. Dacă sunt prezente boli oftalmologice, consultul se efectuează la recomandarea medicului. În cazul pacienților cu diabet, consultul oftalmologic este recomandat anual și poate include și teste precum examenul fundului de ochi. Poți efectua investigații oftalmologice mai complexe în clinici specializate, cum ar fi clinica de neurochirurgie în București.

10. Screening cancer pulmonar

Se recomandă efectuarea anuală a unei tomografii computerizate cu doză redusă de radiații, în cazul persoanelor care au peste 55 de ani, consumă minim 30 pachete de țigări pe an și sunt fumătoare sau s-au lăsat de fumat în ultimii 15 ani.

11. Screening osteoporoză

Osteodensitometrie sau testul DEXA este recomandat persoanelor peste 50 de ani, care prezintă factori de risc pentru osteoporoză (fracturi, IMC scăzut, utilizare de corticosteroizi pe termen lung).

12. Screening cancer de prostată

În cazul bărbaților peste 55 de ani, se recomandă efectuarea anuală a testului PSA (antigenul prostatic specific). Acesta are rolul de a ajuta la depistarea cancerului de prostată.

13. Screening cancer mamar

Pentru screeningul cancerului mamar, se recomandă efectuarea mamografiei anual sau o dată la 2 ani, după vârsta de 50 de ani. Poate fi necesară mamografia mai devreme de 50 de ani, dacă există factori de risc pentru cancerul de sân.

14.Consult dermatologic

Un examen dermatologic ajută la identificarea modificărilor anormale la nivelul pielii și la depistarea cancerului de piele, bolilor sau infecțiilor dermatologice.

Așadar, asigură-te că mergi anual la medic pentru investigații de rutină. Dacă prezinți unele simptome, afecțiuni sau factori de risc, va trebui să efectuezi investigații suplimentare, conform recomandărilor medicului.

sursa foto: Pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri