Oamenii de știință din Lituania au dezvoltat o metodă prin care pot prezice cu o precizie de 99% boala Alzheimer. Metoda folosește inteligența artificială și învățarea profundă (cunoscută ca Deep Learning) pentru a analiza imaginile creierului. Este mai rapid decât analiza manuală, care necesită, de asemenea, cunoștințe specifice despre modificările asociate cu Alzheimer, este concluzia la care au ajuns specialiștii.

Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Kaunas (KTU) din Lituania au dezvoltat metoda analizând în același timp imagini RMN funcționale obținute de la 138 de subiecți. Ei au descoperit că performanța este mai bună în ceea ce privește acuratețea, sensibilitatea și specificitatea decât metodele dezvoltate anterior, scrie euronews.com.

Metoda ar putea fi un factor de schimbare a modului în care sunt detectate Alzheimer și demența, deoarece, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței și contribuie cu până la 70% la formarea de cazuri de demență.

Tehnologiile pot face medicina mai accesibilă și mai ieftină. Deși nu vor înlocui niciodată (sau cel puțin nu în curând) cu adevărat profesionistul medical.

Rytis Maskeliūnas, cercetător în cadrul Departamentului de Inginerie Multimedia de la KTU, din Lituania

Aproximativ 24 de milioane de persoane sunt afectate de Alzheimer la nivel mondial și se așteaptă ca acest număr să se dubleze din cauza îmbătrânirii populației.

Insuficiența cognitivă ușoară, este unul dintre primele semne ale Alzheimerului, un stadiu incipient de pierdere a memoriei sau alte pierderi ale capacității cognitive. Primele etape nu au adesea simptome clare, dar pot fi detectate prin neuroimagistică.

De ce este importantă detectarea timpurie a Alzheimerului?

„Experții din întreaga lume încearcă să aducă în față un diagnostic precoce al Alzheimer, care oferă celor afectați o șansă mai mare de a beneficia de tratament”, a mai declarat Rytis Maskeliūnas.

El a spus că, deși nu a fost prima încercare de a diagnostica debutul precoce al Alzheimerului din date similare, principalul progres obținut acum a fost acuratețea algoritmului.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri